Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Olimpiada de Religie, etapa județeană, în Dieceza de Iași

Aproximativ 400 de elevi catolici din Dieceza de Iași au participat sâmbătă, 11 martie 2023, la etapa județeană a Olimpiadei de Religie. Pentru prima dată, au participat elevi din toate cele opt județe ale diecezei. Cei mai buni dintre ei vor participa la etapa națională, care se va desfășura între 19 și 23 aprilie la Oradea, sub egida Ministerului Educației.

Oficiul pentru Pastorație Școlară

*

Bacău

Sâmbătă, 18 martie 2023, la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău a avut loc Olimpiada la religie romano-catolică, etapa județeană, pentru clasele V-XII. Întreaga activitate a fost coordonată de pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector școlar județean, pr. Lucian Adam, inspector de religie cult romano-catolic pentru zona Bacău, pr. dr. prof. Anton Săboanu, director al colegiului.

Anul acesta evenimentul a adunat un număr de 175 de elevi din întreg județul, care, însoțiți de profesorii lor și de părinți, entuziaști, s-au prezentat pentru a-și testa cunoștințele în vederea accederii la etapa națională.

Plini de emoții elevii s-au îndreptat către locurile dinainte pregătite. În așteptarea subiectelor, părintele Ioan Balan a mers prin fiecare clasă încurajându-i pe copii, binecuvântându-i și rugându-se împreună.

După finalizarea probei elevii au avut ocazia să admire expoziția de tablouri, picturi, desene realizate în cadrul etapei județene a concursului interjudețean de eseuri și creație religioasă "Episcop martir Anton Durcovici", anul acesta având tema: Uniți în Duhul Sfânt.

Munca deopotrivă a elevilor, profesorilor, familiilor, dar și a preoților din comunitățile din care provin elevii, a efortului tuturor, a fost concretizată prin obținerea unor rezultate deosebite: 8 note de 10; 61 de note peste 9; 45 note peste 8.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestei etape a Olimpiadei de religie.

Felicitări tuturor!

(Prof. Loredana Cojan)

*

Botoșani

În premieră, o elevă din Botoșani a participat la etapa județeană a Olimpiadei de Religie, cultul romano-catolic. Locul de desfășurare a fost Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Gheorghe", acolo unde au participat la olimpiadă și elevii de religie ortodoxă.

*

Galați

Sâmbătă, 18 martie 2023, la Seminarul Teologic din Galați a avut loc Olimpiada la religie romano-catolică, etapa județeană, pentru clasele V-XII. Au participat 5 elevi. Întreaga activitate a fost coordonată de prof. Maria Magdalena Oprișan, inspector școlar județean.

Elevii, însoțiți de părintele paroh și de părinți, entuziaști, s-au prezentat pentru a-și testa cunoștințele în vederea accederii la etapa națională.

Felicitări tuturor și mult succes în etapa următoare.

(Pr. Cristian Dumea)

*

Iași

În județul Iași Olimpiada de religie pentru cultul romano-catolic a fost organizată la Colegiul Tehnic "Ion Holban", în ziua de 18 martie 2023. La etapa județeană s-au înscris 84 de elevi și s-au prezentat 77, elevi care au venit din mai multe localități din județul Iași: Butea, Fărcășeni, Iași, Iugani, Izvoarele, Hălăucești, Horlești, Oțeleni, Răchiteni, Răducăneni, Săveni și Șcheia. În același loc și în aceeași zi s-a desfășurat și olimpiada de religie pentru 17 elevi aparținând cultelor: Creștin după Evanghelie și Baptist.

Deschiderea oficială cu primirea elevilor participanți, a profesorilor însoțitori, supraveghetori și evaluatori a început la ora 9.15, sub coordonarea pr. Petru Tamaș, inspector școlar diecezan, iar la ora 10.00 elevii au primit subiectele, având la dispoziție trei ore pentru redactare.

Concursul a beneficiat de prezența și atenția doamnei director adjunct al colegiului, Gabriela Vrabie. În timpul evaluării lucrărilor am primit vizita doamnei prof. dr. Denisia-Elena Mănoiu, inspector de religie, reprezentant al I.Ș.J. Iași, care a supervizat întreaga activitate și a apreciat implicarea tuturor în concurs.

Elevii bine pregătiți au dovedit prin rezultatele obținute viața creștină trăită cu intensitate, respectul și seriozitatea ce o acordă disciplinei religie. Printre subiectele tratate, eseul a avut un loc aparte, elevii putând să demonstreze întreaga lor pregătire și formare în familie și în școală. Atmosfera a fost intensă, iar activitatea rodnică. Fiecare participant a avut de câștigat pentru că, mai mult decât orice premiu sau diplomă, experiența participării la olimpiadă este cel mai mare câștig.

(Prof. Fulvina Blînda)

*

Neamț - Zona Roman-Neamț

Sâmbătă, 18 martie 2023, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei de religie romano-catolică, pentru clasele V-XII, pentru județul Neamț.

Au participat, în total, un număr de 93 elevi, din diferite școli și licee din zonă. Aceștia au pășit cu emoție în săli încercând să demonstreze nu numai cunoștințele religioase aprofundate, dar și credința lor exprimată prin seriozitatea cu care s-au pregătit pentru aceasta etapă.

Felicitări tuturor participanților și mult succes celor calificați în etapa următoare!

(Prof. Odille Dogan)

*

Suceava

Școala Gimnazială "Henryk Sienkiewicz" Solonețu-Nou, jud. Suceava a avut onoarea de a fi gazda Olimpiadei Județene de Religie Catolică. La această Olimpiadă au participat un număr de 12 elevi din județ.

Mulțumim preoților Alois Farțadi - decan de Suceava, Stanislav Cucharec - paroh de Solonețu Nou, Sebastian Cochior - vicar la Cacica, Eduard Soare - paroh de Rădăuți, pentru colaborare și ajutor!

Mulțumim domnului deputat Ghervazen Longher pentru prezență și, nu în ultimul rând, doamnei director Ucraineț Crețu Maria Natalia, care ne-a sprijinit și ne-a fost alături.

(Prof. Terezia Solcan)

*

Vaslui

Școala Gimnazială "Anastasie Panu" din Huși, jud. Vaslui, a fost și în acest an gazdă primitoare pentru desfășurarea Olimpiadei de Religie, cult romano-catolic, etapa județeană. În această competiție au concurat 19 elevi, proveniți din clase și școli diferite din orașul Huși, județul Vaslui.

Organizatorii îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ajutor, inspirație și sănătate. De asemenea, se aduc mulțumiri doamnei prof. Mariana-Elisabeta Cătănescu, inspector școlar general adjunct, în calitate de președinte executiv al comisiei, tuturor membrilor comisiei de organizare și evaluare a olimpiadei pentru susținere, încurajare și efortul depus. Sincere mulțumiri părintelui paroh de la biserica "Sfântul Anton de Padova" din Huși, care a binevoit să înceapă competiția cu rugăciune și binecuvântarea lui Dumnezeu. Mulțumiri școlii gazdă, reprezentată de către d-na Florina-Mihaela Dodi, director adjunct, profesor învățământul primar, iar în final elevilor care prin studiu aprofundat au oferit timp pentru a se pregăti, a participa la această importantă competiție pentru a reprezenta frumos comunitatea, școala și județul la Oradea. Felicitări tuturor elevilor participanți, succes celor clasificați la etapa următoare și Doamne-ajută pe mai departe!

(Prof. Mariana Cornea)

*

Vrancea

Sâmbătă, 18 martie 2023, la Școala Gimnazială "Ion Basgani" din municipiul Focșani, județul Vrancea a avut loc Olimpiada la religie romano-catolică, etapa județeană, pentru clasele V-XII. Au participat 13 elevi. Aceștia, însoțiți de profesorii lor și de părinți, entuziaști, s-au prezentat pentru a-și testa cunoștințele în vederea accederii la etapa națională clasele V-XII.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a reușitei acestei etape a Olimpiadei de religie.

Felicitări tuturor și mult succes in etapa următoare.

(Prof. Mihaela Bereș)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 martie: Olimpiada de Religie, etapa județeană, în Dieceza de Iași


 

lecturi: 1148.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat