Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Focșani

În perioada 10-12 martie 2023 a avut loc vizita pastorală a PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Focșani și în filialele de la Garoafa și Odobești, cu intenția de a fi cunoscută viața spirituală a acestor parohii și de a impulsiona viața de credință.

Vizita a debutat cu primirea PS Iosif Păuleț de către credincioșii comunității din Focșani în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul", unde a fost celebrată Sfânta Liturghie, alături de pr. decan Daniel Mărtinaș, după care a existat un scurt dialog cu credincioșii prezinți, dar și cu membrii corului "Cantores Sanctorum Petri et Paoli".

Programul zilei de sâmbătă a conținut numeroase vizite: centrul Surorilor de Caritate ale Sfântului Vincențiu de Paul, unde activează o grădiniță de copii, preoții pensionari din comunitate, pr. Ioan Beșleagă și pr. Mihai Enășel, cimitirul nordic unde au fost amintiți în rugăciune preoții răposați care au activat în comunitate, dar și răposații comunității, după care PS Păuleț a avut o scurtă întâlnire cu copiii parohiei din Focșani prezenți la cateheza de sâmbătă. De asemenea, a fost oferit și un timp de dialog la biroul parohial pentru cei care au dorit acest lucru. Nu au fost uitați cei vulnerabili ai comunității, bolnavii, PS Păuleț reușind să-i viziteze pe unii dintre aceștia, încurajându-i și însoțindu-i în rugăciune.

În aceeași zi a fost vizitată comunitatea din Garoafa unde a fost celebrată Sfânta Liturghie, în cadrul predicii subliniindu-se importanța fidelității în toate sectoarele vieții spirituale, sociale sau de familie, chiar și în cele mai mici lucruri, fidelitate surprinsă în parabola fiului risipitor, îndemnul fiind acela de a nu renunța la a participa la sacramente, de a nu lăsa bisericile goale, de a ne păstra fideli iubirii lui Dumnezeu. După celebrare credincioșii parohiei au avut posibilitatea de a dialoga cu păstorul diecezei de Iași.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii, după care a urmat întâlnirea cu Consiliul Economic și Consiliul Pastoral în cadrul căreia PS Iosif Păuleț a explicat importanța existenței acestor consilii și a implicării membrilor în viața pastorală și administrativă a bisericii, punându-se accentul pe organizarea de grupuri parohiale, asociații care, prin punerea lui Dumnezeu în centrul tuturor acțiunilor, să vină în întâmpinarea celor defavorizați ai societății, fără a ține cont de apartenența religioasă, etnică sau de orice fel, deoarece viața creștină înseamnă deschidere și implicare. Concluzia acestei întâlniri a fost că Dumnezeu știe să binecuvânteze locul în care este respectat.

În ultima zi a acestei vizite pastorale, PS Iosif Păuleț a vizitat comunitatea din Odobești, o comunitate mică, dar curajoasă și dornică de întâlnirea cu Dumnezeu, îndemnul păstorului fiind "Nu te teme, turmă mică!". Cele trei zile de dialog au culminat cu concelebrarea Sfintei Liturghii Pontificale prezidată de PS Iosif Păuleț, cu participarea pr. decan Daniel Mărtinaș, a pr. Nicu Butacu, a pr. pensionar Mihai Enășel și a pr. paroh Ioan Blaj, pr. Ionuț-Gabriel Giurgică însuflețind cântările religioase din cadrul Liturghiei. Predica susținută de PS Iosif a avut în centrul atenției, urmând firul evangheliei proclamate, apa cea vie care curăță, dă viață și potolește setea, apa pe care sf. Francisc de Assisi o aseamănă unei surori prețioase, caste, iar, pentru omul credincios, această apă fiind Cristos, izvorul mântuirii. O altă legătură între creștini și apă folosită ca exemplu a fost aceea că primii creștini erau numiți discipoli (pește), iar, pentru a se recunoaște între ei, aceștia desenau un pește, despre care știm că nu există în afara apei, așa cum un creștin nu poate fi în lipsa apei Botezului. Așadar, viața unui bun creștin ar trebui să fie ca existența unui izvor care oferă neîncetat, fără a cere ceva în schimb, revenindu-se astfel la necesitatea implicării credincioșilor în viața bisericii, dar și a societății fără interese egoiste, fără prejudecăți și fără bariere, doar cu iubire, cu deschidere, cu dorința de a împărtăși bucuria de a trăi în prezența lui Isus cu ceilalți.

Mulțumim PS Iosif Păuleț pentru grijă, pentru îndemnuri și pentru deschidere. Mulțumim pr. paroh Ioan Blaj și pr. colaborator Ionuț-Gabriel Giurgică pentru curajul și blândețea cu care ne păstoriți. Dumnezeu să vă răsplătească strădania. Vă vom purta în rugăciunile noastre.

Monica Benedic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-12 martie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Focșani

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 1097.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat