Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sanctuarele mariane din toată lumea în rugăciune pentru Sinodul din octombrie

de Tiziana Campisi

Din Europa, Africa, Asia și America Latină, în comemorarea liturgică de astăzi a Vizitei Sfintei Fecioare Maria și la încheierea lunii mariane, pentru a încredința Sfintei Fecioare Maria, Maica Bisericii, ajung rugăciuni speciale pentru lucrările celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor care se vor desfășura la Roma de la 4 la 29 octombrie 2023. Invitația adresată Conferințelor Episcopale, Sinoadelor Bisericilor Orientale Catolice și sanctuarelor mariane de a organiza celebrări și momente de meditație și rugăciune a fost făcută de Secretariatul General al Sinodului prin inițiativa "Cu Sfânta Fecioară Maria spre a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor", pentru care a fost creată și o pagină web. Și fiecare comunitate parohială, în acord cu propriul episcop, este implicată în această zi. Obiectivul este de a face conștient poporul lui Dumnezeu despre importanța procesului sinodal și de a-i îndemna pe credincioși să-l însoțească cu rugăciunile lor. Duminica trecută, 28 mai, la Regina Caeli, și Papa Francisc ne-a invitat să o rugăm pe Fecioara Maria să însoțească următoarea etapă a Sinodului "cu ocrotirea sa maternă", amintind că "în sanctuarele mariane din toată lumea sunt prevăzute momente de rugăciune pentru a sprijini pregătirile la următoarea Adunare Ordinară a Sinodului Episcopilor".

Adeziunile Conferințelor Episcopale din diferite națiuni

Printre diferitele Conferințe Episcopale care participă la inițiativă, cea italiană, cea română, cea din Malaysia-Singapore-Brunei și cea germană se reunesc pentru o pontificală solemnă, la ora 10.00, în bazilica din Kevelaer. De asemenea, au aderat episcopii din Norvegia, Finlanda, Islanda, Danemarca, Suedia, India și cei din Nicaragua, care au primit cu mare entuziasm cererea Secretariatului General al Sinodului, stabilind ca în toate parohiile să se celebreze o intensă zi de rugăciune animată pe rând de diferite grupuri și realități parohiale, în semn de comuniune și sinodalitate. Se fac rugăciuni pentru Sinod și în Togo și apoi în Spania, unde episcopii propun un Rozariu special în care misterele au o intenție specifică legată de procesul sinodal, în timp ce în Slovenia, Dieceza de Celje în toată luna mai a oferit scurte idei de rugăciune luate din textele sinodale și din cuvântul lui Dumnezeu. În Franța, întâlnirea cu Rozariul meditat este la ora 20.00 în Bazilica "Stăpâna Noastră de Fourvi?re" la Lyon, dar au fost organizate celebrări și în Elveția, Bosnia și Herțegovina și în multe alte țări. Sunt multe materialele ajutătoare, broșurile, rugăciunile, resursele liturgice și foi în diferite limbi împărtășite pe portalul Sinodului care pot să fie descărcate și utilizate ca texte călăuzitoare.

Întâlnirile de rugăciune în marile sanctuare mariane

"Maria, Născătoarea de Dumnezeu, este mereu cu noi pe drumul sinodal, pentru că este și «Maica Bisericii»; mama tuturor celor care sunt însoțitori și discipoli ai Fiului său. De fiecare dată când ne simțim rătăciți, dezorientați sau ezitanți pe drum, trebuie doar să privim la ea care ne indică drumul", se citește într-un fragment din documentul "Pentru o spiritualitate a sinodalității", redactat de Comisia de Spiritualitate a Sinodului, care a fost ales ca reflecție pentru propunerea mariană sinodală, primită și în diferite sanctuare. Printre locurile de cult semnalate de portalul Sinodului, se află cel de la Fatima, în Portugalia, unde, la 18.30, în Capela Aparițiilor, este prevăzută o rugăciune specială a Rozariului, transmisă și pe canale radiofonice și televizate; cel al "Stăpânei Noastre de la Czestochowa", în Polonia; cel din Knock, în Irlanda, care propune diferite celebrări. În Malta, episcopii au ales sanctuarul din Ta'Pinu, în Dieceza de Gozo, pentru a se ruga împreună, în Filipine, în schimb, 26 de sanctuare mariane naționale și bazilici minore se roagă simultan, conduse de sanctuarul internațional "Stăpâna Noastră a Păcii și a Bunei Călătorii" și în Mexic sanctuarul Mariei care desface nodurile din Cancun se roagă pentru Sinod în toată ziua de astăzi.

(După Vatican News, 31 mai 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat