Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Isus Bunul Păstor" din Roman

"Eu sunt păstorul cel bun... Oile mele cunosc glasul meu, iar ele vor asculta glasul meu și va fi o singură turmă și un singur păstor". Cuvintele lui Isus din Evanghelia după Sfântul Ioan au prins viață în perioada 6-8 octombrie 2023, când păstorul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, însoțit de pr. Cristian Diac, a efectuat, conform agendei stabilite, vizita pastorală în Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman.

O vizită desfășurată sub auspiciile a două evenimente deosebit de importante pentru viața Bisericii: Sinodul episcopilor de la Roma - care a început pe 4 octombrie -, și începutul noului an pastoral cu tema "Biserica, familia lui Dumnezeu". O vizită prin care, pe lângă faptul că este una din cele mai importante îndatoriri episcopale, PS Păuleț a ținut să confirme intenția sa din scrisoarea pastorală care anunța programul vizitelor pastorale, și anume: "Vreau să văd ce mai faceți".

Simplitate, comuniune și dialog sunt cele trei cuvinte care ar putea descrie cele trei zile în care credincioșii celei mai tinere parohii din Roman l-au avut în mijlocul lor pe episcopul Iosif Păuleț. Acesta a început oficial vizita pastorală în comunitate vineri, 6 octombrie, cu Liturghia de la ora 18, alături de el în altar fiind părintele Iacob Stolnicu, parohul comunității, părintele colaborator Albert Babiaș - preot capelan angajat al Spitalului Municipal de Urgență Roman, părintele Sebastian Bilboc - decan de Roman, părintele Leon Budău - custodele fraților capucini din Romania și părintele Cristian Diac, însoțitorul episcopal.

În cadrul predicii sale, fiind și prima vineri din lună, Preasfințitul Păuleț a îndemnat comunitatea la o căință sinceră care să ducă la o schimbare autentică a stilului de viață cu urme vizibile în societate. După binecuvântarea arhierească de la finalul Liturghiei, păstorul diecezei a binecuvântat și iconițele interschimbabile folosite de zecile de credincioși care participă la devoțiunea "Rozariul viu", apoi a urmat o întâlnire informală cu membrii parohiei. Aceștia au avut ocazia să afle mai multe amănunte despre inițiativele și modalitățile prin care se pot implica și trăi credința în acest nou an pastoral care are în centru "Biserica, familia lui Dumnezeu", iar credincioșii au avut ocazia de a pune diverse întrebări.

Episcopul de Iași a început ziua de sâmbătă cu Sfânta Liturghie, la ora 7, celebrată cu persoanele consacrate, după care a mers în casa Congregației Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintei Inimi", apoi a vizitat și încurajat în credință bolnavii din două familii romașcane și una din comuna Secuieni - Neamț (comună filială a parohiei). Tot în comuna Secuieni a vizitat și cabinetul medical, unde s-a întâlnit cu medicul Delia Pogor, apoi a poposit la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Aici "a luat pulsul" vieții medicale de la coordonatorul Centrului de Primire Urgențe, medicul Maria Tălmăcel, și s-a rugat, alături de cadrele medicale, în capela catolică a instituției sanitare, consacrată Sfântului Luca.

Programul pastoral a continuat cu o vizită în cimitirul "Eternitatea", unde s-a rugat pentru răposați și a vizitat capela catolică apoi a urmat vizita în conventul "Padre Pio" al fraților capucini care, alături de surorile dorotee, sunt o prezență vie și constantă în viața Parohiei "Isus Bunul Păstor". După-amiază, PS Iosif Păuleț a participat la cateheza copiilor, pe care i-a îndemnat să rețină șapte (numărul plinătății spirituale) cuvinte importante pentru viața creștină autentică: credința, ascultarea, respectul, rugăciunea, recunoștința, bucuria și primejdia.

A urmat apoi întâlnirea cu consiliile parohiale: cel economic - principala problemă discutată fiind găsirea unor soluții pentru a reduce facturile la încălzire, și cel pastoral - unde s-au discutat diverse aspecte legate de inițiativele din noul an pastoral. Păstorul diecezei "a luat în primire" și biroul parohial, unde a stat la dispoziția credincioșilor parohiei și a acordat audiențe particulare restul după-amiezii.

Liturghia de sâmbătă seară, pe care a celebrat-o începând cu ora 18, a marcat o dublă sărbătoare: comemorarea Sfintei Fecioare Maria Regina Sfântului Rozariu și celebrarea, în avans, a hramului capelei "Sfântul Luca" din cadrul spitalului romașcan. O Liturghie solemnă în cadrul căreia cadrele medicale de la spitalul municipal din Roman împreună cu doamna manager, dr. Maria Andrici, și alți lucrători din domeniul socio-caritativ au avut bucuria de a-și sărbători patronul și ocrotitorul - Sfântul Luca. Cu această ocazie, părintele capelan Albert Babiaș a făcut un scurt bilanț al pastorației sanitare din zona Romanului în anul care a trecut, amintind de un mare număr de bolnavi care au beneficiat de consiliere spirituală și sacramentală, diversele activități de socializare organizate cu personalul sanitar, sau înființarea ineditului cor al cadrelor medicale.

La rândul său, PS Iosif Păuleț a îndemnat cadrele medicale să apeleze cât mai des la rugăciunea rozariului, ca armă și medicament spiritual eficient în activitatea lor, și le-a mulțumit pentru eforturile pe care le-au depus mai ales în perioada pandemiei.

Dimineața de duminică l-a găsit pe episcopul Diecezei de Iași în confesional, iar după spovezi acesta a dorit să-i cunoască și să le spună câteva cuvinte de încurajare tinerilor din parohie.

Liturghia pontificală de la ora 11 - care a încheiat vizita pastorală - a fost, din nou, prilej de dublă sărbătoare: marcarea a 25 de ani de prezență în România a surorilor dorotee, și aniversarea, în avans, a zilei de naștere a Preasfințitului Iosif, care împlinește 69 de ani pe 17 octombrie.

Cuvântul de învățătură al PS Păuleț a fost dominat în întregime de imaginea viței de vie și a mlădițelor, imagine care se regăsește atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament, și care e definitorie pentru relația creștinului cu Isus Cristos și cu Biserica.

"Preasfințite Iosif, iubiți frați și surori, timpul înseamnă viață, dar viața pe care ne-a dat-o și ne-o dă Cristos este veșnică și ne-o dă din belșug. În aceste zile, am căutat, în rugăciune și tăcere, să mă bucur de prezența episcopului. Mi-am adus aminte de un tată care a venit la mine să-mi ceară binecuvântarea înainte să plece, din nou, la muncă în străinătate. Mi-a spus trist. «Când am venit acasă, copiii mei erau plini de bucurie, dar după ce s-au terminat cadourile, au început să mă întrebe: când pleci?»" - și-a începutul discursul de mulțumire de la finalul Liturghiei părintele paroh Iacob Stolnicu. Apoi a recitat o poezie emoționantă despre un tată care vine în vizită la fiul său, dar sfârșește prin a ține de urât teilor de pe stradă, alungat de preocupările cotidiene ale fiului, dorind astfel să sintetizeze, metaforic, viața de credință din zilele noastre. Apoi a continuat: "De când sunt paroh aici, am fost fascinat de două imagini pe care le țin minte din iconițele copilăriei mele. Prima imagine este cea a păstorului cel bun care merge în căutarea oii pierdute, și acest lucru caut să-l fac mereu. A doua imagine este cea păstorului cel bun care, cu toiagul în mână, își conduce turma. Preasfințite, în aceste zile v-am văzut precum odinioară pe Moise, Aaron, pe Melchisedech... Sunteți episcopul nostru, părintele nostru, și noi ne manifestăm iubirea noastră față de Preasfinția voastră prin ascultare. Medicina a progresat atât de mult, încât atunci când un membru este amputat, medicii îl pot reatașa. Dar atunci când o mlădiță se rupe de viță, niciun specialist horticultor nu reușește să o așeze la loc. Vă mulțumim pentru această vizită pe care ne-ați făcut-o și pentru aceste zile binecuvântate". Apoi, în numele credincioșilor din Parohia "Isus Bunul Păstor", i-a oferit cadou o cârjă episcopală, ca semn al iubirii, al fidelității și al ascultării întregii comunități.

Emilian Pal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-8 octombrie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Isus Bunul Păstor" din Roman

*

I. Sfânta Liturghie din prima zi, vineri

II. Sfânta Liturghie din a doua zi, sâmbătă

III. Sfânta Liturghie din a treia zi, duminică, încheierea

IV. Concluzii "la cald" la finalul vizitei pastorale


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat