Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău

În perioada 24-26 martie 2023, membrii comunității parohiale romano-catolice "Fericitul Ieremia" din Bacău au avut marea bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, însoțit fiind de pr. Adrian Blăjuță, responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale. Vizita pastorală, care a avut loc în aceste zile, a fost cu adevărat un moment de har și bucurie pentru fiecare credincios în parte, căci episcopul a dorit să cunoască realitatea și pulsul comunității și astfel a oferit timp și s-a întâlnit cu toate grupurile, asociațiile și comunitățile prezente pe teritoriul parohiei.

Totul a început cu ziua de vineri, 24 martie, când spre seară părintele paroh a adresat un salut de bun venit episcopului, iar episcopul a deschis oficial printr-o binecuvântare aceste zile minunate, spunând că această vizită pastorală ar trebui să fie un moment de bucurie, asemenea bucuriei copiilor când îl întâlnesc pe tatăl lor. Apoi cu toții împreună, adunați în casa Domnului, am parcurs alături de Isus Critos, drumul Crucii. După meditarea Căii Sfintei Cruci, la ora 18:00 a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia ni s-a alăturat și pr. Benone Lucaci, decan de Bacău Centru. Apoi, întăriți de cuvântul de învățătură al episcopului și de hrana sufletească primită prin Sfânta Euharistie, tinerii comunității au avut bucuria de a se întâlni și a discuta cu PS Iosif Păuleț în sala de cateheză.

A doua zi a acestei vizite pastorale, a început cum nu se putea mai bine, cu Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț în marea sărbătoare a Bunei-Vestiri. Imediat după jertfa euharistică, părintele paroh l-a condus pe episcop la Salezienii lui Don Bosco pentru a vedea frumoasa activitate desfășurată acolo și înainte de a se îndrepta spre cei bolnavi, s-au oprit pentru câteva momente pentru a-i saluta și pe copii comunității, care în acel moment erau la cateheza săptămânală desfășurată în parohie.

În casele celor câțiva bolnavi pe care a reușit să îi viziteze, episcopul a vorbit cu ei și i-a întărit în suferința lor. S-a făcut și un scurt popas la cimitirul din zona Gherăești, pentru a face o scurtă rugăciune pentru toți răposații acestei parohii. Înainte de masa de prânz, PS Iosif Păuleț a făcut o vizită la Surorile Pie Venerini, pentru a le întâlni, a vorbi cu ele și a vedea frumoasa grădiniță de care se îngrijesc.

În după-amiaza acestei zile, episcopul s-a întâlnit cu membrii celor două consilii, cel pastoral și cel economic, unde a amintit de importanța acestor consilii și necesitatea implicării active în comunitate, fiind o adevărată punte între credincioși și păstor. După această întâlnire episcopul a stat la dispoziția credincioșilor pentru a discuta personal cu cei care doreau acest lucru. La Liturghia de seară episcopul a dorit să stea la scaunul de Spovadă pentru a-i împăca cu Dumnezeu pe cei care au păcătuit. Ziua s-a încheiat cu o ultimă întâlnire a episcopului: cea cu grupurile și asociațiile existente în această parohie.

Încheierea vizitei pastorale a avut loc în cea de-a treia zi, cu celebrarea unei Sfinte Liturghii solemne. La finalul ei, PS Iosif Păuleț ne-a prezentat concluziile acestei vizite, concluzii care s-au dovedit a fi de bun augur, cuvinte de apreciere și de bucurie a ceea ce a văzut în această comuniate. Imediat după binecuvântarea finală, toată comunitatea împreună cu episcopul și preoții prezenți ne-am îndreptat spre noua grotă dedicată Sfintei Fecioare Maria Imaculată din grădina parohiei pentru a fi sfințită și binecuvântată.

În concluzie, comunitatea parohială romano-catolică "Fericitul Ieremia" din Bacău a avut parte de zile binecuvântate, de momente pline de har, care cu siguranță vor rămâne întipărite în amintirea noastră.

Pr. Cătălin Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-26 martie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 1575.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat