Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia de deschidere a anului academic 2022-2023 la Institutul Teologic

Sâmbătă, 1 octombrie 2022, în sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana secundară a Seminarului Major "Sfântului Iosif" din Iași, ca în fiecare an, a avut loc deschiderea anului academic pentru seminariști. Acest eveniment a fost marcat de o Sfântă Liturghie solemnă în capela seminarului prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. La acest eveniment a participat PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, pr. Eduard Giurgi, reprezentant al Arhidiecezei de București, și întregul corp profesoral și formativ al seminarului în frunte cu pr. Ștefan Lupu, rectorul seminarului.

Timp de câteva zile seminariștii s-au pregătit pentru începerea unui nou an de formare: și-au aranjat camerele, s-au instalat în clase, au pus în ordine spațiile din seminar, înăuntru și în afară, și, în mod deosebit, s-au pregătit sufletește prin zilele de exerciții spirituale. În urma acestei pregătiri a sosit momentul deschiderii oficiale.

La ora 11.00 s-au strâns toți în capelă și am început în jurul altarului o nouă etapă de formare în drumul spre preoție. În cadrul celebrării, pr. Cristian Bîrnat, noul formator al seminarului, a depus jurământul de credință.

PS Iosif Păuleț, în cadrul omiliei, i-a îndemnat pe seminariști să urmeze exemplul sfinților, care nu sunt altceva decât "pagini vii ale evangheliei". Dintre toți sfinții, seminariștii ar trebui să privească în special asupra Sfintei Tereza a Pruncului Isus, alegând "calea cea mică" indicată de Isus în evanghelie: "Dacă nu veți deveni asemenea copiilor, nu veți intra în împărăția cerurilor" (Mt 18,3). Fiecare dintre noi este chemat să pășească pe această cale a umilinței, virtute fundamentală a credinței creștine.

Așadar, la început de drum seminariștii nu sunt singuri, îl au aproape mereu pe Dumnezeu, îl au aproape pe păstorul diecezei, îi au aproape pe cei din Arhidieceza de București și, în plus, îl au aproape pe PS Petru Gherghel care, cu această ocazie, și-a mărturisit bucuria de a participa, ca în fiecare an, la sărbătoarea seminarului nostru.

Prin prezidarea Liturghiei de deschidere a anului academic, PS Iosif Păuleț a început vizita pastorală în Dieceza de Iași. El a ales Seminarul Mare Diecezan din Iași drept prima instituție vizitată și va rămâne în mijlocul comunității noastre până pe 4 octombrie.

Dumnezeu să aibă grijă de noi și să ne binecuvânteze în drumul de formare!

Marius Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 octombrie: Iași: Liturghia de deschidere a anului academic 2022-2023 la Institutul Teologic


 

lecturi: 1672.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat