Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Ciugheș, 1 august 2015
Un preot cât o dieceză. In memoriam pr. Ieronim Budulai

Prin primăvara anului 1973 a ajuns și la Bălțați zvonul că părintele paroh Ieronim Budulai avea să fie transferat la Iași. Câțiva gospodari din Bălțați, care tare mai țineau la părintele, i-au zis: "Părinte, noi mergem la Iași, la episcop, să-i cerem să vă lase pe mai departe paroh la noi". Părintele zice că nici nu i-a încurajat, nici nu i-a oprit din demersul lor. Ajunși la Iași, episcopul Petru Pleșca, cunoscând bine psihologia țăranilor, i-a primit frumos și i-a poftit în salonul de la intrare. Și le-a zis cam așa: "Oameni buni, voi vreți ca să rămână la voi la țară, dar eu vreau să-l fac mare, vreau să-l aduc profesor la seminar. Ce mai aveți de zis?" "Apoi dacă-i așa, Preasfințite, noi nu mai avem nimic a spune. Dumnezeu să-l ajute, că tare bun preot este!"

Acum, când privim îndărăt istoria părintelui Ieronim Budulai, vedem că vorbele episcopului Pleșca au fost parcă profetice.

L-am cunoscut prima dată la seminar, când ne preda biologia și istoria. Ne vorbea despre lucruri interesante într-un limbaj al săteanului înțelept, accesibil oricui. De exemplu, făcea să înțelegem existența și pericolul teniei, prezentându-ne imaginea "cărnii prea puțin prăjite pe grătar!"

După seminar pornește într-un periplu prin Dieceza din Iași poposind în punctele extreme ale acesteia: în sudul extrem, la Vizantea, în estul extrem, la Huși, în vestul extrem la Ciugheș și apoi în nord, în Bucovina, la Vatra Dornei. Pașii săi parcă au trasat o cruce pe întinsul întregii Moldove, și parcă ar fi voit să strângă în brațe întreaga dieceză: așadar, un preot cât o dieceză.

Huși, 13 iunie 2018
Un om printre oameni și pentru oameni. O profesoară din Huși povestea cu emoție cum, la aflarea veștii că ea, în anul 1983, a reușit la facultate, la Iași (nu chiar la îndemâna oricui la acea vreme), părintele Ieronim a venit și a bătut la poartă doar pentru o felicita pe ea și pe părinții ei pentru această izbândă. Deduc de aici câtă atenție trebuie să fi avut față de fiecare enoriaș pe unde a fost paroh!

Un ctitor. Trei biserici poartă și vor purta mult timp semnătura "gospodarului" Ieronim Budulai: Vizantea, Huși "Sfântul Anton" și Ciugheș. Când a ajuns la Ciugheș, în inima Carpaților, a găsit o biserică mică, cu niște ferestre cât două palme, în cimitir. Azi, datorită părintelui, turnul semeț se întrece cu brazii dimprejur.

Un povestitor. Eu l-am perceput ca un om care putea sta de vorbă și cu țăranul de pe câmp, dar și cu profesorul universitar, și cu copiii de pe stradă, dar și cu un jurnalist. În cartea de memorii pe care a scris-o despre satul său natal, Iugani, fără a fi un om de litere, se poate observa spiritul unui iscusit narator, al unui om de la țară, care povestește cu patos istorii în pericol de a fi uitate. Păcat că a descoperit cam târziu scrisul și cercetarea istorică. Poate cărțile pe care ni le-a lăsat nu sunt de știință, dar sunt minunate mărturii care vor vorbi generațiilor viitoare. Frumoasă moștenire ne-a lăsat! Dar avea și capacitatea de a întreba. Când veneam din Franța, mă lua deoparte și, curios ca un copil (fără a lăsa nici cea mai mică notă de autosuficiență), mă întreba și se interesa de viața Bisericii din vestul Europei. Avea darul povestirii, dar și pe acela al întrebărilor. Or, când pui întrebări, te umilești puțin!

Un preot de excepție. Din câte știu, niciodată nu a spus NU apelului sau propunerilor episcopului, chiar dacă adesea trebuia să pornească lucrurile de la zero. De exemplu, la Vizantea a găsit o biserică grav avariată de cutremurul din 1977, pe care a dărâmat-o și a construit una nouă pe un alt amplasament. Sau la Huși, era primul paroh, fără casă parohială și cu o biserică mică.

A iubit confesionalul, căruia îi era dedicat cu toată ființa; așa l-am simțit eu la Iași. A iubit oamenii, a iubit natura, a iubit munca, a iubit Biserica cu o sinceritate debordantă, și-a iubit până la sacrificiu preoția!

În concluzie, în părintele Ieronim Budulai putem admira preotul, ctitorul, slujitorul, gospodarul, sfătuitorul, confesorul, profesorul, păstorul, istoricul, dar mai presus de toate omul care a iubit oamenii! Sperăm ca Dumnezeu să continue profeția Preasfințitului Pleșca și "să-l facă mare" în împărăția sa!

Pr. Iosif Dorcu

* * *

A trecut la Domnul pr. Ieronim Budulai


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat