Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Funeraliile sorei Maria Farțade, SFMA

Sr. Maria Farțade, născută la Luizi-Călugăra (BC) în ziua de 3 septembrie 1941 și decedată în ziua de 25 iunie 2023, a fost condusă pe ultimul drum, marți, 27 iunie 2023, fiind înmormântată în satul natal, așa cum și-a dorit.

Adunate în număr mare în comunitatea de la Hălăucești pentru Adunarea provincială, eveniment de verificare și de programare a familiei noastre călugărești din România, ne-am rugat împreună și pentru fericirea veșnică a sr. Maria și am meditat la lucrurile de pe urmă și la ceea ce este într-adevăr esențial în viață.

Marți, 27 iunie, în ziua înmormântării, după ce ne-am luat rămas bun de la sr. Maria în capela comunității "Sfânta Rita" din Hălăucești și ne-am rugat pentru odihna ei veșnică împreună cu pr. vicar Mihai Cherecheș, am pornit spre Luizi-Călugăra. Ajungând la fosta casă a sorei Maria Farțade, astăzi locuită de surorile franciscane, am poposit pentru un moment de rugăciune împreună cu rudele, vecinii și cu surorile din comunitatea de acolo. Apoi ne-am îndreptat spre biserica parohială "Înălțarea Sfintei Cruci" unde, la ora 16.00, am celebrat recviemul și Sfânta Liturghie de înmormântare, precedate fiind de rugăciunea Rozariului împreună cu credincioșii din localitate. Celebrarea a fost prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sfântul Iosif" din România. Au concelebrat: pr. Fabian Iacob, paroh, pr. Carmil Farțade, nepotul sorei Maria, care a ținut și cuvântul de învățătură, pr. Alois Ilieș, pr. Francisc-Lucian Ghervase și pr. Cristian Aiojoaei.

La începutul Liturghiei, sr. Ana Vereș a citit biografia sorei Maria, îmbogățită mai apoi de cuvintele părintelui Carmil de la predică: "Sora Maria a avut o candelă plină de virtuți cu care acum se prezintă în fața lui Cristos. Și a intrat în sala nunții nu oricum, ci ca mireasă a lui Isus. Aceasta este marea bucurie care ne umple inima." Apoi a adăugat: "Sora Maria, încă din copilărie, și-a dorit să fie mireasa lui Cristos. Și să știți că nu a avut o copilărie ușoară! Dimineața, pe la 5, fie în copilărie și apoi în tinerețe, împreună cu sora ei, Genoveva, se sculau, se rugau, mergeau să mulgă vacile, apoi cu canistrele pline de lapte mergeau pe jos până la Bacău și acolo lăsau laptele la adresele respective. Și pe tot drumul ele se rugau. Ajungând acasă repede se schimbau și mergeau la câmp. Iar în fiecare seară veneau la Liturghie și își încheiau ziua de muncă în fața lui Isus." Și ca mărturie pr. Carmil a confirmat faptul că "sora Maria și-a trăit viața în ascultare, umilință și slujire..." Și n-a ezitat să ne îndemne și pe noi ca "dimineața, când luăm haina călugărească, să ne amintim că este haina de mireasă, este semnul oferirii totale lui Cristos, este haina iubirii, este haina slujirii, este haina umilinței, haina urmării lui Cristos", subliniind că "această viață de mireasă nu este ușoară, dar este frumoasă".

La finalul omiliei, pr. Carmil ne-a povestit că, într-una din vizitele făcute sorei Maria în ultima perioadă, aceasta i-a spus: "Nimic nu mă mai oprește aici, pe pământ... îl voi vedea pe Cristos, îi voi vedea pe părinți, pe frații mei, pe sora mea și va fi o zi frumoasă." Apoi părintele a continuat: "Aceasta este ziua cea frumoasă pe care Domnul a pregătit-o pentru sr. Maria." Și într-adevăr, ce este mai frumos decât momentul în care îl poți vedea față în față pe Cel pe care l-ai iubit și slujit o viață!

La sfârșitul Liturghiei, pr. Damian Patrașcu a ținut să-i mulțumească personal sorei Maria pentru că de multe ori, pe când era la Nisiporești, lua și el din ostiile pe care le pregăteau ea și sr. Genoveva. Și ne-a invitat să ne rugăm împreună ca Domnul să o conducă în paradis.

După Sfânta Liturghie ne-am îndreptat cu toții spre cimitir unde sr. Maria a fost înmormântată în cavoul familiei, alături de părinți, de sr. Genoveva și de ceilalți trei frați preoți.

Având în cer încă o mijlocitoare continuăm drumul nostru de credință, sperând că într-o zi ne vom bucura împreună cu sr. Maria printre aleșii Domnului în împărăția cerească.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Secretariat SFMA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 iunie: Luizi-Călugăra: Funeraliile sorei Maria Farțade, SFMA

* * *

A trecut la Domnul sr. Maria Farțade, SFMA


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat