Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Odă și rugă Fericitei Veronica, în sărbătoarea ei și la cinci ani de la beatificare

Câtă bucurie ne cuprinde sufletul în aceste ceasuri, celebrând pentru al cincilea an la rând solemnitatea ta, Fericită Veronica! Ceasuri, și zile, și ani au trecut cu repeziciune, iar numele tău este cunoscut din ce în ce mai mult, exemplul tău de sfințenie răspândindu-se în orice ungher al lumii, mijlocirea ta puternică fiind cerută și dăruită din belșug din mâinile bunului Dumnezeu, prin martirul prin excelență, Cristos, în puterea Duhului Sfânt.

Câte cete de copiii nu au vizitat deja mormântul tău, așezat cu mare cinste în biserica din Nisiporești, plecându-și de fiecare dată capetele pentru a fi mângâiați de tine, Fericită Veronica, care atât de mult iubeai și încă iubești ființele la vârsta nevinovăției! Câte rugi înălțate spre Isus, prietenul copiilor, din glasurile lor cristaline nu a cules și a dus spre Tronul ascultării divine ea, copilă predilectă a cerului, Fericita Veronica! Câte lacrimi curse din obrajii copiilor nu ai cules, Fericită Veronica, în toți acești ani, suspine smulse de boli, de sărăcie, de violență, de părinții lor nevoiași de mijlocirea ta, Fericită Veronica! Mijlocește pentru toți copii din lume, Fericită prietenă a copiilor: pentru cei sacrificați încă din sânul părintesc pe altarul comodității și al egoismului; pentru cei ce plâng și pentru cei care nu mai au lacrimi să plângă; pentru toți cei bolnavi și pentru toți cei sănătoși; pentru cei a căror hrană de fiecare zi este bătaia și violența adulților; pentru cei care nu au ce mânca cu zilele și pentru cei care au destul sau prea mult, pentru cei care au murit, pământul nefiind loc ospitalier pentru ei.

Câți tineri, deseori în grupuri mari, nu au poposit la mormântul tău, Fericită Veronica, în toți acești ani! Vigoarea vieții lor tu ai văzut-o, și bucuriile pe care le trăiesc le-ai făcut buchet, și le-ai prezentat Mântuitorului tău, și Maicii Sale Preacurate. Sunt ai tăi, cu toții, Fericită tânără Veronica! Care sfânt le poate înțelege mai bine dorințele și problemele dacă nu tu, Fericită Veronica, care ai trăit și ai murit în floarea vieții, ținând la curăția ta ca la o comoară fără de preț, nestemat rubin de agățat în cer. Mijlocește, fericită Veronica, pentru toți tinerii din lume, din patria și dieceza noastră dragă, și fă-i să fie asemenea ție, curați împreună cu Cel Curat, și cu Preacurata Fecioară Maria, Mama tineretului creștin; mijlocește pentru fiecare dintre tineri curaj în mărturisirea propriei credințe, și în trăirea curată și hotărâtă a tinereții dăruită lor de Domnul!

Câte familii, Fericită Veronica, nu au alergat la tine, încredințându-ți primii pași ai vieții lor împreunate în fața crucii lui Cristos; câte rugi și lacrimi nu au trimis spre ceruri, prin tine, Fericită Veronica, mamele și tații familiilor, pentru ei și ai lor copii, ca să-i păzești, și să nu permiți ca Răul să pătrundă în casele și în familiile lor! Mijlocește, fericită iubitoare a familiei, pentru fiecare casă! Ține-i în brațe nu numai pe copiii obosiți, ci și pe mamele frânte de preocupări, și pe tații epuizați prea deseori de munca în urma căreia mulți spini și pălămidă culeg. Mijlocește fidelitate pentru cei căzuți, pentru familiile în care vinul dragostei s-a oțetit deja, sau s-a împuținat, sau nu mai curge deloc, și nu mai au ce oferi copiilor și comunităților lor.

Câți bătrâni, vizitându-te, nu ți-au povestit de atâtea ori viața lor plină de flori și spini și, plecându-și capul la mormântul tău, și-au odihnit cărunțelile, încredințându-ți viața lor îndreptată spre ușa Raiului Domnesc. Mijlocește, fericită Veronica, pentru mamele văduve și pentru bunicii cu inima obosită, dar cu mâinile generoase și cu ochii milostivi; mijlocește pentru bătrânii care nu au ce pune pe masă, și pentru cei care nu au medicamente, mai ales pentru cei abuzați și chinuiți de chiar semenii lor, în goană după averea lor.

Câți episcopi și preoți, și frați împreună cu surori nu ți-au căutat mijlocirea, Fericită Veronica, în toți acești ani; încredințându-ți chemarea și oboselile lor apostolice! Mijlocește, Fericită Veronica, har peste har și putere în ducerea poverii chemării pentru cei descurajați; încurajează-i pe cei tineri, iar pe cei în vârstă întărește-i; mijlocește noi chemări la viața preoțească și consacrată, pentru ca vestea cea bună să continue să răsune dulce pe pământul nostru; du-le rugăciunile la altarul ceresc, în ceruri, Fericită Veronica, la Preotul veșnic, Cristos.

Îți mulțumim, Fericită Veronica, pentru că ești cu noi, și îți promitem că îți vom face cunoscut numele și mijlocirea în fața fraților noștri, pentru ca prin mijlocirea ta, Dumnezeu Tatăl să fie lăudat, Fiul său Cristos să fie urmat, și Duhul Sfânt să fie ascultat. Amin.

Pr. Damian Gheorghe Pătrașcu
ministru provincial

* * *

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat