Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Catedrala din Iași: Părintele Anton Despinescu a celebrat jubileul de platină al slujirii sacerdotale

Ad multos felicesque annos! Gratias agimus propter magnam gloriam tuam, Domine Deus, Rex caelestis, Deus Pater omnipotens...

În istoria multiseculară a Bisericii Catolice din Moldova s-a scris astăzi, miercuri, 31 mai 2023, o nouă pagină "rarisimă". Viața este un dar din partea lui Dumnezeu; vocația preoțească este un har din partea Marelui Preot, Cristos; puterea de a sluji, înțelepciunea de a acționa, pietatea de a mijloci... sunt daruri ale Duhului Sfânt, dar a împlini 70 de ani de preoție este o mare favoare pe care a primit-o părintele Anton Despinescu, al doilea preot din cei 800 de ani de istorie scrisă a catolicismului din actualul teritoriu al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Primul dintre ei a fost părintele Anton Bișoc, care a marcat acest jubileu împreună cu membrii Consiliului Pastoral Diecezan în ziua de joi, 18 octombrie 2018, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian.

Născut la 19 iulie 1927, chiar în târgul Ieșilor, părintele jubilant a absolvit Școala Primară de 4 clase în anul 1939 la Iași, Școala de Cantori în anul 1947 la Iași și Institutul Teologic din Alba-Iulia în anul 1953. În catedrala din acel oraș a fost hirotonit preot la 29 iunie 1953, de către arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar, împreună cu colegul său Mihai Agiurgioaei și cu frații franciscani Anton Demeter, Anton Sociu, Petru Mateeș, Iosif Sabău și Iosif Budău. Imediat după hirotonire, tânărul preot a fost cooptat în rândul formatorilor de la Seminarul interdiecezan din Alba-Iulia, după care i-a însoțit în Seminarul din Iași. Părintele Despinescu a urmat studii postuniversitare la Roma, obținând doctoratul în teologie. A activat ca asistent și profesor la institutele teologice din Alba-Iulia (29 iunie 1953 - 1 septembrie 1956) și Iași (1 septembrie 1956 - 1 noiembrie 1960), paroh la Focșani (1 martie 1960 - 1 martie 1962) și Huși (1 martie 1962 - 1 septembrie 1969), profesor la Institutul Teologic din Iași (1 septembrie 1969 - 2007). S-a pensionat la 30 septembrie 1990, locuind și slujind mai departe în Seminarul diecezan din Iași. Așadar, 75 din cei aproape 96 de ani de viață (aprox. 80%), părintele Anton Despinescu i-a petrecut în seminariile din Iași, Alba-Iulia și Roma: ca elev, student, formator, doctorand și profesor.

Pas cu pas, treaptă cu treaptă... părintele Anton Despinescu a ajuns să celebreze anticipat jubileul de platină al hirotonirii sale în biserica în care a fost botezat și a celebrat primiția în iulie 1953, anume catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. A fost însoțit la altarul de jertfă de episcopii Iosif Păuleț, Petru Sescu și Petru Gherghel, de zeci de preoți și sute de credincioși, dar probabil și de mii de ascultători care au urmărit transmisia în direct efectuată de postul diecezan de radio ERCIS FM.

Așezat pe un scaun lângă altar, părintele jubilant a prezidat Sfânta Liturghie și i-a emoționat pe cei prezenți prin coerența reflecției și precizia incursiunii istorice pe care a făcut-o la sfârșitul celebrării.

La începutul Sfintei Liturghii, părintele rector Ștefan Lupu a încadrat evenimentul istoric în locul și arcul de timp parcurs de părintele Despinescu, iar la finalul ei i-a oferit o amintire din partea Seminarului diecezan din Iași.

În cadrul predicii, Preasfințitul Iosif Păuleț l-a elogiat pe "mon père" (tatăl meu), fiind considerat "tatăl" seriei de preoți din anul 1979, pe care i-a însoțit aproape la toate întâlnirile colegiale. După Liturghie a urmat o nouă "laudatio", făcută de episcopul Petru Gherghel, care i-a oferit și o binecuvântare apostolică de la Sfântul Părinte Papa Francisc. Părintele decan Daniel Iacobuț, care este și paroh al bisericii catedrale, i-a adresat "enoriașului" Anton Despinescu cuvinte de felicitare și un buchet de trandafiri, simbol al Sfintei Tereza a Pruncului Isus, pe care părintele jubilant a cinstit-o în mod deosebit.

În minutele care au urmat, părintele Anton a adresat numeroase și lungi mulțumiri mamei, formatorilor săi, episcopilor, preoților, seminariștilor, terezinelor, seminariștilor, confraților din seminar, personalului auxiliar de acolo... și câtorva persoane care l-au ajutat în ultimii ani. Aceste discursuri, dar și întreaga Liturghie, pot fi urmărite în linkul de mai jos.

Cum este firesc, celebrarea s-a încheiat cu cântarea "La mulți ani!", condusă de un grup de seminariști care au animat și partea liturgică.

Ad multos felicesque annos "mon père"!

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai: Iași: Pr. Anton Despinescu la jubileul de platină al slujirii sacerdotale. Foto: Ovidiu Bișog

Fotografiile la dimensiunea originală pot fi descărcate de aici.


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat