Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Coman

Daruri spirituale, credință comună și mângâieri

În perioada 11-13 august anul 2023, credincioșii din Parohia Romano-Catolică "Sfânta Fecioară, Maria Regină" din Coman au trăit adevărate momente de har și de înălțare sufletească, datorită vizitei pastorale a Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop de Iași.

Primirea Excelenței Sale episcop Iosif Păuleț și a părintelui Iulian Tancău, din motive de slujire pastorală, a avut loc în jurul sfântului altar, la Sfânta Liturghie. Preotul paroh, Alois Hîrja, chiar la începutul Sfintei Liturghii alături de un bun venit din toată inima, preluând textul din cartea Faptele Apostolilor: "Să-i vizităm pe frații din fiecare cetate" (Fap 15,36), l-a implorat pe Dumnezeu să ne binecuvânteze prin mâinile, cuvintele, dar mai ales mărturiile de credință și iubire cu care episcopul este îmbogățit de Dumnezeu și printr-un gest simbolic a oferit cheile bisericii și ale parohiei.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfințitul, iar concelebranți părintele decan Benone Lucaci și parohul comunității. Sfânta Liturghie a fost prilejul oportun pentru a adresa întregii comunități cuvinte de învățătură despre credință și încredere în bunul Dumnezeu, care este mereu aproape luându-și poporul din mijlocul unui alt popor, cu încercări, cu semne, cu minuni, cu lupte, cu mână puternică și braț întins, cu fapte mari înfricoșătoare. Preasfințitul i-a invitat pe credincioși să trăiască o viață autentică de smerenie, blândețe, iubire și slujire așa cum a trăit Sfânta Clara, și să imite mereu viețile sfinților.

După Sfânta Liturghie de la ora 19 a urmat întâlnirea cu enoriașii comunității care au fost îndrumați să se apropie cu mai mult curaj de Sfânta Scriptură, ne-a vorbit mai explicit de "ce înseamnă Biserica": noi toți împreună cu papa, episcopii, preoții, laicii formăm Biserica lui Cristos. De aceea, Biserica este păcătoasă și sfântă; am fost îndemnați ca fiecare din noi avem o misiune de îndeplinit și să ne dăm silința în a păstra credința în Dumnezeu.

După aceea, în sala de întâlnire a parohiei, Preasfințitul s-a întâlnit cu membrii Consiliului Pastoral și cu cei din Consiliul Economic; pentru că din discuții a reieșit că misiunea lor este dificilă și persecutată, păstorul diecezei i-a încurajat și i-a îndemnat să fie statornici.

A doua zi, sâmbătă, 12 august, Preasfințitul a vizitat câțiva bolnavi din comunitate (cei de peste 91 de ani și de foarte mulți ani pe patul suferinței); i-a încurajat să poarte crucea cu răbdare, să ofere suferințele lor și pentru convertirea celorlalți și să fie încrezători în iubirea lui Dumnezeu. După aceste momente pline de emoții, a mers la cimitirul comunității, unde a făcut rugăciuni pentru toți răposații.

În decursul zilei, de la ora 11-13, Preasfințitul Iosif s-a întâlnit la biroul parohial cu toți aceea care au dorit să vorbească cu Excelența Sa pentru sfaturi și încurajări duhovnicești în a căuta soluții în problemele pe care le au.

A urmat Sfânta Liturghie ce a inclus și celebrarea unei căsătorii a doi tineri; Preasfințitul episcop ne-a vorbit despre iubire, dăruire și respect. A oferit învățături pentru familii și le-a explicat tinerilor că, datorită orânduirii lui Dumnezeu, căsătoria este un sacrament sacru, nu este doar un act de conveniență. Pentru a avea familii creștine, solide, trebuie să-l punem pe Dumnezeu pe primul loc în familiile noastre, ne-a îndemnat să ne rugăm pentru familia care tocmai se întemeiază la Sfânta Liturghie și pentru toate familiile care sunt în dificultate. După aceste celebrări a urmat Sfânta Liturghie a comunității, la ora 18, iar Preasfințitul a ascultat spovezile credincioșilor. La sfârșitul Sfintei Liturghii, episcopul s-a întâlnit cu tinerii și copiii prezenți, a făcut cu ei o cateheză structurată pe șapte cuvinte importante și explicate pentru educația lor creștină; apoi a răspuns la întrebările și solicitările lor.

Ziua de duminică, 13 august, a adunat întreaga comunitate în Casa Domnului. La Liturghia celebrată de preotul Iulian, la confesionale au fost episcopul și parohul. La ora 11, a fost Sfânta Liturghie pontificală, pentru a-l cinsti și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru zilele de har trăite în jurul pastorului diecezan. Îndemnurile și învățăturile de la Sfânta Liturghie au fost bazate pe Evanghelia duminicii care îi cheamă pe toți să se îndrepte cu încredere și multă convingere spre Isus care își întinde mâna ca să ne salveze (Matei 14,22-33). Să avem credință în Dumnezeu, să-i împărtășim toate fricile, suferințele, descurajările și să cerem ajutorul lui și să spunem "Doamne, nu mă descurc singur, am nevoie de tine"; să nu disperăm căci, însuși Isus ne spune "Curaj! Nu vă temeți!".

La finalul celebrării, părintele paroh i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru zilele binecuvântate, Excelenței Sale pentru "darurile spirituale împărtășite" și pentru că ne-am mângâiat unii pe alții. Mulțumirea și recunoștința au fost transformate și în două reflecții și angajamentele: a-l asculta pe Isus ca Fiu al lui Dumnezeu, a-l imita și a-l urma căci, așa îl recunoaștem pe deplin ca Fiu al lui Dumnezeu. L-a asigurat că ne vom ruga pentru Excelența Sa, așa cum am făcut-o și până acum mereu.

Vă mulțumim, Preasfințite episcop Iosif Păuleț, Dumnezeu să vă binecuvânteze din belșug cu haruri și bucurii mari și sfinte.

Laura Brandiu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-13 august: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Coman

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat