Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: "A reporni de la familie", tema misiunilor populare

În zilele de duminică (18 septembrie 2022), marți (20 septembrie), vineri-duminică (23-25 septembrie), în comunitatea parohială din Ladispoli (Italia), comunitate păstorită de către pr. Isidor Mârț, au avut loc misiuni populare în care s-a vorbit despre familie. Părintele Felician Tiba, cel care se ocupă de pastorația familiilor în Dieceza de Iași-România, a fost cel care ne-a provocat prin cuvintele sale seară de seară, zi de zi.

Temele zilelor dedicate familiei au pornit de la un dialog simplu: "Femeie, ai făcut ceva de mâncare? Bărbate, ai adus ceva? Copii, poftiți la masă! Săru-mâna pentru masă!" O temă în plus: "Familia, administratorul creației", a fost prezentată duminică (18 septembrie) în cadrul Liturghiei la care a fost prezent și PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, precum și pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române din Roma.

"Cum să nu recunoaștem rolul de neînlocuit al bărbatului, spunea părintele Felician, cum să nu recunoaștem rolul fundamental pe care îl are o femeie în creației, femeie care poate fi soție, mamă, îngrijitoare etc? A închide familia în fața darului vieții sau a nu-i educa pe copii în spiritul credinței promise la Botez, nu numai că ar însemna a condamna familia la ateism, indiferentism sau hedonism, ci înseamnă și a-l condamna pe om la anihilare. Doar în Cristos omul poate spune cu adevărat cine este, poate demonstra, se poate ridica în caz de cădere sau poate progresa dacă este deja pe calea către sfințenie. Doar Cristos, pentru cei care îl acceptă în credință, are răspunsuri pentru toate problemele vieții".

Dincolo de bucuria pe care ne-a făcut-o Preasfințitul Petru în ziua de duminică, 18 septembrie, și de cea făcută de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității de la Roma și decan pentru Italia-Sud, la ultimele liturghii ne-am bucurat și de prezența părintelui Macedon Hiticaș, din Dieceza de Timișoara, student la Roma, la Institutul "Ioan Paul al II-lea. Științe despre Căsătorie și Familie".

La capătul acestor zile minunate, ca o comunitate, putem spune că am ieșit mai uniți; ca familii, recunoaștem că încă mai avem multe de lucrat și de schimbat; copiii au înțeles că nu există creștere fără respect, iar noi ca soți am înțeles că fără iubire și fără respect nu putem construi prezentul și cu atât mai puțin viitorul.

Mulțumim părintelui paroh, Isidor Mârț, pentru ideea de a-l fi invitat pe pr. Felician Tiba, mulțumim fiecărei persoane participante, fiecărei familii, tuturor celor care s-au implicat la cor și în tot ceea ce ține de organizarea unor astfel de zile.

Sfânta Familie de la Nazaret să binecuvânteze familiile noastre și toate familiile din lumea întreagă, mai ales pe cele care au mai mare nevoie.

Corina și Mihai Cobzaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-25 septembrie: Ladispoli: "A reporni de la familie", tema misiunilor populare


 

lecturi: 483.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat