Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Bălușești

Între 3 și 5 martie 2023, PS Iosif Păuleț a efectuat vizita pastorală în Parohia "Nașterea Sfintei Maria" din Bălușești, vizitând, bineînțeles, și filiala Recea.

Așteptată cu multă bucurie de credincioși, vizita pastorală a episcopului nostru Iosif Păuleț în Parohia "Nașterea Sfintei Maria" din Bălușești a început vineri, 3 martie 2023, cu salutul de bun venit în mijlocul nostru rostit de părintele paroh Maricel Medveș. Excelența Sa Iosif a precizat credincioșilor prezenți în biserică importanța acestei vizite pastorale ca momente de întâlnire și dialog, ca întâlnirea dintre un tată și copiii lui, care întotdeauna provoacă bucurie și în tată, și în copiii lui.

Pentru că suntem în Postul Mare celebrările au început cu Calea Sfintei Cruci prezidată de părintele paroh; Preasfințitul Iosif s-a rugat din bancă, alături de credincioși. În timpul Căii Sfintei Cruci cât și în timpul Liturghiei a slujit la confesional părintele Romeo Neculai care l-a însoțit pe Preasfințitul în această vizită.

La predica de la Liturghie Preasfințitul a vorbit despre "virtutea iertării și a cererii iertării" și i-a întrebat pe credincioși, mai ales pe copii: "Ce este mai greu, să ierți sau să ceri iertare". A încheiat predica cu mai multe pilde care scoteau în evidență necesitatea iertării.

După Liturghie a urmat o scurtă cateheză dialogată cu toată lumea din biserică, cateheză care a fost destul de dificil de ținut pentru că în biserică erau creștini din toate categoriile de vârstă: și copii, și tineri, și adulți.

În a doua zi a vizitei pastorale, sâmbătă, 4 martie, de la ora 9.00 la 10.30, Preasfințitul a vizitat 6 bolnavi din cei 32 de bolnavi la care se merge în mod normal la Vinerea întâi. Au fost momente frumoase și pline de bucurie, dincolo de suferințele bolnavilor. Se întrebau: "Când vom mai avea fericirea să vină episcopul în casa noastră". La o bolnavă, erau cam 20 de credincioși (rude ale bolnavei) care l-au întâmpinat pe episcop cu cântecul "Bine-ați venit în mijlocul nostru", iar la sfârșit, bolnava, cu vocea ei obosită de vârstă și boală, a început să cânte "Sufletul meu tresaltă de bucurie".

La 10.30 am ajuns la cimitir. Și acolo a avut parte de o surpriză; erau prezenți mai mulți credincioși împreună cu care episcopul s-a rugat pentru credincioșii răposați. În timp ce cobora spre mormântul părintelui Petru Gherguț, părintele paroh i-a vorbit Preasfințitului despre cimitir, despre faptul că în ultimii ani aproape s-a dublat suprafața cimitirului și despre faptul că peste o lună aleea principală din cimitir va fi cu totul schimbată pentru că va fi lărgită și pavată.

De la ora 11.00 la 13.00 Preasfințitul a avut program de audiențe. Timp de două ore a stat de vorbă cu credincioșii care voiau să vorbească personal cu el.

După prânz și o scurtă odihnă, la 15.30 la 16.00, împreună cu părintele Romeo, Preasfințitul a fost în confesional împărțind iertarea lui Dumnezeu celor care simțeau că au nevoie de ea.

La ora 16.00 a început Sfânta Liturghie. Biserica era arhiplină. Preasfințitul le-a vorbit credincioșilor despre "virtutea sfințeniei", despre necesitatea convertirii și i-a îndemnat pe credincioși să nu se lase influențați de mentalitatea așa-zisei "lumi moderne".

După Liturghie a urmat o scurtă cateheză pentru toți credincioșii. Printre altele, Preasfințitul a scos în evidență faptul că a rămas surprins plăcut de ordinea și curățenia din sat, din cimitir și din biserică.

După cateheză a urmat întâlnirea cu Consiliul pastoral și Consiliul economic (comitetul parohial). S-a scos în evidență necesitatea existenței acestor consilii și rolul lor în viața comunității parohiale.

Duminică, 5 martie, a început cu Liturghia de la filiala Recea. "Credincioși puțini, spunea Preasfințitul, dar activi". Părintele Romeo a stat la scaunul de spovadă, iar la Liturghie a venit și părintele decan Sebastian Bilboc. După Liturghie Preasfințitul a stat de vorbă cu credincioșii și le-a împărțit câte o iconiță.

Reîntorși la Bălușești, de la 10.30 la 11.00, preoții Romeo și Sebastian au stat la dispoziția credincioșilor pentru spovadă. La ora 11.00 a început Liturghia solemnă concelebrată de încheiere a vizitei pastorale într-o biserică "plină ochi" de credincioși de toate vârstele. La predică Preasfințitul ne-a vorbit despre "virtutea entuziasmului", ilustrată în prima lectură de patriarhul Abraham, în a doua lectură de apostolul Paul, iar în Evanghelie de apostolul Petru. Apoi, atât la sfârșitul predicii, cât și la sfârșitul scurtei cateheze de după Liturghie, i-a provocat pe credincioși să se întrebe cu cât entuziasm își trăiesc viața lor de creștini mai ales în aceste zile grele, pline de tot felul de provocări.

Mulțumim Preasfințitului că a binevoit să vină în mijlocul nostru. Aceste zile ale vizitei pastorale au fost pentru noi ca și zilele de misiuni populare. Prin predicile și pildele spuse ne-a întărit în credință. Cu această credință întărită vom încerca să mergem în continuare cu entuziasm pe drumul trăirii creștine.

Roza Adam

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-5 martie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Bălușești

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 961.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat