Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Oțeleni

În perioada 18-20 august 2023, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, împreună cu pr. Iulian Tancău au fost oaspeții Parohiei Oțeleni, ocazie prilejuită de vizita pastorală pe care episcopul trebuie să o facă, conform Conciliului al II-lea din Vatican, Directoriului pentru ministerul pastoral al episcopilor Apostolorum successores (cf. nr. 221-225) și conform Codului de Drept Canonic (cf. can. 396-398).

Astfel, Preasfințitul a fost prezent în Parohia Oțeleni începând de vineri, 18 august, de la prânz, timp pe care l-a petrecut vizitând câțiva bolnavi, pe care i-a îngrijit sufletește și i-a încurajat în suferința, dar și în bătrânețea lor. Întorcându-se spre parohie, împreună cu preoții care îl însoțeau, episcopul a vizitat Piața "Sfânta Familie" din Oțeleni, piață care are în ansamblul ei mini turnul Eiffel, precum și un muzeu familial.

A urmat Sfânta Liturghie de seara, alături de Preasfințitul concelebrând părintele decan Petru Blaj, pr. paroh Isidor Gheorghieș, pr. vicar Marian Cazacu și pr. Felician Tiba, originar din Parohia Oțeleni.

După cuvântul de bun venit din partea părintelui paroh, a urmat salutul episcopului, lecturile sfinte și predica, în cadrul căreia, folosindu-se de textele zilei, Preasfințitul a subliniat importanța pe care o are familia pentru Biserică și pentru societate.

"Dacă Dumnezeu a voit ca familia să fie astfel, așa cum am găsit-o noi pe pământ, de ce să intervenim noi să o modificăm?, spunea Preasfințitul. Sigur că nu este ușor să fii căsătorit, așa cum nu este ușor să fii preot sau persoană consacrată. Indiferent de vocația pe care o are omul, pentru a o duce la desăvârșire este nevoie de efort, cu atât mai mult trebuie să facă efort soții, care sunt chemați în fiecare moment la fidelitate, la iubire și respect reciproc".

După Liturghie, episcopul a ținut să-i întâlnească pe enoriașii parohiei într-o cateheză despre Biserică.

"Biserica suntem toți, a ținut să precizeze Preasfințitul, de aceea, dacă putem să facem partea noastră, e bine să o facem, iar dacă reușim mai puțin, măcar să o însoțim cu rugăciunea noastră".

După această întâlnire a urmat o alta cu cele două consilii de pe lângă parohie, respectiv cel pastoral și cel economic. De data acesta discuțiile au fost mult mai aplicate, axându-se în mod special pe ceea ce s-a făcut sau mai trebuie făcut din punct de vedere spiritual sau material în cadrul parohiei.

A doua zi din vizita canonică a revenit audiențelor private. Mai multe persoane au avut bucuria de a-l întâlni personal pe Preasfințitul Iosif, făcându-i cunoscute doleanțele, cerând lămuriri sau rugăciuni, dar și împărtășind amintiri din perioada cât timp Preasfințitul, pe atunci la începutul preoției sale, a fost vicar de Oțeleni.

Nu a lipsit nici programul de spovezi, la care Preasfințitul a dorit să se afle în confesional, ascultând, dând sfaturi și acordând dezlegarea de păcate tuturor celor care au dorit să se apropie de sacramentul milostivirii lui Dumnezeu.

Au urmat întâlniri cu copiii, adolescenții și tinerii parohiei, Preasfințitul încurajându-i în creșterea lor și în parcursul spiritual pe care îl au de făcut, mai ales că unii abia făcuseră Prima Sfântă Împărtășanie, alții Mirul, iar cei mai mulți, se bucură deja de ceva timp de aceste sacramente.

Duminică, 20 august, a fost ziua "sintezei"! După ce s-a întâlnit cu fiecare din segmentele care compun parohia, după ce a luat parte la toate celebrările specifice unei biserici, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00, episcopul Iosif Păuleț i-a încurajat pe credincioși să continue să stea alături Bisericii, preoților și prin ei lui Dumnezeu.

"Mă bucur că am putut să fiu cu dumneavoastră zilele acestea, să vă întâlnesc acasă în cei bolnavi, să vă simt doritori de milostivirea lui Dumnezeu în cadrul spovezilor pe care le-am făcut, să vă simt însetați de Cuvântul lui Dumnezeu în cadrul predicilor pe care le-am făcut. M-am bucurat să văd biserica plină, să vă văd plini de viață, frumoși în costumele dumneavoastră tradiționale și implicați în viața spirituală a comunității, de aceea vă mulțumesc pentru știți să dați mărturie despre credința și umanitatea dumneavoastră. Dumnezeu să vă răsplătească!"

O mulțumire sinceră și din partea comunității din Oțeleni, mulțumiri pentru harurile dobândite în aceste zile de vizită pastorală și vă asigurăm, Preasfințite, de rugăciunea și prețuirea noastră.

Pr. Isidor Gheorghieș, paroh

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-20 august: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Oțeleni

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat