Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Miercuri, 18 ianuarie 2023, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, la ora 17.00, PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, a celebrat primul moment de rugăciune din cadrul Octavei pentru Unitatea Creștinilor. La acest eveniment au participat PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, pr. Ștefan Lupu, rectorul seminarului, preoții formatori din cadrul seminarului, seminariștii și deopotrivă laici catolici și ortodocși.

Pentru acest an materialul a fost pregătit de către de un grup de creștini din Statele Unite ale Americii, convocat de Consiliul Bisericilor din Minnesota, în acord deplin cu Consiliul Ecumenic al Bisericilor, având tema "Învățați să faceți binele, căutați judecata!" (Is 1,17). Este marea dorință a lui Dumnezeu: să ne întoarcem la el, să facem binele și să rămânem în el. El ne așteaptă neobosit, sperând că, uniți cu el, vom da roade de iubire.

Celebrarea prezidată de Mons. Iosif Păuleț a început prin invocarea Sfintei Treimi. Fiind un moment de rugăciune specială, primul pas făcut a fost acela de a cere harul divin pentru a depăși diviziunile existente între noi. Cei adunați în rugăciune i-au cerut iertare lui Dumnezeu pentru nedreptățile și faptele comise împotriva unității.

Apoi a urmat proclamarea cuvântului lui Dumnezeu. Prima lectură a constat într-un text din Cartea profetului Isaia, text care invită la convertire sinceră. În cadrul Evangheliei a fost proclamată parabola samariteanului milostiv, relatată de sfântul evanghelist Luca. Plecând de la această parabolă, pr. Lucian Păuleț (părinte profesor în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași) ne-a oferit tuturor un cuvânt de învățătură care a scos în evidență mesajul central al evangheliei, acela de a vedea în orice om pe aproapele nostru, chiar și în "dușmanii" noștri. Pentru evreii din timpurile lui Isus părea șocant faptul că aceia care voiau să îi ajute erau chiar dușmani de-ai lor. Isus se identifică cu bunul samaritean și le propune contemporanilor săi să renunțe la dușmăniile care existau între ei timp de secole. Același lucru ni-l cere și nouă astăzi. Și noi suntem chemați să renunțăm la barierele pe care ni le impunem în raport cu ceilalți. Și noi trebuie să renunțăm la dușmăniile cauzate de diferențele, de altfel inevitabile, dintre noi.

Au urmat apoi două momente de comuniune: recitarea Crezului Niceeno-Constantinopolitan și a rugăciunii Tatăl nostru.

Momentul de rugăciune s-a încheiat prin binecuvântarea oferită de Preasfințitul Iosif Păuleț. A fost un minunat moment de har în care am putut simți împreună prezența divinității între noi, frați ai credinței în Dumnezeu.

Marius Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași: Prima zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași va avea loc joi, 19 ianuarie 2023, la ora 17.00, în capela Seminarului "Don Orione" (Iași, cartier Păcurari, str. Rediu, 21-C).

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 773.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat