Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc pentru constituierea "Comisiei Noilor Martiri - Martori ai Credinței" la Dicasterul Cauzelor Sfinților

În vederea apropiatului Jubileu din 2025, care ne va vedea adunați ca "Pelerini de speranță", am constituit la Dicasterul Cauzelor Sfinților "Comisia Noilor Martiri - Martori ai Credinței", pentru a elabora un catalog al tuturor celor care și-au vărsat sângele pentru a-l mărturisi pe Cristos și pentru a mărturisi evanghelia sa. Martirii în Biserică sunt martori ai speranței care derivă din credința în Cristos și impulsionează la caritatea adevărată. Speranța menține vie convingerea profundă că binele este mai puternic decât răul, pentru că Dumnezeu în Cristos a învins păcatul și moartea. Comisia va continua cercetarea, deja începută cu ocazia Marelui Jubileu din 2000, pentru a găsi martorii credinței în acest prim sfert de secol și pentru a continua după aceea în viitor.

De fapt, martirii au însoțit viața Bisericii în fiecare epocă și înfloresc ca "roade coapte și excelente ale viei Domnului" și astăzi. Așa cum am spus de multe ori, martirii "sunt mai numeroși în timpul nostru decât în primele secole": sunt episcopi, preoți, persoane consacrate, laici și familii, care în diferitele țări din lume, cu dăruirea vieții lor, au oferit dovada supremă de caritate (cf. LG 42). Așa cum a scris deja Sfântul Ioan Paul al II-lea în scrisoarea apostolică Tertio millennio adveniente, trebuie făcut totul pentru ca moștenirea cetei de "soldați necunoscuți ai marii cauze a lui Dumnezeu" (37) să nu se piardă. Deja la 7 mai 2000, ei au fost amintiți într-o celebrare ecumenică, unde s-au adunat la Colosseum reprezentanți ai Bisericilor și comunităților ecleziale din toată lumea, pentru a evoca, împreună cu episcopul de Roma, bogăția a ceea ce eu însumi am definit-o după aceea "ecumenism al sângelui". Și în apropiatul Jubileu ne vom întâlni uniți pentru o asemenea celebrare.

Cu această inițiativă nu se intenționează stabilirea de noi criterii pentru constatarea canonică a martiriului, ci continuarea cercetării începute a celor care, și astăzi, continuă să fie uciși numai pentru că sunt creștini.

Așadar, este vorba de a continua recunoașterea istorică pentru a aduna mărturiile de viață, până la vărsarea sângelui, ale acestor surori ale noastre și ale acestor frați ai noștri, pentru ca amintirea lor să se evidențieze ca o comoară pe care comunitatea creștină o păstrează. Cercetarea se va referi nu numai la Biserica Catolică, ci se va extinde la toate confesiunile creștine. Și în acest timp al nostru, în care se asistă la o schimbare de epocă, creștinii continuă să arate, în contexte de mare risc, vitalitatea Botezului care ne unește. De fapt, nu puțini sunt cei care, deși conștienți de pericolele în care se află, manifestă credința lor sau participă la Euharistia duminicală. Alții sunt uciși în efortul de a ajuta în caritate viața celor care sunt săraci, în îngrijirea celor rebutați de societate, în păzirea și în promovarea darului păcii și a forței iertării. Alții sunt victime tăcute, individual sau în grup, ale tulburărilor istoriei. Față de toți avem o mare datorie și nu putem să-i uităm. Lucrarea Comisiei va permite să se alăture martirilor, recunoscuți oficial de Biserică, mărturiile documentate - și sunt multe - ale acestor frați și surori ai noștri, în cadrul unei panorame vaste în care să răsune unicul glas al martyria creștinilor.

Comisia instituită acum va trebui să se folosească de contribuția activă a Bisericilor particulare în articulațiile lor, a institutelor călugărești și a tuturor celorlalte realități creștine, conform criteriilor pe care le va elabora aceeași Comisie.

Într-o lume în care uneori pare că răul prevalează, sunt sigur că elaborarea acestui catalog, și în contextul Jubileului de acum apropiat, îi va ajuta pe credincioși să citească și timpul nostru în lumina Paștelui, luând din caseta de fidelitate atât de generoasă față de Cristos motivațiile vieții și ale binelui.

Din Vatican, 3 iulie 2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat