Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un episcop irlandez în Dieceza de Iași

PS Thomas Deenihan, episcop de Meath, Irlanda, a vizitat Dieceza de Iași în perioada 5-8 septembrie 2022. Excelența Sa a avut întâlniri cu episcopii diecezei noastre, a vizitat Seminarul Mare și Seminarul mic și s-a întâlnit cu membrii Asociației Caritas care se ocupă de ajutorarea refugiaților din Ucraina.

Când a început colaborarea dintre Episcopia de Iași și Episcopia de Meath și unde se află astăzi?

Colaborarea a fost ceva pe care am moștenit-o de la predecesorul meu, episcopul Michael Smith, și de la episcopul Petru Gherghel. Cred că a început prin oferirea de stagii de vară pentru preoții din Iași care studiau la Roma și care erau disponibili și care doreau să-și exerseze cunoștințele de limbă engleză. A fost reciproc avantajos, iar preoții ieșeni erau foarte bine priviți, relaționau excelent cu preoții eparhiali și oamenii din parohiile lor. Pe măsură ce numărul nostru a scăzut, și pe măsură ce populația noastră a crescut, a apărut o colaborare mai mare care vorbește despre faptul că doi preoți erau deja aici până la consacrarea mea episcopală în 2018, și anume pr. Ciprian și pr. Eusebiu. Pr. Ciprian lucrează la Drogheda, iar pr. Eusebiu este în Navan. La rândul ei, Episcopia de Meath a ajutat la taxele preoților din Iași care studiau la Roma. Unul dintre ei, pr. Iulian, a petrecut verile aici lucrând în Parohia Catedralei și în alte părți, când era student. El este amintit cu drag aici și astăzi.

Care este situații catolicilor din Irlanda?

Cifrele recensământului indică faptul că catolicismul este cea mai mare confesiune din Irlanda, dar media de participare este scăzute. În unele zone, prezența săptămânală la Liturghie este sub 10%. În timp ce mulți beneficiază de sacramente, majoritatea copiilor primesc sacramentele Spovezii, Împărtășaniei și Mirului, totuși numărul Căsătoriilor sacramentale este în scădere. Într-adevăr, în ultimii câțiva ani, un număr tot mai mare, deși nu este semnificativ, au înmormântări laice sau non-religioase. Desigur, întregul scandal despre abuzuri a zguduit credința în Irlanda, ca în altă parte. Din punct de vedere social, există o trecere la multi-confesionalism sau non-confesionalism. Irlanda este o țară laică.

Cititorii noștri ar dori să știe câte ceva despre vocația Excelenței Voastre. Cum ați simțit vocația pentru preoție și cum s-a dezvoltat?

Am fost sfințit preot pentru Dieceza Cork și Ross, în sudul țării, în anul 1991. La fel ca mulți dintre cei de vârsta mea, am fost ministrant în biserica locală și asta, împreună cu faptul că aveam un unchi preot, a semănat semințele unei vocații. Ca familie, mergeam la biserică și credința era un aspect important al vieții mele. Familia mea a susținut foarte mult decizia mea de a merge la Seminar. Din păcate, nu este întotdeauna cazul acum.

După sfințire, am lucrat în mai multe parohii și într-o școală timp de nouă ani. În acea perioadă, am urmat cursuri postuniversitare în educație și am primit un doctorat în educație în anul 2001. Apoi am lucrat în Dieceza de Cork și Ross ca secretar episcopal până în anul 2018, iar din anul 2013 până în anul 2018, am fost implicat în educația catolică la nivel național atât în organul de conducere al școlii primare catolice, cât și ca secretar al Consiliului episcopal național pentru educație.

În iunie 2018, am fost numit de Papa Francisc episcop de Meath. În Irlanda, practica este de a muta preoții într-o nouă dieceză atunci când sunt numiți episcopi, așa că m-am mutat din Dieceza de Cork atunci când am fost numit episcop. Ultimii patru ani au fost intenși pentru mine, dar și o experiență de învățare, după cum sunt sigur că și episcopul Iosif ar fi de acord!

Cum este colaborarea cu preoții români care activează în dieceza Excelenței Voastre?

Colaborarea funcționează foarte bine. De altfel, de la numirea mea, în anul 2021, cât și anul acesta, i-am cerut episcopului Iosif încă doi preoți. Părintele Andrei Stolnicu a sosit anul trecut și lucrează în Catedrală unde este foarte apreciat. Omiliile sale sunt deosebit de apreciate. După vizita mea de acum câteva săptămâni, părintele Damian Badău a venit în Irlanda cu același zbor cu noi. În timp ce avionul decola, m-am simțit "ca un căpitan de navă pirată cu un alt ostatic!" Părintele Damian se află acum în Tullamore și se bucură de această experiență. Preoții și oamenii de acolo mi-au spus cât de mult este apreciat. Continuăm să sprijinim câțiva preoți români din Roma și am fost încântați că am putut ajuta Episcopia de Iași în acordarea unor fonduri pentru refugiații ucraineni. Sperăm că angajamentul actual prin care preoții români vin aici pentru a ajuta pe timp de vară și a învăța engleza va continua. Are beneficii pentru noi toți.

Într-un fel, colaborarea dintre Iași și Meath este ca pâinile și peștii. Când diferitele noastre resurse sunt împărtășite, este suficient! Pe lângă beneficii, trebuie să contribuim și noi.

Revenind la vizita Excelenței Voastre în Dieceza de Iași, aș dori să vă întreb care moment v-a impresionat într-un mod deosebit?

Am fost impresionat de o serie de factori. În primul rând, în cripta catedralei, expozițiile și fotografiile cu episcopul Anton Durcovici au fost extrem de emoționante. Este emoționant să ne gândim cât de recentă a fost această persecuție. Într-adevăr, m-am gândit la fraza "Sângele martirilor este sămânța creștinilor". Trebuie să ne întrebăm dacă sporul de vocații pe care l-a experimentat Dieceza de Iași s-a datorat mărturiei eroice și curajoase a acestui sfânt episcop? Într-adevăr, moartea lui în urmă cu doar 71 de ani nu este cu mult timp în urmă.

M-au impresionat și vârsta, numărul și prietenia preoților Diecezei de Iași. Acest sentiment de comuniune prezbiterală este esențială pentru preoție, dar și pentru vocații. După cum ne spune Scriptura, "ce bine și cât de plăcut este când frații trăiesc în unitate". În fine, am fost și sunt impresionat de generozitatea episcopului și a preoților care au călătorit aici pentru a lucra cu noi. Acea generozitate trebuie să vină dintr-un simț al vocației. De asemenea, sunt conștient de sacrificiul și generozitatea familiilor lor de acasă. Dumnezeu să-i răsplătească!

Vă invit acum să transmiteți un mesaj cititorilor noștri.

Aș încuraja cititorii voștri să se roage pentru vocații. Episcopia de Iași, Episcopia de Meath și Biserica Universală au nevoie de vocații și de generozitatea oamenilor pe care Domnul îi poate chema. Știu și că în acest moment este nevoie să ne rugăm pentru pace în lumea noastră, în special în Ucraina. Să ne rugăm împreună pentru aceste intenții!

Pr. Claudiu Bulai


 

lecturi: 1174.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat