Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Adjudeni

Între 16 și 18 iunie 2023, PS Iosif Păuleț s-a aflat în vizită pastorală în Parohia "Coborârea Sfântului Duh" din Adjudeni.

Bucuria trăirii credinței în comuniunea și disponibilitatea slujirii aproapelui, după modelul Celui care "a venit să slujească, nu să fie slujit" (Mt 20,28), a fost alimentată de prezența și de binecuvântarea păstorului diecezei noastre, Excelența Sa PS Iosif Păuleț, care a fost primit în Parohia "Coborârea Sfântului Duh" de păstorii comunității noastre împreună cu credincioșii din Adjudeni, cu bucurie, vineri, 16 iunie 2023, în sărbătoarea Inimii Preasfinte a lui Isus, pentru a lua parte împreună la binecuvântările și cuvintele de învățătură cu ocazia vizitei pastorale atât de mult așteptate.

Mulțumirea și ospitalitatea întregii comunități, adresate prin cuvintele părintelui paroh, au fost urmate de deschiderea oficială a acestei vizite, în jurul sfântului altar, la celebrarea Sfintei Euharistii, prilej de a cere binecuvântarea Duhului Sfânt, în biserica și în anul liturgic care ne apropie mai mult de cea de-a Treia Persoană a Sfintei Treimi. Bucuria întâlnirii sacramentale cu Isus, ce a urmat după ascultarea cuvintelor din cadrul omiliei Excelenței Sale, care întrețin speranța unor noi vocații, a continuat cu întâlnirea corului comunității ce întreține atmosfera solemnă de har în cadrul sfintelor liturghii și care întotdeauna răspunde afirmativ în pregătirea fiecărei sărbători. A urmat întâlnirea tinerilor comunității, în cadrul pregătirilor pentru campusul de vară, care promovează credința trăită împreună, de la mic la mare, prin participarea la sfintele liturghii și la viața sacramentală, dar și prin dans și voie bună.

În următoarea zi, dedicată Inimii Neprihănite a Mariei, sâmbătă, 17 iunie, PS Iosif Păuleț a fost înconjurat de zâmbetele și entuziasmul copiilor, care nu au ezitat să adreseze întrebări, precum cele despre veșmintele episcopale. Iar bucuria copiilor a continuat cu bucuria împăcării cu Dumnezeu, prin sacramentul Reconcilierii, în cadrul căruia Excelența Sa a împărțit milostivirea și iertarea cerească, urmând să aștepte pe credincioși la biroul parohial, pentru sfaturi și încurajări duhovnicești.

Întâlnirea cu întreaga comunitate a fost întregită prin vizitarea bătrânilor și bolnavilor, care au așteptat mângâierea și binecuvântarea lui Dumnezeu, prin mâinile și prezența Preasfințitului care i-a încurajat spre a ajunge la destinația noastră finală, în casa Tatălui. Vizita pastorală a continuat cu vizitarea cimitirelor comunității, ca semn al legăturii membrilor Bisericii luptătoare cu Biserica triumfătoare și cea ispășitoare, dar și pentru rugăciunile pentru înaintașii noștri, care au păstrat și au propovăduit credința și care au contribuit la ridicarea bisericii comunității, unii chiar cu prețul vieții.

Înainte de participarea la Sfânta Liturghie, Excelența Sa PS Iosif Păuleț a întâlnit asociațiile parohiale: Acțiunea Catolică, Sfântul Vicențiu de Paul, Centrul local Scout și a subliniat necesitatea unei colaborări armonioase, împreună cu păstorii sufletești, pentru o trăire autentică a credinței prin caritate și slujire. Dialogul cu membrii asociațiilor a fost conturat în jurul speranței și necesitații vocațiilor la viața consacrată și în jurul educației creștine pentru noile generații. Sfânta Liturghie a fost prilejul oportun pentru a adresa întregii comunități cuvinte de învățătură despre caritate, urmând exemplul Sfintei Tereza de Calcutta, invitând credincioșii la a trăi o viată autentică de smerenie, blândețe, iubire, slujire și de jertfă, asemănătoare Sfintei Fecioare Maria, a cărei inimă a fost cinstită în sărbătoarea închinată acesteia. A urmat întâlnirea consiliilor parohiale: pastoral și economic, precum și întâlnirea comisiilor parohiale, în cadrul cărora s-au discutat diferite probleme, s-au propus soluții, iar prin ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu toate propunerile vor putea fi realizate.

Ziua de duminică, 18 iunie, a adunat întreaga comunitate în Casa Domnului, pentru a-l cinsti și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru evenimentele din viața personală, dar și comunitară, pentru zilele de har trăite în jurul păstorului diecezan, PS Iosif Păuleț. Excelența Sa a adresat mai multe cuvinte la finalul Liturghiei de la ora 9:00, la care au participat copiii, tinerii și părinții acestora, invitându-i să răspundă afirmativ chemării lui Dumnezeu la viața consacrată, dacă vor simți că acesta le va fi drumul vieții, după planul și inspirația Duhului Sfânt.

Cuvintele de învățătură din cadrul omiliei PS Iosif Păuleț ne-au amintit de necesitatea și valoarea voluntariatului spre a trăi în comuniune pentru binele comun ("În dar ați primit, în dar să dați!" - Matei 10,8), invitându-ne să trăim o viață în care să predicăm evanghelia, atât prin cuvinte, dar mai ales prin fapte.

La finalul celebrării, părintele paroh i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru zilele de pronie divină, iar Excelenței Sale pentru prezență, pentru zilele petrecute împreună, în comunitate, pentru cuvintele de învățătură, de îndrumare. Preasfințitul a fost alături de comunitate și a venit în mijlocul acesteia pentru a o întări în credință, aducând și mulțumirea, recunoștința și prețuirea episcopului auxiliar, PS Petru Sescu, mărturisind că se va întoarce la Episcopie cu gânduri și amintiri frumoase, asigurând credincioșii că nu îi va uita în rugăciune, invitându-i să se roage, la rândul lor, pentru episcopi si preoți.

Mulțumim Excelenței Sale PS Iosif Păuleț pentru zilele de har petrecute în Parohia "Coborârea Sfântului Duh" din Adjudeni, mulțumim pentru binecuvântările aduse, Dumnezeu să vă întărească și vă ocrotească în slujirea și păstorirea poporului credincios al Diecezei de Iași, așteptându-vă întotdeauna în mijlocul comunității noastre!

Flavio-Vlăduț Faraoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 iunie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Adjudeni

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 3.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat