Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Triplă sărbătoare în Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul"

Sărbătoarea hramul comunității "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani, din ziua de 29 septembrie 2022, a fost încununată de dezvelirea plăcii comemorative a Mons. Mihai Robu și prezentarea cărții "Scurtă prezentare a vieții și activității Mons. Mihai Robu, primul episcop indigen al Diecezei Romano-Catolice de Iași (1925-1944)", scrisă de pr. Fabian Doboș, fiu al satului.

În sărbătoarea Sfinților Mihail, Gabriel și Rafael, din ziua de 29 septembrie 2022, în Biserica "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani, am avut bucuria să participăm la Sfânta Liturghie a hramului celebrată de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și numeroși preoți invitați.

Sfânta Liturghie a început cu salutul de "Bine ați venit" în numele întregii comunități, al părintelui paroh Irinel îndreptat către ÎPS Aurel Percă, PS Iosif Păuleț și PS Petru Sescu, preoți oaspeți și credincioși, care ne-am adunat să-l preamărim și să-i mulțumim bunului Dumnezeu pentru minunile care le face prin sfinții săi, și anume, prin intermediul Sfântului Mihail Arhanghel.

Pornind de la lecturile proclamate în această zi, părintele predicator Iosif Antili a ținut să sublinieze trei lucruri despre îngeri și anume:

- identitatea îngerilor: cine sunt îngerii? În Biblie îngerii sunt plini de putere, sunt de o statură impresionantă, au un glas puternic.

- misiunea îngerilor: conform Bibliei îngerii sunt responsabili de liturghia cereasca și asigură medierea între cer și pământ.

- războiul nevăzut: precizând cum forțele răului încearcă să ne seducă și să ne îndepărteze de Dumnezeu prin minciuna și persecuție. Părintele a precizat că "dacă vom învăța de la patronul comunității să ne apropiem de cuvântul lui Dumnezeu și să folosim sabia cuvântului lui Dumnezeu pentru a lupta în aceasta lume și a ne găsi rostul vieții, atunci să fim siguri că vom avea un viitor și o speranța".

După oferirea sfintei împărtășanii, părintele Alois Bulai ne-a vorbit pe scurt despre broșura "Scurtă prezentare a vieții și activității Mons. Mihai Robu, primul episcop autohton al Diecezei Romano-Catolice de Iași (1925-1944)". Părintele a spus că această broșură "este o bijuterie literară și istorică în care este comprimată istoria spirituală a acestei comunități" pe care părintele o numește "veche, frumoasă și binecuvântată".

Placa comemorativă a fost dezvelită și sfințită de către ÎPS Aurel Percă, de asemenea, fiu al satului nostru. Un detaliu care trebuie știut este faptul că placa comemorativă a fost făcută la insistențele părintelui paroh Irinel, care a suportat și costurile acesteia.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Irinel a ținut să mulțumească bunului Dumnezeu pentru că ne-a dat posibilitatea să-l cinstim pe patronul comunității, Sfântul Arhanghel Mihail, ÎPS Aurel Percă, PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu, pentru că au fost alături de noi, părintelui predicator Iosif Antili, pentru "cuvintele pline de învățătură cu care ne-a inundat sufletele", preoților oaspeți, în mod special fiilor acestei comunități, părintelui vicar Iulian Năiță pentru tot ajutorul acordat, feciorilor de biserică, seminariștilor, ministranților, tuturor celor care s-au ocupat ca biserica să arate cât mai frumos, echipei ERCIS FM prezente, care "fac o muncă titanică în proclamarea și răspândirea cuvântului lui Dumnezeu".

Camelia Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 septembrie: Săbăoani: Triplă sărbătoare în Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul"

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei:

* * *

Editura "Sapientia": Scurtă prezentare a vieții și activității Mons. Mihai Robu, primul episcop autohton al Diecezei Romano-Catolice de Iași (1925-1944)


 

lecturi: 1427.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat