Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în comunitățile romano-catolice de români de la Londra

În perioada 4-9 mai 2023, PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, a efectuat o vizită pastorală în comunitățile romano-catolice de români din capitala Marii Britanii: Kingsbury (unde a ținut misiuni populare, a conferit Mirul celor 15 candidați și Prima Sfântă Împărtășanie celor 22 de copii), Canning Town, South Croydon, South Woodford. S-a întâlnit cu cardinalul de la Londra, Eminența sa Vincent Nichols, și cu episcopul auxiliar Paul McAleenan, responsabil cu pastorația migranților, cu episcopul Diecezei de Brentwood, Mons. Alan Williams SM, și cu vicarul general, Mons. Kevin Hale. Au fost zile intense de activitate pastorală și predicare, de vizitare a parohiilor și a familiilor, de dialog și comuniune.

Pentru a descrie cât mai bine vizita pastorală a Preasfințitului Iosif Păuleț la Londra ar trebui să alegem cuvintele cele mai frumoase din lexicul ce include superlativul, tinerețea, entuziasmul și bucuria. Aceasta a fost atmosfera generală ce a putut fi surprinsă și trăită de credincioșii care au participat la diferitele evenimente de pe durata vizitei pastorale a Preasfințitului Iosif Păuleț la Londra.

Ca pregătire pentru sărbătoarea comunității "Fericitul Ieremia", pentru primirea Mirului și a Primei Sfinte Împărtășanii, în parohia românilor din Kingsbury, păstorită de pr. Maricel Mititelu, s-au organizat trei zile de misiuni populare la care au luat parte un număr mare de credincioși.

Joi, vineri și sâmbătă, 4-6 mai, la ora 19.30, PS Iosif Păuleț a celebrat Sfânta Liturghie în Biserica "Saints Sebastian and Pancras" din Kingsbury, Londra. În cadrul predicilor tematice, PS Iosif, predicator la aceste misiuni populare, a reliefat importanța Sfintei Liturghii și a participării active la sfânta jertfă. "Sfânta Liturghie ne ajută să ne amintim că formăm împreună o singură familie, familia copiilor lui Dumnezeu. Numai pornind de la legătura, de la comuniunea noastră cu Dumnezeu, putem trăi cu adevărat fraternitatea creștină, putem simți cu adevărat că suntem frați între noi", a subliniat Preasfinția Sa. "Liturghia Sfântă ne adună pe toți, ca o comunitate, pentru a-i da lui Dumnezeu cinstea și închinarea ce i se cuvin și pentru a primi de la el darurile de har și de iubire. Dumnezeu este cel care ne-a creat, Dumnezeu este acela care ne susține în existență. Avem nevoie de el, ca de aer, ca de pâinea de toate zilele". Pe durata acestor zile de misiuni pr. Gabriel-Iulian Robu a fost disponibil pentru penitenții care se apropiau de scaunul de spovadă pentru sacramentul Reconcilierii.

Vineri, la ora 14.00, PS Iosif a avut o întâlnire oficială cu cardinalul de la Londra, Eminența sa Vincent Nichols, și cu episcopul auxiliar Paul McAleenan, responsabil cu pastorația migranților. A fost o ocazie potrivită pentru a le mulțumi ierarhilor și preoților englezi pentru ospitalitatea pe care o arată comunităților de români, și pentru a analiza diferitele situații cu care se întâlnesc românii din străinătate. Tot vineri PS Iosif a avut ocazia să viziteze obiectivele cele mai importante din centrul Londrei.

Sâmbătă, începând cu ora 9.30, tot la biserica din Kingsbury, PS Iosif a salutat grupul de credincioși adunați pentru a pregăti sărbătoarea de a doua zi, hramul, Mirul și Prima Sfântă Împărtășanie. În sala parohială erau deja la muncă un număr considerabil de gospodine și voluntari care găteau bucatele pentru a doua zi. Începând cu ora 10.00 până la ora 16.00, PS Iosif și pr. Gabriel-Iulian Robu au fost disponibili la scaunul de spovadă pentru candidații la Mir, la Prima Sfântă Împărtășanie, și pentru părinții și nașii lor. Pr. paroh Maricel Mititelu s-a ocupat de aranjarea copiilor și a nașilor pentru procesiune și ceremonie.

Duminică, 7 mai, a avut loc încheierea misiunilor populare în parohia din Kingsbury, hramul comunității "Fericitul Ieremia Valahul", conferirea Sfântului Mir și a Primei Sfinte Împărtășanii. Au primit Prima Sfântă Împărtășanie un număr de 22 de copii, și sacramentul Sfântului Mir un număr de 15 adolescenți și tineri. La predică, PS Iosif a reliefat că "la Botez noi toți l-am primit pe Duhul Sfânt; atunci am primit în germen darul credinței, de care avem absolut nevoie pentru a ajunge la ținta finală a vieții care este cerul, paradisul. Dar această credință trebuie mărturisită concret, în faptele noastre; și Duhul Sfânt are un rol covârșitor în viața noastră a tuturor".

La momentul agapei de după Sfânta Liturghie a participat și Excelența Sa Monseniorul Miguel Maury Buendía, care își începe activitatea de nunțiu apostolic în Marea Britanie. Un număr mare de credincioși au luat parte la această sărbătoare ce a avut loc în sala parohială de lângă biserică.

În aceeași zi de duminică, PS Iosif a vizitat și comunitățile de români din Canning Town și South Croydon din Londra, păstorite de pr. Tarciziu Erdeș. În ambele comunități s-a celebrat hramul "Sfântul Iosif Muncitorul". La sfintele Liturghii, la ora 9.00 și respectiv 19.00, credincioșii l-au primit cu bucurie pe păstorul Diecezei de Iași, cu pâine și sare, așa cum se obișnuiește pe meleagurile noastre. Îmbrăcați în costume populare, cu flori în mână și bucurie în suflet, au participat la sfânta jertfă și au animat foarte frumos cântările. La aceste sfinte Liturghii, la omilie PS Iosif a scos în evidență demnitatea muncii, așa cum reiese din exemplul lăsat de Sfântul Iosif Muncitorul. Totodată a amintit că activitatea lucrativă nu trebuie să ne facă să uităm de suflet, de rugăciune, de importanța capitală a Sfintei Liturghii duminicale.

Pe durata sfintelor Liturghii a fost disponibil un preot la scaunul de Spovadă.

La finalul celebrărilor, câte un reprezentat al comunității a luat cuvântul și i-a mulțumim Preasfințitului Iosif pentru grija pastorală pe care o arată față de diaspora românească. Un gând de profundă recunoștință a fost exprimat de credincioși pentru faptul că Dieceza de Iași a trimis preoți care să se îngrijească și de românii plecați peste hotare. După fiecare Liturghie a urmat o întâlnire a comunității cu PS Iosif în sălile parohiale. Un număr mare de familii tinere, adulți, tineri și copii au participat la Sfânta Liturghie și la întâlnirea cu episcopul.

Luni, 8 mai, PS Iosif împreună cu mai mulți preoți români au celebrat Sfânta Liturghie împreună cu pr. Bartolomeu Blaj, în Biserica "St. Anne Line", din South Woodford, Londra. Aici pr. Bartolomeu este paroh pentru comunitatea de englezi, dar păstorește și o comunitate de români. În fiecare săptămână celebrează Sfânta Liturghie în limba română și administrează sacramentele pentru românii care locuiesc în zonă. La prânz, PS Iosif și mai mulți preoți români s-au întâlnit cu episcopul Diecezei de Brentwood, Mons. Alan Williams SM, și cu vicarul general, Mons. Kevin Hale. În această dieceză activează pr. Bartolomeu Blaj și pr. Tarciziu Erdeș.

Marți, 9 mai, a avut loc încheierea vizitei pastorale și întoarcerea episcopului Iosif în dieceză. Le mulțumim preoților români de la Londra, pr. Maricel Mititelu, pr. Tarciziu Erdeș, pr. Bartolomeu Blaj, pentru ospitalitatea de care au dat dovadă. Le mulțumim și ierarhilor catolici englezi pentru apropierea arătată. Un cuvânt de profundă recunoștință se îndreaptă și către toate comunitățile de români romano-catolici de la Londra pentru primirea făcută și pentru mărturia frumoasă de credință pe care o dau peste hotare.

Pr. Gabriel-Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

4-9 mai: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în comunitățile romano-catolice de români de la Londra

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat