Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Mogoșești-Siret: Misiuni populare

Parohia Romano-Catolică "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Mogoșești-Siret, păstorită de pr. Ștefan Bortă, a avut ocazia fericită de a trăi în Postul Mare, în perioada 21-26 martie 2023, un timp de reînnoire spirituală în cadrul misiunilor populare cu tema "Familia care se hrănește din Euharistie este reînsuflețită mereu de Duhul Sfânt", predicator fiind pr. Ioan Balan.

Tema "Familia care se hrănește din Euharistie este reînsuflețită mereu de Duhul Sfânt" a fost primul indiciu care a orientat drumul credincioșilor spre universul credinței; ea a fost asemenea unei chei, ce a ajutat fiecare participant în parte să descifreze semnificațiile adânci ale vieții de familie.

Predicile și învățăturile au fost susținute cu har de către pr. Ioan Balan, director spiritual la Seminarul liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, ce au pătruns adânc în inimile fiecărui participant prezent la sfintele misiuni (copil, tânăr, adult).

În prima sa predică, părintele a provocat comunitatea să răspundă la întrebarea: "Unde încolțesc semințele veșniciei?", subliniind faptul că doar cu ajutorul Bisericii familia va rezista în fața problemelor vieții cotidiene, iar acolo unde nu există Dumnezeu, nu există nici iubire. Ideea principală din această predică a fost scoasă în evidență prin cuvintele "Dumnezeu se găsește în lucruri simple". Lucrurile simple, cum ar fi un zâmbet, o vorbă de încurajare, o floare oferita nu doar la anumite ocazii, pot salva căsnicia, în timp ce complicarea sau lipsa acestora pot duce la destrămarea familiei.

Miercuri, credincioșii au început cea de-a doua zi de misiuni cu recitarea Căii Sfintei Cruci. Comunitatea parohială a avut bucuria de a-l avea în mijlocul ei și pe Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, însoțit fiind de părintele Daniel-Nicu Butacu, consilier episcopal. Excelența Sa a oferit dezlegarea sacramentală în scaunul de spovadă la începutul celebrării euharistice și a prezidat Sfânta Liturghie. La sfârșitul celebrării a adresat un cuvânt de felicitare și de încurajare credincioșilor care s-au împărtășit în număr mare, cât și pentru lucrurile frumoase realizate în parohia noastră în ultimii ani. Mesajul predicii din ziua de miercuri a fost următorul: "Știți când este omul mare? Când stă în genunchi înaintea lui Dumnezeu. Dacă vreți familii sănătoase, dacă vreți să fiți fideli unul altuia, dacă vreți să trăiți în harul lui Dumnezeu, cereți-i prezența! Curaj, îngenunchiați! Cu siguranță harul lui nu va lipsi niciodată."

În ziua a treia am aflat cea mai frumoasă definiție a omului: "Noi suntem reflexia iubirii lui Dumnezeu. Suntem pământul sărutat de Dumnezeu."

Vineri seara glasul Domnului a răsunat prin graiul părintelui predicator mișcând inimile tuturor credincioșilor printr-o poezie ce ne-a făcut să medităm, printre lacrimi, asupra menirii pe care omul o are în această viață.

Sfânta Liturghie de sâmbătă a fost prezidată de pr. Iulian-Eugen Kropp, parohul comunității din Mircești. Tema predicii de sâmbătă a fost "Duhul Sfânt cheamă astăzi familia la sacrificiu" și a început cu întrebarea "De ce, Doamne?". Prin învățăturile pe care le-am primit la predică, ne-am dat seama că Dumnezeu nu întârzie să apară și îi pasă mult de copii Săi.

La încheierea sfintelor misiuni, ne-am bucurat și de prezența părintelui Daniel Anton Lucaci, parohul comunității din Hălăucești, ce a prezidat Sfânta Liturghie. Ultima predică a fost despre iubire, având ca temă "Duhul Sfânt cheamă familia la iubire". Credincioșii au fost provocați de către părintele predicator și au primit ca temă pentru acasă să spună membrilor din familie astăzi, nu mâine sau poimâine, un sincer "te iubesc".

Deseori auzim în cadrul celebrărilor sfinte cuvintele "Mulțumim lui Dumnezeu!" Mulțumim și noi, întreaga comunitate din Mogoșești-Siret, bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite în aceste zile. Mulțumim părintelui paroh, Ștefan Bortă, care în acest timp al Postului Mare a reușit să ne ofere darul minunat al sfintelor misiuni. Mulțumim părintelui predicator, Ioan Balan, pentru prezența sa și pentru cuvintele alese rostite la predici, ce au adus rod în sufletele noastre. Păcătuim adesea, dar Dumnezeu ne dă posibilitatea de a fi iertați prin pocăință, de aceea, mulțumim părintelui Eugen Andrei, administratorul Seminarului "Sfântul Iosif" din Bacău, care a fost prezent la scaunul de spovadă pe parcursul sfintelor misiuni și ne-a ajutat să ne curățim sufletele de păcate și să simțim milostivirea lui Dumnezeu revărsată asupra noastră. Mulțumim fiecărui participant în parte prezent la aceste zile binecuvântate. Domnul să-i răsplătească cu harurile sale pe toți aceia care au contribuit, într-un fel sau altul, la buna desfășurare a misiunilor populare din parohia noastră.

Diana Luciana Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-26 martie: Mogoșești-Siret: Misiuni populare


 

lecturi: 1309.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat