Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Botoșani

Parohia "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Botoșani, precum și filiala sa din Dorohoi au avut bucuria și onoarea de a primi vizita pastorală a PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, în perioada 3-5 noiembrie 2023.

Vizita pastorală a reprezentat un moment privilegiat de întâlnire și dialog între păstorul diecezei și credincioșii săi, o ocazie de a cunoaște mai profund realitatea vieții spirituale a comunității și de a o încuraja în trăirea vieții de credință.

Vizita PS Iosif a debutat în după-amiaza zilei de vineri, 3 noiembrie, când a fost primit cu bucurie și entuziasm în biserica "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Botoșani. Aici, împreună cu preoții comunității și pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, a celebrat Sfânta Liturghie.

În cuvântul de salut, adresat Preasfințitului, pr. Petru Bișog, parohul locului, a menționat faptul că la 3 noiembrie 1847, cu 176 de ani în urmă, a fost sfințită biserica parohială din Botoșani.

În cadrul predicii sale, Preasfinția Sa a vorbit despre devoțiunea la Inima Preasfântă a lui Isus și importanța rugăciunii ca mijloc de comunicare cu Dumnezeu și de creștere în iubire față de el și față de aproapele. A subliniat că rugăciunea trebuie să fie sinceră, perseverentă și încrezătoare, după exemplul Sfintei Fecioare Maria, care a spus mereu "Da" lui Dumnezeu.

După celebrarea Sfintei Liturghii a urmat recitarea rugăciunii Vesperelor și o scurtă întrevedere a Preasfințitului cu membri celor două consilii, Economic și Pastoral, dar și cu grupul reprezentantelor Familiei Rosselliane. În cadrul acestei întâlniri, PS Iosif a explicat importanța consiliilor parohiale, ca organe consultative și participative la viața pastorală și administrativă a Bisericii. A încurajat membrii consiliilor să fie activi și responsabili în îndeplinirea sarcinilor lor și să colaboreze armonios cu preotul paroh. De asemenea, a apreciat rolul asociațiilor și al grupurilor de rugăciune din parohie, care contribuie la animarea vieții spirituale și la formarea credincioșilor.

Programul zilei de sâmbătă, 4 noiembrie, a inclus, dimineața, celebrarea Sfintei Liturghii în biserica parohială din Botoșani. Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de îndrumare și încurajare celor prezenți, invitându-i să rămână fideli credinței primite în dar la Botez și să fie martori ai lui Cristos în lumea de astăzi. A prezentat pe scurt aspecte din viața Sfântului Carol Boromeu, sfântul zilei, dându-l ca exemplu de urmat. Fiind și Prima Sâmbătă din luna noiembrie, a insistat asupra cinstirii Inimii Neprihănite a Mariei, îndemnându-i pe toți să aibă în casele lor icoana cu Inima lui Isus și cea a Inimii Neprihănite.

După Sfânta Liturghie, PS Iosif a vizitat Grădinița "Girotondo", unde, pe lângă personalul calificat, își desfășoară activitatea de slujire și trei surori din Congregația "Fiicelor Doamnei Noastre a Milostivirii". Preasfinția Sa a apreciat munca educativă și caritativă a surorilor, precum și dedicarea lor în formarea copiilor în spiritul valorilor creștine.

De asemenea, PS Iosif a vizitat cimitirul "Eternitatea", unde, la mormântul preoților Wilhelm Clofanda și Petru Bogliș, au fost amintiți în rugăciune toți preoții răposați care au activat în comunitatea din Botoșani, precum și toți ceilalți răposați ai comunității.

O dorință particulară a păstorului diecezei a fost și vizitarea persoanelor în vârstă sau bolnave din comunitate, reușind să-i viziteze pe unii dintre aceștia, oferindu-le un cuvânt de consolare, încurajându-i și asigurându-i de rugăciunile sale și dăruindu-le binecuvântarea episcopală.

În după-amiaza aceleiași zile de sâmbătă, PS Iosif a vizitat și comunitatea filială din Dorohoi, unde a celebrat pre festiv Sfânta Liturghie a Duminicii a XXXI-a de peste an. În cadrul predicii Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să fie mereu gata să-l primească pe Cristos în viața lor. După celebrare, credincioșii au avut posibilitatea de a purta un scurt dialog cu păstorul diecezei, care i-a ascultat cu atenție și a răspuns la întrebările lor.

Duminică, 5 noiembrie, în ultima zi a vizitei sale pastorale, PS Iosif Păuleț a oferit, în cursul dimineții, un timp special pentru audiențe, fiind disponibil la biroul parohial pentru cei care au dorit să i se adreseze. Unii credincioși au profitat de această oportunitate și au venit să-i vorbească PS Iosif despre problemele lor personale, familiale sau comunitare, cerându-i sfatul, ajutorul și binecuvântarea. Preasfinția Sa i-a primit pe toți cu bunăvoință și i-a ascultat cu răbdare și înțelegere, oferindu-le un cuvânt de lumină și de speranță.

Vizita păstorului diecezei a culminat cu celebrarea Liturghiei pontificale, la care au participat numeroși credincioși din parohie și din filială, preoții comunității, pr. paroh Petru Bișog, pr. Grigore Duma, precum și pr. Romeo Neculai, care l-a însoțit pe PS Iosif pe toată durata vizitei pastorale. În cadrul omiliei, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să-și formeze o viață creștină autentică, după învățătura lui Isus, evitând modelul de ipocrizie al fariseilor. A subliniat că nu este suficient să avem o credință formală sau superficială, ci trebuie să avem o credință vie și operantă, care să se manifeste prin fapte bune și prin iubire față de Dumnezeu și față de semeni.

După Liturghie, PS Iosif a avut o întâlnire cu copiii și tinerii parohiei, cărora le-a transmis un mesaj de încurajare și de speranță, îndemnându-i să rămână fideli în credință și să fie martori ai lui Cristos în lumea de astăzi. Le-a vorbit despre importanța rugăciunii și a educației creștine, despre rolul familiei și al școlii în dezvoltarea lor spirituală și i-a asigurat de grija sa părintească și de rugăciunea sa.

Preoții și credincioșii comunității parohiale din Botoșani și filiala din Dorohoi îi mulțumesc PS Iosif Păuleț pentru vizita sa pastorală, pentru grija sa părintească și pentru blândețea sa. Îi mulțumesc pentru că le-a adus bucuria întâlnirii cu Cristos și le-a arătat drumul spre Împărăția lui Dumnezeu, care este dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt. Dumnezeu să-l păstreze pe Preasfințitul Iosif sănătos și ani mulți în slujirea episcopală. Fecioara Maria, Mama Bisericii, să-l ocrotească și să-l însoțească în misiunea sa.

Pr. Grigore Duma

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-5 noiembrie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Botoșani

* * *

Înregistrările Liturghiilor celebrate cu ocazia vizitei pastorale:

- Liturghia celebrată vineri, 3 noiembrie 2023:

- Liturghia celebrată sâmbătă, 4 noiembrie 2023

- Liturghia celebrată duminică, 5 noiembrie 2023

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat