Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Precizări liturgice cu privire la Liturghia de deschidere a anului pastoral 2023-2024

Duminică, 24 septembrie 2023, se celebrează în Dieceza de Iași începerea unui nou an pastoral, 2023-2024, cu titlul "Biserica, familia lui Dumnezeu". Logoul anului, "Biserica, familia lui Dumnezeu", poate fi descărcat și afișat într-un loc potrivit din lăcașurile de cult. În cele ce urmează sunt propuse unele rituri și rugăciuni care pot ajuta comunitățile noastre să trăiască mai bine Liturghia de deschidere a acestui drum pastoral. Aceste propuneri se inspiră din Planul pastoral diecezan 2022-2025, mai precis din tema generală "Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei", precum și din tema specifică acestui an.

  1. Ținând cont de criteriul important al utilității pastorale (cf. IGMR 374), se poate alege unul dintre formularele Sfintei Liturghii pentru diferite necesități "Pentru sfânta Biserică" (cf. Liturghierul Roman, p. 1149-1155).

  2. Se recomandă la începutul Sfintei Liturghii ritul sfințirii apei și al stropirii cu apă sfințită (cf. Liturghierul Roman, p. 1565) pentru a celebra astfel memoria Botezului prin care toți am devenit copii ai lui Dumnezeu și membri ai familiei sale în lume, Biserica.

  3. Liturgia Cuvântului este luată din textele Duminicii a XXV-a de peste an, anul A. În cadrul omiliei se poate aminti misiunea Bisericii de a fi unica familie a fiilor lui Dumnezeu, în care fiecare să îl simtă aproape și să primească iubirea sa.

  4. Rugăciunea credincioșilor poate avea drept model următorul formular:

    Fraților preaiubiți, să ne rugăm cu încredere lui Dumnezeu Tatăl, care ni l-a dăruit pe însuși Fiul său și pe Duhul Sfânt ca să devenim copii ai săi și frați între noi și să formăm astfel Biserica, familia lui în lumea noastră.

    Părinte iubitor de oameni,

    • Dăruiește-i Bisericii tale harul de a răspândi printre oameni iubirea ta dumnezeiască prin propovăduirea evangheliei și mărturia vieții! Te rugăm, ascultă-ne!

    • Călăuzește-i cu lumina Duhului Sfânt pe toți păstorii sufletești pentru a fi o icoană vie a milostivirii tale divine! Te rugăm, ascultă-ne!

    • Inspiră conducătorii de popoare cu gânduri de pace și înțelegere și ajută-i să le ducă la îndeplinire! Te rugăm, ascultă-ne!

    • Încălzește cu harul tău inimile creștinilor care nu mai consideră Biserica drept familia lor spirituală! Te rugăm, ascultă-ne!

    • Învață-ne să ascultăm Cuvântul tău și să îl punem în practică pentru a fi primiți de Cristos drept frate, soră și mamă în Duhul Sfânt! Te rugăm, ascultă-ne!

    • Ocrotește cu grija ta paternă și prin susținerea concretă a creștinilor toate persoanele care trăiesc situații de criză umană sau sufletească! Te rugăm, ascultă-ne!

    • Cheamă-i pe cei răposați să se bucure de fericirea veșnică împreună cu marea familie a sfinților din ceruri! Te rugăm, ascultă-ne!

    • (Intenții ale comunității locale)

    Dumnezeule atotputernic, ascultă cu bunătate rugăciunile familiei tale. Ocrotește-o și întărește-o cu harul tău și, pentru că se încrede în călăuzirea ta, izbăvește-o de orice rău și revarsă asupra ei iubirea ta mântuitoare. Prin Cristos, Domnul nostru.

  5. Rugăciunile euharistice I și a III-a numesc adunarea creștinilor la Liturghie "familia lui Dumnezeu". De aceea ele pot fi preferate în cadrul acestei Sfinte Liturghii.

Oficiul pentru pastorația liturgică și sacramente
Pr. Daniel Iacobuț

* * *

Logo-ul anului pastoral 2023-2024 "Biserica, familia lui Dumnezeu" poate fi descărcat la dimensiunea A2 în format jpeg (RGB) - pentru uz online și pdf (CMYK) - pentru tipar.

* * *

PS Iosif Păuleț: Scrisoare de prezentare a Anului Pastoral 2023-2024 "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Planul pastoral al Diecezei Romano-Catolice de Iasi 2022-2025


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat