Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Biserica "Sfântul Mihail" în sărbătoare

Duminică, 25 septembrie, comunitatea din Valea Mare a avut o triplă sărbătoare: hramul Bisericii "Sfântul Mihail Arhanghelul", consacrarea noului altar și a tabernacolului, precum și comemorarea a o sută de ani de la punerea pietrei de temelie a actualei biserici. Această sărbătoare s-a împlinit în cadrul Sfintei Liturghii concelebrate de 30 de preoți (fii ai satului, foști vicari, preoți din comunitățile vecine), adunați în jurul PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, la care au participat și credincioși din satele vecine.

Prima biserică din Valea Mare a fost construită din lemn în anul 1832. Aceasta a fost dărâmată în vara anului 1920. După doi ani, mai precis la 15 septembrie 1922, Monseniorul Alexandru Theodor Cisar, episcop de Iași, pune piatra de temelie pentru o nouă biserică (păstrând inițial hramul "Coborârea Sfântului Duh", fiind închinată ulterior "Sfântului Mihail Arhanghelul") ce urma să se zidească din piatră și cărămidă.

Lucrările de construcție au fost terminate în anul 1925, această biserică (în stil toscan) fiind sfințită la 29 septembrie 1925. Turnul-clopotniță s-a zidit separat de biserică, între anii 1929 și 1931. Biserica a fost pictată în perioada 1933-1935 și resfințită la 29 septembrie 1935.

În predica sa, pr. Iulian-Gabriel Robu, formator și profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, ne-a introdus în ritualul consacrării altarului, pe care l-a comparat cu ritualul Botezului, invitându-ne pe fiecare să facem din viața noastră un altar de jertfă. Locul unde cerul se unește cu pământul este altarul, Cristos este scara pe care urcă și coboară îngerii lui Dumnezeu, iar noi, credincioșii, venim cât mai des la Sfânta Liturghie pentru a simți bunătatea lui Dumnezeu, ca apoi să o imităm în viața noastră, să continuăm cu liturghia aproapelui, a iertării, a bunătății și a iubirii, după cum spunea Fericitul Vladimir Ghika: "Nimic nu ni-l apropie mai mult pe Dumnezeu decât aproapele!" Predicatorul a continuat cu prezentarea patronului spiritual al bisericii, Sfântul Mihail Arhanghelul, sfânt care ne învață trei atitudini: umilința, sinceritatea și curajul. Să avem umilința de a asculta pe Dumnezeu, de a-i sluji lui, convinși fiind că ascultarea de Dumnezeu nu coboară omul, ci îl înalță. Să avem sinceritatea de a ne vedea fără prefăcătorie, așa cum ne vede Domnul, și curajul de a ne mărturisi credința, convinși că Dumnezeu este de partea noastră în lupta vieții de credință.

După cuvântul de învățătură a urmat consacrarea altarului. Au fost introduse în altar relicvele mai multor sfinți: Tereza a Pruncului Isus, Bernadeta Soubirous, Francisca Cabrini, Clara din Assisi, Iuliana Falconieri, Maria Margareta Alacoque, cea a Fericitului Ieremia Valahul, precum și o părticică din Sfânta Cruce a lui Isus. Acestui moment i-a urmat intonarea Litaniei tuturor sfinților, după care, purtând un șorț alb, simbol al slujirii, PS Petru Sescu a uns altarul cu sfânta crismă. După ce masa altarului a fost ștearsă de către patru preoți originari din Valea Mare, a fost împodobită cu o pânză nouă. A fost binecuvântat și sfințit și noul tabernacol, căsuța lui Isus din Sfânta Euharistie.

După Împărtășanie, s-a dat citire decretului de consacrare a noului altar, iar pr. Iosif Dămătăr, paroh și decan de Bacău-Sud, a adus mulțumiri episcopului auxiliar Petru Sescu, preoților, invitaților și tuturor binefăcătorilor care au făcut posibilă renovarea bisericii.

Să ne bucurăm de biserica noastră frumoasă, "tinda Paradisului" cum a numit-o Preasfințitul Petru Sescu, să venim cât mai des să înălțăm rugăciuni către Dumnezeu și să participăm la sfintele sacramente! Sfântul Arhanghel Mihail să ne ajute să fim de partea lui Dumnezeu, căutând întotdeauna să-i slujim lui!

Bernadeta Moreanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 septembrie: Valea Mare: Biserica "Sfântul Mihail" în sărbătoare


 

lecturi: 1288.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat