Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat delegației ecumenice din Finlanda cu ocazia sărbătorii Sfântului Henric (19 ianuarie 2023)

Dragi surori, dragi frați!

Un călduros bun venit vouă tuturor, membri ai delegației ecumenice din Finlanda. Mulțumesc pentru că în acest an ați venit la Roma pentru a celebra sărbătoarea Sfântului Henric cu o accentuare și mai ecumenică: sunt cu adevărat bucuros să primesc reprezentanți nu numai luterani și catolici, ci și ortodocși și metodiști. Dragă soră, vă sunt recunoscător pentru cuvintele dumneavoastră cordiale și pentru condoleanțele exprimate pentru moartea predecesorului meu Benedict al XVI-lea. Sunt recunoscător și pentru ceea ce ați sugerat sugestiv prin imaginea Mării Baltice, izvor de viață amenințat de acțiunea omului, loc de întâlnire care resimte în mod dureros climatul de ciocnire provocat de nesăbuința feroce a războiului. Întotdeauna războiul este o înfrângere, întotdeauna.

Îmi place mai ales să reiau ceea ce ne-ați spus cu privire la ape, care nouă, creștinilor, ne amintesc de darul reconcilierii primit la Botez. Am celebrat de puțin timp Botezul Domnului. Fiul lui Dumnezeu, scufundându-se în apele Iordanului la începutul activității sale publice, a manifestat voința de a se scufunda complet în condiția noastră umană. Și noi, botezați în Cristos, prin har pur am fost scufundați în el: de aceea ne numim și suntem fii ai lui Dumnezeu după imaginea sa, frați și surori între noi. Primind unicul Botez, fiind credincioși suntem chemați așadar înainte de toate să aducem mulțumire pentru că, pornind de la apele Botezului, existența noastră a fost reconciliată cu Dumnezeu, cu ceilalți, cu creația. Suntem fii reconciliați și de aceea suntem chemați să ne reconciliem tot mai mult între noi și să fim făcători de reconciliere în lume.

Este frumos de întâlnit toate acestea în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În ea, recitând împreună Crezul niceno-constantinopolitan, mărturisim "un singur botez spre iertarea păcatelor", dar anul acesta reflectăm și asupra câtorva cuvinte luate din cartea profetului Isaia: "Învățați să faceți binele, căutați judecata!" (Is 1,17). Astfel simțim ecoul Botezului nostru care ne cheamă, deoarece suntem justificați prin har, să realizăm cu gratuitate opere de dreptate, să practicăm gesturi concrete de apropiere de cei care sunt victime de nedreptăți, rebutare, de diferite forme de oprimare și mai ales de războaie. Ca martori ai credinței în Cristos, care s-a scufundat în fragilitatea condiției noastre umane, suntem adică ținuți să ne scufundăm în rănile celor nevoiași. Și să facem asta împreună.

În comunitatea tuturor celor botezați, știm să fim de fapt uniți între noi, aici și acum, cu fiecare soră și frate în Cristos, dar și cu mamele noastre și cu tații noștri în credință care au trăit înaintea noastră. Din comuniunea perfectă a cerului ne privesc și ne invită să mergem împreună pe acest pământ. Sfântul Henric, martor al credinței, mesager de speranță și instrument de caritate, este unul dintre ei. Cu el celebrăm comuniunea ecumenică a tuturor sfinților, cunoscuți și necunoscuți, renăscuți la viață nouă pornind de la apele Botezului. De aceea putem îmbrățișa în același timp cu privirea harul originar al Botezului și ținta vieții veșnice; izvorul de viață care pe pământ ne-a făcut fii ai cerului și cerul unde sfinții ne așteaptă și ne încurajează. În toate, recunoaștem cât de mare este unitatea care ne unește și cât de important este să ne rugăm împreună, să lucrăm cu asiduitate și să dialogăm intens pentru a depăși diviziunile și să fim, conform voinței Domnului, una în comuniunea trinitară, pentru ca lumea să creadă (cf. In 17,21).

Desigur, suntem conștienți de acest lucru, dar numai conștiința nu este suficientă. Trebuie alimentată o adevărată pasiune, o pasiune care izvorăște din iubirea față de comuniune, din dorința de a depăși contra-mărturia dată de sfâșierile istorice între creștini, care au rănit mult unitatea Trupului lui Cristos. Este nevoie, mai ales astăzi, de un zel arzător pentru evanghelizare, pentru că vestind împreună ne redescoperim frați și surori; și pentru că ne dăm seama că nu se poate răspândi demn numele lui Isus, născut, mort și înviat pentru toți, fără a mărturisi frumusețea unității, semn distinctiv al discipolilor săi.

Preaiubiților, reînnoind recunoștința pentru vizita voastră anuală, mereu așteptată și plăcută, aș vrea să cer astăzi cu voi darul acestei pasiuni arzătoare pentru a nu înceta să iubim, să sperăm, să-i căutăm pe cei îndepărtați, să ardem înăuntru de dorința de a-l vesti pe Isus și de a edifica unitatea pe care el o dorește mult. Să cerem darul unui zel apostolic reînnoit, care să ne facă să redescoperim de fiecare dată pe ceilalți credincioși ca frați și surori ai noștri în Cristos, care să ne facă să ne simțim apostoli reconciliați de Dumnezeu pentru a ne reconcilia între noi și a deveni artizani de reconciliere pentru lume. De aceea aș vrea să vă invit acum să recităm împreună Tatăl Nostru, rugăciunea fiilor care, mai bine decât oricare alta, manifestă realitatea Botezului nostru. Putem să ne rugăm fiecare în propria limbă, dar împreună: unii cu alții și unii pentru alții.

[Recitarea rugăciunii Tatăl Nostru]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 129.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat