Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Buruienești: Jubileul de 40 de ani de preoție al pr. Mihai Simon

În biserica din satul natal, Buruienești, în cadrul Sfintei Liturghii a comunității din ziua de duminică, 20 august 2023, pr. Mihai Simon a celebrat jubileul de 40 de ani de slujire preoțească. Părintele este al patrulea preot originar din această parohie, fiind născut în anul 1956. Împreună cu părintele Mihai și fratele său, pr. Emil Simon, au mai concelebrat preoți din parohie și consăteni. Comunitatea din Buruienești a oferit până în prezent Bisericii aproape 40 de preoți.

Celebrarea a început cu procesiunea din casa parohială spre biserică în timp ce corul împreună cu credincioșii, prezenți în număr mare în biserică, intonau solemn cântecul de început al celebrării.

Părintele paroh, Gabriel Neculăeș, OFMConv., a adresat părintelui Mihai, în numele comunității parohiale, cuvântul de bun venit în satul natal, după care i-a îndemnat pe toți cei prezenți să ia parte cu bucurie la jertfa euharistică pentru a-i aduce Domnului prinosul de laudă și mulțumire pentru darul chemării părintelui sărbătorit.

Celebrarea a continuat cu ritul penitențial, urmat de proclamarea cuvântului duminicii a 20-a de peste an.

În cadrul omiliei, pr. Virgil Blaj, OFMConv., plecând de la lecturile zilei, a amintit de modul în care Dumnezeu și-a manifestat prin profeți și apoi prin învățătura Fiului său, Isus Cristos, voința de a-i conduce pe toți oamenii la mântuire, în ciuda mentalității exclusiviste a unora din Israel. Credința pe care Domnul a evidențiat-o la femeia canaaneană în fragmentul evangheliei a confirmat încă o dată planul universal al mântuirii lui Dumnezeu. Părintele predicator a mai subliniat și importanța trecerii de la credința culturală la credința ca alegere personală, liberă și convinsă, pentru Dumnezeu și învățătura evangheliei.

Un alt aspect menționat în cadrul omiliei a fost simbolistica numărului 40 în Sfânta Scriptură, ca un timp de pocăință, de așteptare, de purificare, dar și de celebrare a împlinirii promisiunilor lui Dumnezeu. În acest sens, pr. Mihai, prin cei 40 de ani de slujire preoțească, a fost prezentat ca o dovadă a fidelității lui Dumnezeu față de aleșii săi și o mărturie a acestuia că Dumnezeu poate fi iubit, slujit și vestit cu fidelitate pentru toată viața, cu bucurie și fără regrete.

La finalul liturgiei euharistice, au luat cuvântul, adresând felicitări părintelui sărbătorit, părintele paroh, Gabriel Neculăeș, părintele decan de Roman, Sebastian Bilboc, care a transmis și salutul și felicitările episcopilor Diecezei de Iași în care pr. Mihai a slujit timp de 38 de ani, ca vicar parohial și ca paroh în mai multe comunități parohiale, actualmente continuându-și activitatea în Dieceza de Timișoara, ca paroh la Băile Herculane.

După un mic recital de versuri recitate de tineri credincioși, pr. Mihai și-a exprimat recunoștința față de Dumnezeu pentru darul vieții, al credinței și al Sfintei Preoții, de asemenea pentru toți cei care au contribuit la organizarea jubileului și, nu în ultimul rând, față de toate rudele și de credincioșii consăteni care au dorit să-i fie alături la acest ceas aniversar, încheindu-și mulțumirea cu cuvintele Te Deum-ului: "În tine, Doamne, am nădăjduit și nu voi regreta în veci."

Mulțumindu-i pr. Mihai pentru mărturia sa de credință și de slujire preoțească, îi dorim în continuare un apostolat rodnic în via Domnului, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor.

Pr. Virgil Blaj

* * *

Fotografii de la această Liturghie pot fi vizualizate aici.

* * *

Pr. Mihai Simon s-a născut la 1 octombrie 1956 la Buruienești - Neamț. A absolvit Școala Generală de 8 clase în anul 1971 la Buruienești, Școala de Cantori în anul 1976 la Iași și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în anul 1983. A fost sfințit preot la 29 iunie 1983 la Iași de către ep. Iakob Antal. A activat ca vicar la Iugani și Bârgăuani (1 august 1983 - 1 aprilie 1985), Butea (10 aprilie 1985 - 1 martie 1987), paroh la Stufu (1 martie 1987 - 1 septembrie 1995), Iugani (1 septembrie 1995 - 31 august 2003), Bijghir (1 septembrie 2003 - 1 septembrie 2006) și Gioseni (1 septembrie 2006 - 31 august 2021). De la 1 septembrie 2021 a devenit pensionar. Începând cu 1 octombrie 2021, PS Iosif-Csaba Pál, episcop de Timișoara, l-a numit paroh la Băile Herculane și filialele Șumița, Mehadia și Topleț.

* * *

Înregistrarea Liturghiei transmisă în direct pe pagina de Facebook a Parohiei Buruienești:


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat