Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zăpodia: Pe drumul credinței alături de Fericita Veronica Antal, fecioară și martiră

O filă în ramă nouă a fost așezată în albumul de familie al Parohiei "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Zăpodia, Bacău, și în filiala Roșiori. La inițiativa părintelui paroh, Claudiu Cocuț, credincioșii au avut parte de un moment cu adevărat marcant în viața religioasă a comunității. Mici și mari, tineri, adulți, vârstnici, cu inima smerită, vineri, 3 martie 2023, în fața bisericii din filială, iar enoriașii în aceeași zi din Zăpodia împreună cu părintele paroh au primit relicva Fericitei Veronica Antal intonând în cântări de laudă imnul dedicat în cinstea acestei fecioare.

Relicva a fost adusă de preoții franciscani Iosif Beșleagă și Emanuel Petrache Antica de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești (județul Neamț).

A urmat un moment solemn de rugăciune și binecuvântare, devoțiunea Calea Sfintei Cruci și Sfânta Liturghie, cuvântul de învățătură susținut cu tărie și claritate de părintele franciscan Iosif Beșleagă, care a fost și predicatorul celor trei zile de misiune. Totodată, am beneficiat de generozitatea reconcilierii mijlocite cu răbdare de părintele Emanuel la scaunul de spovadă, oferind tuturor posibilitatea de a se împărtăși cu trupul și sângele lui Cristos.

La predica de vineri, părintele a scos în evidență că bogăția materială nu are valoare, prin exemplul vameșului Zaheu și că simplitatea și inocența sufletului ne conferă un plus de originalitate și ne îmbogățesc spiritual. După Sfânta Liturghie a urmat un moment de adorație împreună cu părintele Emanuel în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus.

Emoțiile enoriașilor au continuat și a doua zi, sâmbătă, 4 martie, îmbrăcați în straie populare de sărbătoare au participat la Sfânta Liturghie prezidată de Excelența Sa Petru Sescu, episcop auxiliar, împreună cu un sobor de preoți, fiind prezent și pr. decan Adrian Gherghelucă.

Predica de la Sfânta Liturghie de sâmbătă a fost centrată pe importanța rugăciunii și iubirea pentru aproapele, părintele oferind exemple concrete din viața unor sfinți: "Rugăciunea este respirația sufletului", iar Dumnezeu ne iubește gratuit, necondiționat și ni se oferă fiecăruia, așa cum afirma și părintele paroh într-una dintre predicile sale: "Rugăciunea este scrisoarea de iubire dintre noi și Dumnezeu".

Cuvântul de învățătură a continuat și duminică tot prin glasul părintelui Iosif care a dezvăluit câte ceva din viața Fericitei Veronica Antal ca exemplu de puritate, simplitate, rugăciune și încurajare pentru timpurile noastre. Deși a finalizat doar patru clase primare, fericita a consemnat în jurnalul personal câteva gânduri profunde și sensibile, dar cu mare însemnătate, printre ele dorința ca îngerii să scrie în "Cartea Vieții" legământul ei de a aparține pentru totdeauna lui Isus: "Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu". La încheierea predicii părintele ne îndeamnă s-o rugăm neîncetat pe Fericita și Martira Veronica Antal să mijlocească la Sfânta Fecioară Maria și la pruncul Isus pentru noi toți.

Totodată și credincioșii din filiala Roșiori s-au bucurat de prezența fericitei prin participarea la Sfânta Liturghie, prin prezența Excelenței sale, episcop Petru Sescu, vineri, 3 martie, unde au primit binecuvântarea cu relicva Fericitei și Martirei Veronica Antal.

Liturghia de încheierea a misiunilor, duminică, 5 martie, a fost prezidată de părintele paroh, concelebranți fiind cei doi preoți franciscani oaspeți, pr. Eugen Răchiteanu, fiul al satului, și pr. Claudiu-Ignațiu Doboș, vicar la Parohia Bijghir.

La finalul celor trei zile de misiuni, părintele paroh Claudiu Cocuț a mulțumit preoților oaspeți pentru disponibilitatea de a fi în mijlocul nostru și că ne-au împărtășit din învățăturile creștine, cu promisiunea că vom propovădui în continuare cuvântul lui Dumnezeu, prin exemplul de rugăciune și de sacrificiul suprem făcut de Fericita, Martira și Fecioara Veronica Antal.

"Floare curată și nevinovată, crescută în grădina Maicii Domnului", Fericita și Martira Veronica Antal, "roagă-te pentru noi!"

Mulțumim lui Dumnezeu, pentru harurile Duhului Sfânt pe care le-a revărsat peste "turmă și păstori" în aceste zile pline de har!

Mădălina Iuliana Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-5 martie: Zăpodia: Pe drumul credinței alături de Fericita Veronica Antal, fecioară și martiră


 

lecturi: 768.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat