Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea preoților din promoția Anului Marian 1988 cu episcopul auxiliar Petru Sescu

Joi, 27 iulie 2023, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT) a avut loc întâlnirea PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, cu preoții din Dieceza de Iași hirotoniți în anul 1988.

Am răspuns cu bucurie la invitația Excelenței Sale de a participa la acest moment de comuniune colegială și sacerdotală.

Întâlnirea a început cu celebrarea Sfintei Liturghii. I-am mulțumit Domnului, încă o dată, pentru cei 35 de ani de Preoție. I-am purtat în gând și în rugăciune și pe ceilalți colegi care își desfășoară activitatea pastorală în Arhidieceza de București, precum și în alte dieceze din Italia, Austria și Mexic. Este emoționant, de fiecare dată, când ne gândim la colegul nostru Paul Solomon, care, după modul nostru de a judeca, a plecat dintre noi înainte de vreme.

Întâlnirea cu episcopul a continuat în aulă albastră. Preasfințitul ne-a prezentat motivațiile și roadele acestor întâlniri cu preoții, pe serii. Apoi, fiecare a luat cuvântul subliniind aspecte personale sau generale din activitatea pastorală. Atmosfera unui dialog deschis cu reușite și nereușite, cu bucurii și supărări, cu situații la care găsești soluții singur sau ai nevoie să fii ajutat de alții, cu așteptări din partea confraților și a superiorilor, cu sugestii frățești, la diferitele probleme cu care ne confruntăm, la nivel parohial ori diecezan, dă roade, aduce la lumină soluții nebănuite.

În ascultare reciprocă se clarifică și se cristalizează direcții de mers. Este edificator să asculți și să fii ascultat. Frumusețea Preoției lui Cristos riscă să pălească în drumul de întrupare în oamenii oricărei generații. În dialog, în ascultare reciprocă, unele situații ce par insurmontabile, adevărați balauri înspăimântători, se luminează. Începi să privești și din alte perspective, să te întrebi dacă tu singur ai răspunsuri la toate întrebările, înțelegi că "orice problemă are o soluție!".

După teroarea ideologiilor din secolul douăzeci, ne aflăm acum în vârtejul altor ideologii anticreștine, împachetate și acestea, ca toate ideologiile, în haina democrației, care nu știm încotro vor să îndrepte omenirea. Cel rău nu doarme! Dușmanul aruncă și azi neghină! Niciodată nu a fost ușoară munca de evanghelizare dar acum omenirea trece prin cotituri și mai amenințătoare. Provocările lumii de azi, tot mai secularizate, cu moda să modelele sale, ne afectează și pe noi și nu sunt ușor de gestionat.

Întâlnirile de la Traian pot fi privite și în perspectiva evanghelizării, azi, aici, în Dieceza de Iași, fiecare cu responsabilitatea lui, episcopi și preoți, pentru a ne putea împlini misiunea încredințată de Marele Preot.

"Dumnezeu, care a vorbit în trecut de multe ori și în multe feluri părinților noștri..., în cele din urmă ne-a vorbit nouă prin Fiul său". Lecturile de la Liturghia zilei (joi, săptămâna a XVI-a dpa) ne luminează și ne dau tărie pentru a discerne și a urma voința divină.

Pe Sinai, Dumnezeu vorbește prin intermediul forțelor naturii: "Tot muntele era învăluit de fum, căci Domnul coborâse în mijlocul focului. Fumul se înălța, ca fumul unui cuptor înalt, și tot muntele se cutremura îngrozitor. Sunetul de trompetă era din ce în ce mai puternic; Moise vorbea și Dumnezeu îi răspundea în tunet". În evanghelie, în schimb, Isus vorbește cu simplitate, în mod uman, uneori foarte explicit, alteori prin parabole, după categoriile de ascultători pe care îi avea în față. Într-o formă anume, glasul lui Dumnezeu se face auzit și, de aceea, este fundamental să fim atenți și să avem o inimă ascultătoare. Asemenea lui Ilie pe muntele Horeb, vom putea percepe glasul Domnului în "susurul dulcii adieri".

E atât de ușor să ne astupăm urechile față de Domnul, atunci când alte voci ne înspăimântă și șoapte diferite ne încântă ori ne atrag mai mult. Și nu ne dăm seama că sunt doar "zgomote", suflare de vânt, fără conținut.

Fie ca dialogul Preasfințitului Petru cu fiecare promoție de preoți să poată fi perceput în lumina ascultării Cuvântului.

Vă mulțumim, Preasfințite, pentru timpul acordat!

Mulțumim, părinte Felician, pentru găzduire!

Doamne, fă să rodească sămânța cuvântului tău in sufletele noastre pentru a fi adevărați lucrători în via și în secerișul tău!

Pr. Iosif Răchiteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 iulie: Traian: Întâlnirea preoților din promoția Anului Marian 1988 cu episcopul auxiliar Petru Sescu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat