Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Bătrâni și tineri uniți, Papa Francisc: Să redescopere bucuria de a se întâlni

de Tiziana Campisi

Vor fi peste șase mii de persoane, dintre care mulți bătrâni provenind din toată Italia - bunici însoțiți de nepoți și de familii, oaspeți din case de odihnă și RSA și mulți reprezentanți ai vârstei a treia angajați în parohii, dieceze și asociații - la Liturghia pe care Papa Francisc o va celebra duminică, 23 iulie 2023, la ora 10.00 (11.00, ora României) în Bazilica "Sfântul Petru", pentru a III-a Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor. Această zi, pe care pontiful a voit-o în a patra duminică din iulie, anul acesta este despre tema "Milostivirea lui rămâne din neam în neam", care duce, așa cum explică însuși Papa Francisc în mesajul scris pentru această ocazie, la întâlnirea dintre Maria și Elisabeta, icoană la care face referință și Ziua Mondială a Tineretului, care se va desfășura peste mai mult de o săptămână la Lisabona și al cărei slogan este "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă". În această dimineață, de la account-ul său @Pontifex, papa a lansat acest tweet: "Reînnoiesc invitația mea tuturor - dieceze, parohii, asociații, comunități - să celebreze duminica viitoare a III-a Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor, punând în centru bucuria unei întâlniri reînnoite între tineri și bătrâni.

Bătrânii și tinerii spre ZMT de la Lisabona

Moment deosebit de semnificativ, la sfârșitul celebrării prezidate duminică de papa, va fi încredințarea simbolică din partea a cinci bătrâni - reprezentând cele cinci continente - a Crucii pelerinului de la ZMT la tot atâția tineri care vor merge în Portugalia, pentru a semnifica transmiterea credinței din neam în neam. Gestul vrea să reprezinte și angajarea pe care bătrânii și bunicii au primit-o, la invitația papei în mesajul pentru Ziua dedicată lor, de a se ruga pentru tinerii care urmează să plece și de a-i însoți cu binecuvântarea lor.

Câteva inițiative în lume

În Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor, în fiecare dieceză, cei care iau parte la o liturghie dedicată sau vizitează bolnavi care sunt singuri pot obține indulgența plenară cu obișnuitele condiții: spovadă sacramentală, împărtășanie euharistică și rugăciune după intenția Sfântului Părinte. În cele cinci continente sunt multe inițiativele organizate. De exemplu, în Brazilia, Conferința Episcopală a organizat o Liturghie cu bătrânii la Sanctuarul din Aparecida, în timp ce în Canada episcopii au difuzat un material video pentru a-i invita pe tineri să-i viziteze pe bătrânii din casele de odihnă. Apoi, la Lisabona, Comitetul de Organizare a ZMT a promovat un lanț de rugăciune a bunicilor și a bătrânilor pentru a-i însoți pe tineri care urmează să plece la Lisabona pe portalul queridosavos.pt și a lansat o provocare pe rețelele de socializare, invitând toți tinerii să-i viziteze pe bunicii lor și să facă o fotografie sau să realizeze o înregistrare video cu ei.

"Prietenia unei persoane bătrâne - subliniază Papa Francisc în mesajul cu ocazia celei de-a III-a Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor - îl ajută pe tânăr să nu aplatizeze viața asupra prezentului și să-și amintească de faptul că nu totul depinde de capacitățile sale. Pentru cei mai bătrâni, în schimb, prezența unui tânăr deschide la speranța că ceea ce au trăit nu va fi pierdut și că visele lor se vor realiza". Cuvinte prin care papa invită generații noi și vechi să se apropie și care induc să se reflecteze asupra relațiilor dintre tineri și bătrâni, explică la Vatican News - Radio Vaticana Vittorio Scelzo, de la Oficiul pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilități din Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață.

Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor ne cheamă anul acesta să cultivăm legăturile între generații diferite, cum este posibil astăzi să se apropie cei mai tineri și cei mai puțin tineri?

Există o mare alarmă de singurătate a bătrânilor. Papa Francisc a schițat în Fratelli tutti ideea unei societăți legate, în care legăturile sunt puternice, legături de fraternitate. Așadar, este necesar și important să se țese legături și între generații, care par să meargă fiecare pe cont propriu. Tineri dezorientați - la câtă dezorientare asistăm în lumea tineretului, mai ales după pandemie - și bătrâni abandonați. În schimb, există posibilitatea de a face în așa fel încât tineri și bătrâni să se întâlnească și să refacă un țesut social de fraternitate.

Ce roade pot apărea din întâlnirea dintre tineri și bătrâni?

Rodul care poate apărea din întâlnirea dintre tineri și bătrâni este înainte de toate acela al unei societăți mai puțin destrămate. Apoi, mai ales pentru tineri, cred că există problema de a înțelege pentru ce anume au trăit bătrânii, pentru ce anume și-au dedicat bătrânii propria viață. În acest moment, în manieră deosebită, este urgentă tema păcii. În Europa, suntem fii ai generațiilor care au construit pacea și există o corespundere teribilă între dispariția martorilor războiului din Europa și reapariția războiului pe continent. Așadar, pentru tineri trebuie preluată ștafeta acestui vis de pace pe care bătrânii l-au trăit, l-au construit și l-au realizat în Europa, pentru că visul de pace al bătrânilor europeni a fost realizat și a mers înainte timp de 80 de ani; acum, tinerii trebuie să preia ștafeta. Rodul pentru bătrâni este învingerea singurătății, pentru că nu putem accepta singurătatea bătrânilor în maniera la care asistăm în acești ani.

În mesajul său pentru a III-a Zi a Bunicilor și a Vârstnicilor, papa explică faptul că proiectul de iubire al lui Dumnezeu îmbrățișează și pune în legătură generațiile, în toate acestea ce anume pot învăța tinerii de la bătrâni și viceversa?

Este de învățat că iubirea lui Dumnezeu se extinde din neam în neam. Dacă privim la scenariul din lume, dacă privim la ceea ce se întâmplă, dacă privim acești ani marcați de pandemie, acum de reapariția războiului, de ceea ce papa numește "război mondial pe bucăți", ar exista motive pentru a ne descuraja. Faptul că iubirea lui Dumnezeu se extinde din neam în neam și că prin urmare între bătrâni și tineri trece această ștafetă care este încredințată de bătrâni tinerilor este ideea că istoria este condusă de Dumnezeu și că Dumnezeu nu abandonează lumea în voia destinului său și că într-un fel conduce, protejează oamenii și că oricum destinul omului este protejat de iubirea lui Dumnezeu, de milostivirea sa care, să fim siguri, va aduce roade.

Există o particularitate în mesajul papei din acest an: referința la Ziua Mondială a Tineretului. Ce învățătură trebuie scoasă din această legătură?

Este vorba de o legătură profund evanghelică, pentru că papa a ales să pună în centrul, atât al Zilei Mondiale a Bunicilor și a Vârstnicilor, cât și al Zilei Mondiale a Tineretului, întâlnirea dintre Maria și Elisabeta, Vizitarea. Așadar, există o legătură profund evanghelică și anume vizita. Dumnezeu este cel care vizitează poporul său, iar Dumnezeu ne învață că în vizită, în ieșire, în a merge în întâmpinarea celui care este mai fragil există mereu o binecuvântare. Vizitarea este un moment, descris de Evanghelia după Sfântul Luca, binecuvântat de Duhul Sfânt, așadar, papa ne învață să vedem în întâlnirea dintre tineri și bătrâni prezența Duhului Sfânt. Și apoi, există această legătură între două momente ale vieții, precum și între două evenimente, care ne invită să ne gândim la o lume nu destrămată, ci unită, acea prietenie socială despre care vorbește papa în Fratelli tutti, tineri și bătrâni împreună. Tineri și bătrâni împreună pentru a învinge singurătatea bătrânilor și dezorientarea tinerilor.

(După Vatican News, 21 iulie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat