Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Brusturoasa

În perioada 1-3 septembrie 2023, Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Brusturoasa a trăit cu mare bucurie vizita pastorală a PS Iosif Păuleț, vizită animată de dorința Excelenței Sale de a cunoaște viața spirituală a credincioșilor și de a întări raportul de comuniune prin diferitele momente de întâlnire, ascultare și dialog.

Vizita pastorală a început în mod oficial în după-amiaza zilei de vineri, 1 septembrie, la ora 19.00, când PS Iosif Păuleț, însoțit de pr. Adrian Blăjuță, ajungând în mijlocul comunității, adunate în rugăciune mariană, a fost primit de către părinte paroh Florin Jitaru cu un salut călduros. După primire aceștia au celebrat Sfânta Liturghie, iar în cadrul omiliei, fiind prima vineri din lună, PS Iosif a vorbit despre Sfânta Margareta-Maria Alacoque, promotoarea Sărbătorii Preasfintei Inimii a lui Isus; continuând cu un gând din evanghelia zilei în care am fost îndemnați să trăim cu vigilență și să ne rugăm neîncetat; un al treilea gând transmis a fost legat de Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, zi înființată și propusă de Papa Francisc spre beneficiul naturii și al omului. În încheierea primei zile, episcopul s-a întâlnit cu membrii consiliului parohial.

În decursul zilei de sâmbătă, 2 septembrie, păstorul diecezei a stat la dispoziția credincioșilor în confesional la Liturghia de la ora 8:00 din biserica parohială. La ora 11:00 s-a îndreptat către Biserica filială "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Buruienișul de Sus unde a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu credincioșii. Aici, Preasfințitul a fost primit de credincioși în straie populare, fiind bucuroși și primitori de o asemenea vizită. În cadrul omiliei, Preasfințitul a vorbit despre importanța devoțiunii Preasfintei Inimi a Mariei și despre două gânduri din evanghelia zilei: primul este acela că noi nu suntem stăpâni peste ceva, ci administratori, iar al doilea gând este acesta că noi avem datoria de a ne implica în viața comunității pentru a aduce roade bogate atât la nivel comunitar cât și la nivel personal.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul împreună cu comunitatea au mers în cimitir și s-au rugat pentru răposatul preot Vasile Gabor și pentru toți răposații comunității.

În a doua parte a zilei, episcopul a stat la biroul parohial, fiind disponibil de a dialoga cu credincioșii, moment urmat de vizita unor bolnavi ai comunității, aceștia fiind bucuroși de încurajarea și alinarea sa.

Duminică, 3 septembrie, în ultima zi a vizitei, PS Iosif împreună cu pr. paroh Florin Jitaru și cu pr. Adrian Blăjuță au celebrat la ora 9:00 Sfânta Liturghie în Biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" din Cuchiniș, biserică filială a Parohiei Brusturoasa. În cadrul predicii, Preasfințitul i-a îndemnat pe credincioși să trăiască în iubire; familiile creștine trebuie să se respecte și să se iubească reciproc, iar părinții sunt îndemnați să își spună cât mai des "Te iubesc!".

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul împreună cu credincioșii au mers în cimitir și s-au rugat pentru preoții răposați ce au activat în comunitate și pentru credincioșii răposați.

Înainte de plecarea sa din filiala Cuchiniș, Preasfințitul a împărțit tuturor o iconiță, iar credincioșii au fost bucuroși de acest fapt, mulțumindu-i Preasfințitului pentru această vizită.

Momentul vizitei s-a încheiat cu celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii din Biserica parohială "Sfinții Apostoli Petru și Paul" de la ora 11:00, în cadrul căreia PS Iosif a subliniat importanța drumului de credință, vorbind despre cruce și despre suferință, ca ajutoare în drumul de mântuire al tuturor credincioșilor, îndemnând comunitatea să trăiască cu mult curaj, libertate și seninătate în lumea de astăzi. La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif a adresat un gând de recunoștință și apreciere părintelui paroh Florin, comunității și autorităților locale pentru buna colaborare. După binecuvântarea finală, Excelența Sa și credincioșii s-au deplasat în cimitir și s-au rugat pentru preoții răposați și pentru toți răposații comunității.

Mulțumim Domnului pentru aceste zile trăite cu simplitate și seninătate în care l-am avut în mijlocul nostru pe PS Iosif Păuleț. Mulțumirile noastre se îndreaptă și către părintele paroh Florin, care cu multă perseverență și docilitate ne însoțește în viața de zi cu zi.

Fr. Narcis-Gabriel Crăciun, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-3 septembrie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Brusturoasa


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat