Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Sfântul Francisc din Assisi" din Bacău-Izvoare

În perioada 17-19 februarie 2023, comunitatea parohială "Sfântul Francisc din Assisi" din Bacău a fost binecuvântată de prezența PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, care a fost așteptat și primit cu multă emoție și entuziasm.

PS Iosif Păuleț, însoțit de pr. Egidiu Condac, econom diecezan, și de pr. Benone Lucaci, decan de Bacău Centru, a fost întâmpinat de către pr. paroh Lucian Adam și credincioșii comunității vineri, 17 februarie, participând la Liturghia de la ora 17:00.

În cadrul predicii Preasfințitul s-a folosit de imaginea Turnului Babel din prima lectură și de eșecul și falimentul acelora care nu construiesc proiectele lor cu și pe Dumnezeu. Viața și credința noastră să fie mereu sub deviza "Nimic fără Dumnezeu".

După Sfânta Liturghie a avut loc un moment comunitar, cu toți credincioșii prezenți, un dialog deschis.

Sâmbătă, a doua zi de har din parohie, a început cu celebrarea Sfintei Liturghii la ora 9:00, în capela Mănăstirii "Sfânta Monica" după care episcopul s-a întâlnit cu surorile și elevele de liceu cazate la mănăstire.

PS Iosif Păuleț nu a uitat de cei în nevoie și a făcut câteva vizite la domiciliu persoanelor care nu se pot deplasa la biserică și care sunt bolnave, oferindu-le binecuvântarea sa și aducându-le mai aproape cuvântul lui Dumnezeu, urmând ca mai apoi să le aducă alinare și să le lumineze ziua bătrânilor de la Căminul de Bătrâni "Visele bunicilor" din apropiere.

A urmat vizita "Casei Tineretului" din incinta cimitirului, a capelei mortuare și a cimitirului, observându-se lucrările ce s-au desfășurat în ultimii ani prin gardul de bolțari care împrejmuiește acest loc sacru. În apropierea grotei "Sfântul Francisc de Assisi", la mormântul pr. Virgil Chelariu, fost paroh al comunității, și a mormintelor persoanelor consacrate, Preasfințitul s-a recules și a înălțat rugăciuni pentru toți credincioșii răposați care sunt înmormântați în acest cimitir.

După amiază, Preasfințitul s-a întâlnit cu membrii Consiliului Pastoral și cei ai Consiliului Economic, explicându-le mai bine rolul acestora și importanța implicării lor în viața Bisericii, discutând apoi diferite aspecte ale comunității: probleme, necesități și planuri de viitor.

La ora 17:00 s-a celebrat Sfânta Liturghie, oficiată de pr. Egidiu Condac, fiu spiritual al comunității, timp în care PS Iosif a fost disponibil pentru spovezi. După Sfânta Liturghie, începând cu ora 18:00, episcopul a oferit audiențe particulare persoanelor din comunitate pentru diverse discuții.

Ultima zi a vizitei PS Iosif Păuleț a început cu meditarea sfântului Rozariu și cântarea Litaniei, continuând cu participarea la Sfânta Liturghie solemnă. La omilie păstorul diecezei a evidențiat urgența trăirii iubirii fraterne, a iertării dușmanilor și reinstaurarea păcii între oameni.

Înainte de binecuvântarea finală, doi membri ai comunității parohiale au relatat în versuri istoria prezenței credincioșilor în cartierul băcăuan Izvoare, a construirii bisericii și evocarea martiriului Fericitului Anton Durcovici, episcopul care la data de 4 octombrie în anul 1948 a sfințit această biserică.

În încheiere, Preasfințitul ne-a îndemnat să rămânem uniți în rugăciune și credință. Să nu ne trădăm credința indiferent de greutăți și indiferent de momentele grele prin care trece omenirea.

Preasfințitul nu a uitat nici de copilașii comunității, care se pregătesc pentru Prima Sfânta Împărtășanie, oferindu-le sprijin spre cunoașterea tainelor Catehismului.

Oana-Maria Benchea-Joca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-19 februarie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Sfântul Francisc din Assisi" din Bacău-Izvoare

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 1798.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat