Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre Ziua Mondială a Tineretului 2023 la Lisabona

Curajul de a porni în călătorie

de Michele Falabretti

În aceste zile diecezele deschid următorul drum pastoral care prevede și experiența Zilei Mondiale a Tineretului la Lisabona. Dacă ne gândim, vom fi în fața unui inedit: pandemia care a prelungit timpii și sediul ultimei întâlniri internaționale (Panamá) au făcut pe mulți să piardă această experiență, creând un soi de "salt generațional". Pentru aceasta, chiar dacă se va părea straniu celor mai mulți, o primă exigență este aceea de a explica atâtor tineri despre ce este vorba când vorbim despre ZMT. Această scrisoare tinde la asta, având certitudinea că narațiunile nu-i ajută numai pe destinatari, ci și pe expeditorii care comemorând găsesc motivațiile pentru a resemnifica propunerea unei experiențe de acest gen.

Scrisoare către cei care nici măcar nu știu ce este ZMT

Poate că va trebui să vă povestim ceva, pentru că au trecut peste șase ani de când ultima ZMT a fost făcută în Europa și mulți tineri italieni au participat. Probabil că mulți dintre voi au auzit vorbindu-se despre asta de la frați și surori mai mari sau poate de la prietenii educatori; chiar se poate întâmpla că vreunul chiar nu știe ce este.

Va trebui să vă povestim ceva, pentru că în inima multora care astăzi nu mai sunt chiar tineri există imagini și experiențe așa de frumoase, încât i-au convins că merită mereu să se pornească în călătorie. Și în relatările noastre veți auzi despre călătorii lungi și imposibile, despre găzduiri cu noroc unde se doarme pe pământ, despre mâncare nu chiar de calitate chiar dacă niciunul n-a murit vreodată de foame, despre dorința după o cafea "adevărată". Veți auzi și despre prietenii născute în puțin timp care s-au topit la soare după puține zile și despre altele care rezistă de ani.

Vă vom spune că am simțit înăuntru un fluviu umflat, unde tinerețea tuturor era așa de contagioasă încât să ne facă să credem că vom fi invincibili, că vom putea râde toată viața, că entuziasmul nostru și vitalitatea noastră (eram siguri de asta) vor învinge răul din lume. Apoi ne-am așezat pe pământ, într-o mare esplanadă unde printre cântece și cuvinte a coborât și o mare tăcere. Acolo nu am putut să scăpăm de gândul că suntem la fel de fragili, acolo ne-am simțit mici mici, un mic punct în mijlocul sutelor de mii de alte puncte mici. Acolo a ajuns la noi mângâierea unei Prezențe care ne vorbea printr-un Cuvânt antic pe care creștinii și-l transmit de secole; prin cuvântul unui om îmbrăcat în alb care ne confirma valoarea credinței; prin două mari brațe de lemn care ne aminteau cât de mare era durerea lumii pe care Isus a purtat-o pe crucea sa. În tăcere era de mare mângâiere să auzi că inima celorlalți bătea aproape de a ta. În tăcere cineva, asigură el, a auzit șoapta lui Dumnezeu.

Astfel după lungi discuții, atâtea râsete și zâmbete care legau tot mai mult viețile unora de ale altora, au apărut și lacrimile. Acelea care de obicei îi înduioșează pe bunici, cărora le este foarte clară povara lucrurilor care se întâmplă; acelea care curg atunci când simțim că suntem aproape să atingem inima vieții. A fost un moment în care marile întrebări provocau mai puțină frică. Probabil că niciunul n-a găsit răspunsuri definitive, dar s-a născut în noi certitudinea că răspunsurile ne însoțesc de fiecare dată când ne deschidem la căutare; și viața ne-a apărut mai puțin superficială și nesemnificativă.

Așa este: nu vom putea niciodată să vă explicăm ZMT fără a vă spune ce a voit să spună pentru noi. Și știm numai un lucru: că numai dacă veți avea curajul de a porni în călătorie, oricât de lungă și obositoare ar putea să fie, veți reuși să înțelegeți ce este această experiență.

Poate că acum v-am spus ceva despre ZMT fără să vă explic nimic, v-ar putea veni un pic de voință de a pleca. Gândiți-vă: "Suntem la Lisabona: de aici nu pornesc drumuri", a scris Saramago; și de fapt aici nu există drumuri pentru că dincolo este numai oceanul și infinitul. La Lisabona se respiră un aer de mister și atracție, se vede încă fascinația celui care a locuit acolo un pic pentru că trebuia să plece și să meargă departe, în căutarea de ținuturi și de comori, dar și cu dorința de a duce de cealaltă parte evanghelia lui Isus.

Iată, ZMT este împreună aceste două lucruri: posibilitatea de a face descoperiri și posibilitatea de a spune ceva despre sine celorlalți. Sunteți siguri că nu vreți să veniți?

(După L'Osservatore Romano, 21 septembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 431.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat