Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pe drumul sfințeniei cu Fericita Veronica Antal, pelerin al credinței la Valea Mare

În perioada 24-26 martie 2023, în comunitatea "Sfântul Mihail" din Valea Mare au avut loc misiunile populare, timp special de convertire și de reaprindere a credinței, timp de har și de pregătire pentru Sărbătoarea Învierii Domnului. În mijlocul comunității a fost prezentă Fericita Veronica Antal prin relicvele aduse de părinții franciscani de la Nisiporești, ea fiindu-ne propusă ca model de trăire și mărturisire a credinței de părintele predicator, pr. Iosif Cadar, din Ordinul Fraților Minori Conventuali.

La Sfânta Liturghie de deschidere din seara de vineri, 24 martie, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, care, asemeni unui tată, s-a așezat la confesional pentru a oferi iertarea lui Cristos, ne-a îndemnat să urmăm exemplul Fericitei Veronica Antal, participând zi de zi la Sfânta Liturghie, iar după Sfânta Liturghie a stat de vorbă cu adolescenții și tinerii comunității.

Încă de la început, pr. predicator Iosif Cadar a invitat credincioșii să se deschidă la noutatea harului lui Dumnezeu, la taina pe care Dumnezeu o are de dezvăluit fiecăruia. Dumnezeu l-a creat pe om chip al propriei veșnicii, a pregătit o răsplată a sfințeniei pentru fiecare, o demnitate și o frumusețe a sufletului pe care trebuie să le primim asemeni Fericitei Veronica Antal.

În aceste zile de misiuni, părintele ne invită să ne rugăm ca să primim taina care să ne lumineze viața, răsplata care să ne încurajeze și harul sufletesc care să ne sfințească, urmând exemplele propuse în Cartea Evangheliilor și în Cartea sfinților, și pe Duhul sfânt, maestrul și îndrumătorul nostru, cel prin care Dumnezeu ne reînnoiește. Să îi cerem cu insistență lui Dumnezeu, prin mijlocirea Fericitei Veronica Antal, să ne descopere "soiul de credință" de care avem nevoie, credință a sfinților altoită în jertfa și Cuvântul lui Cristos, să recunoaștem adevărul nostru, care are gust amar uneori datorită căderii în păcat, să ni-l asumăm și să ne lăsăm tratați de Isus.

Sâmbătă, în sărbătoarea Bunei-Vestiri, atenția credincioșilor a fost îndreptată spre "Da"-ul Mariei, credința Maicii sfinte și credința Fericitei Veronica Antal. Planul minunat de iubire al Tatălui s-a realizat cu implicarea unei creaturi umane, Fiul său s-a întrupat în sânul neprihănit al Mariei. Maria a colaborat cu harul lui Dumnezeu, credința ei a întărit-o și a pregătit-o pentru întreaga lucrare a lui Dumnezeu. Credința ne face puternici și disponibili pentru ca Dumnezeu să lucreze în noi și prin noi. Credința ne dă convingerea de a ține adevărate toate cele revelate de Dumnezeu, ne dă lumina de a ne trăi viața cu sens. Credința Fericitei Veronica Antal era luminată de credința Mariei, era o credință simplă, dar puternică și profundă, era o credință ascultătoare, umilă, încrezătoare, o credință plină de jertfă și de dăruire. Ea le spunea prietenelor ei și ne spune și nouă: "Noi trebuie să ajungem în cer!" fără a pune la îndoială viața veșnică, existența paradisului. Credința ei era însetată de Dumnezeu, de cunoașterea lucrurilor spirituale, Veronica era atentă să nu piardă ocaziile de har, era gata să simtă cu inima și să riște totul pentru iubirea ei, pentru legământul ei față de Mirele Cristos, să înfrunte martiriul pentru păstrarea curăției inimii și trupului.

Duminica dimineața, la Sfânta Liturghie a copiilor, părintele predicator le-a prezentat copiilor, în exemple simple din viața Fericitei Veronica Antal, cât de frumoase sunt în ochii lui Dumnezeu curăția sufletului, simplitatea inimii și modestia vieții, cât de mult ne înfrumusețează aceste valori.

La Sfânta Liturghie a comunității, părintele predicator a reluat pe scurt drumul parcurs împreună, amintind cele trei cuvinte cheie transmise la început: taina, harul și răsplata, de puterea credinței Fericitei Veronica Antal, credință hrănită prin participarea zilnică la Sfânta Liturghie, prin numeroase Împărtășanii, numeroase ore de adorație și de rugăciune, prin jertfe și sacrificii făcute din iubire față de Isus Cristos, credință mărturisită prin martiriul ei. Așa cum Isus l-a chemat pe Lazăr la viață, tot astfel ne cheamă și pe noi să ne reînnoim inima, mintea, viața, să "ieșim" din obiceiurile rele și să îi fim fideli lui. Să medităm asupra vieții sufletului, să credem în Dumnezeul cel viu, să ne rugăm față către față cu Dumnezeu dar și cu frații noștri, să ne bucurăm de roadele credinței: sentimentul de pace, bucurie, putere, încredere, abandonare, puterea de a ne ruga cu statornicie, viața în har, să avem încredere în împlinirea promisiunilor lui Dumnezeu și să urmăm credința sfinților, au fost câteva din îndemnurile părintelui predicator Iosif Cadar.

Harul lui Dumnezeu și exemplul de credință al Fericitei Veronica ne-au însuflețit în aceste zile, ne-au încurajat în realizarea unei spovezi bune, în reînnoirea credinței noastre și a relației noastre de iubire cu Dumnezeu și cu semenii noștri. Păstrăm în inima noastră cuvintele Fericitei Veronica: "Îngerilor, scrieți în Cartea Vieții și acest legământ al meu: «Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu»". Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate harurile și iubirea lui revărsate în noi, părintelui predicator, pr. Iosif Cadar, care, luminat de Duhul Sfânt, ne-a călăuzit în aceste zile și ne-a apropiat mai mult de Dumnezeu și de Fericita Veronica Antal, mulțumim părintelui Iosif Dămătăr, paroh și decan, pentru grija față de viața spirituală a comunității noastre prin organizarea acestor zile de misiuni populare, tuturor preoților care au împărțit milostivirea divină în confesional. Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cei care ne fac bine în numele său!

Bernadeta Moreanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-26 martie: Valea Mare: Misiuni populare cu Fericita Veronica Antal


 

lecturi: 707.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat