Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Un eveniment care trebuie trăit în mod personal. Prelucrare și explicare după Ritualul Botezului

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Un eveniment care trebuie trăit în mod personal. Prelucrare și explicare după Ritualul Botezului, scrisă de pr. dr. Emil Moraru. Cartea apare în colecția "Cateheză", în formatul 11Ś17 cm, are 76 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 8 lei.

Această cărticică este adresată părinților, nașilor și nașelor care sunt pe punctul de a lua parte la botezul propriului fiu sau al propriei fiice, finului sau finei.

Fiecare gest, fiecare semn, aproape fiecare cuvânt comunică ceva profund despre sacramentul din care se naște viața creștină, comunică ceva despre rodul efortului primelor comunități de a traduce în simboluri perceptibile misterul omului care primește de la Cristos o viață nouă. În mod înțelept, Biserica a continuat, de-a lungul secolelor, să utilizeze acest frumos simbolism grăitor bărbaților și femeilor din toate timpurile. Bogăția sa este de o așa natură încât nu este ușor să fie transmisă în timpul limitat al unei întâlniri catehetice. De aceea, s-a născut ideea acestei cărți mici care să ne permită să intrăm mai bine în liturgia baptismală prin intermediul unei lecturi personale, care poate deveni o ocazie de reflecție, dar și de meditație.

Părinții (și, într-un anume mod, nașii și nașele) se află în vigilia unui eveniment care îi implică îndeaproape. Nașterea copilului lor a fost un eveniment extraordinar, unul din acele lucruri care schimbă viața. Un eveniment care îl pune pe om în contact cu misterul: de unde vine această ființă pe care o țin în brațe, atât de mică, dar, totodată, atât de perfectă? Ce anume o așteaptă? Care îi va fi viitorul? Prin botez, aceste întrebări găsesc un răspuns la nivel de credință. Liturgia sacramentului este un ajutor pe această cale: ne ajută să culegem, prin limbajul simbolurilor, transformarea profundă care se petrece în copil, precum și destinul care îl așteaptă. Trebuie afirmat însă că, pentru a culege oportunitățile oferite de liturgie, este necesar să ne pregătim puțin, să recuperăm semnificațiile care astăzi poate s-au pierdut în parte. Ghidul pe care îl aveți în mână are acest scop.

Diferitele părți ale ritului au fost subîmpărțite în mici capitole, în general de câte două pagini. Pe pagina din stânga, pe lângă un desen explicativ, își află locul rugăciunile și cuvintele rostite de celebrant. Pe pagina din dreapta, în schimb, este adăugată explicația semnelor, a gesturilor și a cuvintelor care au de-a face cu momentul respectiv. Astfel, avem posibilitatea, într-o manieră agilă și, în același timp, destul de aprofundată, să înțelegem ceea ce Părinții Bisericii au vrut să ne spună cu privire la ceea ce se întâmplă la botez, cu privire la caracteristicile a ceea ce a fost numită "a doua naștere" a omului.

Este necesar, în fața unei astfel de propuneri, să ne amintim că, în primele secole ale Bisericii, botezul avea de-a face mai ales cu persoane adulte care, în mare parte, proveneau din păgânism (însă deja de atunci se botezau și copiii mici din familii creștine). Auziseră vorbindu-se despre Isus și, atinși de mesajul său, cereau să devină creștini. Pentru ei începea o lungă perioadă de formare în vederea botezului (de obicei de trei ani) numită catehumenat (din grecescul katecho?menos, catehumen, cel care este instruit), o perioadă care avea momentele sale forte în Postul Mare. Aceștia se rugau, ascultau cuvântul lui Dumnezeu și participau la celebrări particulare în care primeau anumite semne (primul era acela al crucii). Apoi urma înmânarea elementelor importante ale identității creștine (Crezul, Tatăl nostru, Evanghelia...). La sfârșitul acestui parcurs, în noaptea de Paști era celebrat botezul, care avea ca moment culminant coborârea catehumenului în piscina baptismală.

Aspectele cele mai importante ale acestui drum catehumenal, dar mai ales ale celebrării sacramentului, le regăsim în actualul Ritual al botezului copiilor.

Pr. dr. Emil Moraru

* * *

Botezul. Un eveniment care trebuie trăit în mod personal. Prelucrare și explicare după Ritualul Botezului

Emil Moraru, Ed. "Sapientia", Iași, 2023, ISBN 978-606-578-508-3, 11Ś17 cm, 76 p., 8 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat