Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Cacica: În jurul Mariei, mai aproape de Isus

Sanctuarul național marian de la Cacica (jud. Suceava) a fost din nou gazdă pentru numeroși pelerini, care i-au trecut pragul în zilele de 14 și 15 august 2023, cu ocazia sărbătorii hramului, Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Liturghie de hram, din ziua de 15 august, la ora 11.00, a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături fiind PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, și mulți alți preoți, care au răspuns chemării Sfintei Fecioare Maria de la Cacica. Predicile la celebrările de anul acesta au fost ținute de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru Secțiunea Viața Consacrată din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Luni, 14 august, de la ora 10.00, pr. Cristian Pal, OFMConv. a oficiat celebrarea penitențială, iar pr. Cristian Blăjuț a prezentat prima predică de la acest pelerinaj. Pornind de la parabola fiului risipitor, părintele i-a îndemnat pe credincioși să se împace cu Dumnezeu și cu semenul, pentru a putea face cu adevărat sărbătoare, așa cum tatăl milostiv a făcut la întoarcerea fiului risipitor, și să fie atenți să nu devină ca fratele cel mare.

La ora 12.00 pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al OFMConv. a celebrat Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului. Pr. Cristian Blăjuț și-a început cea de-a doua predică citându-l pe Sf. Maximilian Maria Kolbe, sărbătorit tocmai la 14 august, care obișnuia să spună "Prin Maria la Isus", căci el a descoperit în persoana Fecioarei Maria cea mai simplă cale de a ajunge la Isus. Le-a vorbit apoi pelerinilor despre mijlocirea Mariei, care este una prezentă și încrezătoare, atentă și prevenitoare, mijlocire care ne împinge la convertirea inimii, ne abate de la noi înșine și ne îndeamnă spre Isus.

Programul de după-amiază a continuat cu două momente de rugăciune, care i-au readus pe credincioși aproape de altarul din fața Sanctuarului de la Cacica. La ora 16.00 pelerinii au meditat Calea sfintei cruci, devoțiune condusă de pr. Alexandru Olaru, OFMConv., iar la ora 17.00 i-au adus laudă și mulțumire Preasfântului și Dumnezeiescului Sacrament la Adorația Euharistică, oficiată de pr. Iosif Robu, OFMConv.

La ora 18.00 a fost Sfânta Liturghie animată de tineri, seminariști și persoane consacrate, celebrată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași. La predică, pr. Blăjuț i-a îndemnat pe tineri să învețe de la Sfânta Fecioară Maria, o tânără ca și ei: "Nu vă temeți de planul pe care Dumnezeu îl are față de voi, nu vă încurcă în realizarea fericirii voastre, nu! Fericirea voastră deplină constă în a-l cunoaște, iubi și lăuda pe Dumnezeu printr-o viață trăită frumos și cu multă responsabilitate".

Ca în fiecare an, la ora 22:00, pelerinii erau cu toții pregătiți, cu lumânări și cu rozariul în mână, pentru privegherea mariană. În liniștea serii, în ajunul marii solemnități Adormirea Maicii Domnului, sanctuarul de la Cacica a devenit un mic cenacol: cei prezenți, laici, persoane consacrate, preoți, episcopi, s-au adunat în jurul Mariei pentru a-i aduce cinste, prin cântări și rugăciuni, și pentru a-l preamări pe Dumnezeu. Celebrarea, care a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, a început cu intonarea solemnă a imnului oficial al pelerinajului, "Iubirea Mariei ne cheamă"; text: pr. Cristian Diac, muzica: pr. Marcel Balint, OFMConv.

"Suntem aici pentru a redescoperi valorile fundamentale ale unei vieți cu adevărat creștine. Suntem în fața imaginii Mariei, care ne învață să trăim credința, să trăim din speranță și să iubim, iar noi suntem chemați să o imitam pe cea plină de har", spunea pr. Cristian Blăjuț la începutul predicii în care le-a vorbit pelerinilor despre cum se pot asemăna creștinii cu mama cerească, cu Fecioara Maria, meditând la cele trei virtuți cardinale.

Ziua de hram, 15 august, a început cu Sfânta Liturghie de dimineață, celebrată la ora 6:00 de pr. Cristian Pal. La predică, pr. Cristian Blăjuț a prezentat o reflecție pentru a înțelege mai bine misterul cu privire la trecerea la cele veșnice a Preacuratei Fecioare Maria.

Sfânta Liturghie de hram a fost la ora 11:00, prezidată de PS Iosif Păuleț, cu participarea PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, pr. Alois Farțade, paroh de Suceava și decan de Bucovina, a preoților prezenți și a pelerinilor sosiți la Cacica. Pr. Cristian Blăjuț a început ultima predică citându-l pe Papa Francisc: "Avem înaintea ochilor motivul pentru care umblăm în această viață, în peregrinarea credinței: nu pentru a dobândi cele create de pe pământ, care toate sunt trecătoare, dar pentru a dobândi patria de sus, cerul, și asta pentru totdeauna, iar Fecioara Maria este steaua care ne călăuzește spre cer". Părintele predicator le-a reamintit pelerinilor că sunt cu toții destinați Învierii: "Ziua de astăzi pentru noi este zi de mare sărbătoare, pentru că mama noastră cerească, părăsind această lume prin vrerea Tatălui, prin puterea Fiului și prin harul Duhului Sfânt, se urcă la cer pentru a fi pentru totdeauna cu trupul și cu sufletul alături de Fiul ei, Isus Cristos".

La finalul celebrării, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv., rectorul sanctuarului, a mulțumit tuturor celor care au făcut ca prin sărbătoarea de la Cacica, pelerinii să fie "o inimă și un gând", așa cum spuneau păgânii despre primii creștini: "Uitați-vă cât de mult se iubesc". "Ne bucurăm că la Cacica am trăit momente de Rusalii, împreună cu păstorii noștri, sub mantia ocrotitoare a Mamei noastre cerești", a mai adăugat pr. Mărăndescu.

Ca în fiecare an, o mulțumire specială s-a îndreptat voluntarilor din dieceză, care au contribuit la buna organizare a hramului, voluntari coordonați de pr. Felix Roca și pr. Cristian Pal. O mulțumire aleasă a fost și pentru toți preoții care au fost prezenți la celebrările acestui pelerinaj, pentru truda și disponibilitatea de a sta la dispoziția pelerinilor la scaunele de spovadă.

Cântările au fost susținute de corul reunit al Decanatului de Bucovina (Cacica, Gura Humorului, Rădăuți, Siret, Solonețu Nou și Suceava), dirijat de prof. Bronislaw-Anton Babiaș, la orgă fiind Daniel Nesimuca, student la Universitatea Națională de Muzică, București.

A devenit deja o tradiție ca și echipa de la Radio ERCIS FM și de la televiziunea catolică Angelus TV, împreună cu pr. Adrian Blăjuță și pr. Francisc Ungureanu, să participe la pelerinaj și să transmită în direct celebrări și ediții speciale pentru credincioșii care nu au reușit să ajungă anul acesta la Sanctuar.

Înregistrările tuturor celebrărilor și ale emisiunilor sunt disponibile pe paginile de Facebook ale Radioului ERCIS FM și Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Alexandra Măriuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 14-15 august: Pelerinaj fotografic la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. Foto: Laurențiu Dîncă

- 14-15 august: Voluntari la pelerinajul la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. Foto: Andreea Benchea

*

Pelerinaj la Cacica 2023 - Ediție specială și Celebrare penitențială (14 august 2023):

*

Pelerinaj la Cacica 2023 - Ediție specială și Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului (14 august 2023):

*

Pelerinaj la Cacica 2023 - Calea sfintei cruci și Adorație Euharistică (14 august 2023):

*

Pelerinaj la Cacica 2023 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate (14 august 2023):

*

Pelerinaj la Cacica 2023 - Priveghere mariană (14 august 2023):

*

Pelerinajul la Cacica 2023 - Sfânta Liturghie de dimineață (15 august 2023):

*

Pelerinajul de la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica 2023 - Ediție specială (15 august 2023):

*

Sfânta Liturghie de hram a Sanctuarului de la Cacica (15 august 2023):


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat