Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Planul pastoral al Diecezei Romano-Catolice de Iași 2022-2025

PS Iosif Păuleț, împreună cu membrii Secțiunii Pastorație, a elaborat Planul pastoral al Diecezei Romano-Catolice de Iași pentru perioada 2022-2025. Redăm în continuare mesajul episcopului și textul de referință al acestui plan.

Cuvântul episcopului Iosif Păuleț

"Are loc aici experiența unor noi Rusalii [...] unde Duhul Sfânt îmbrățișează diferențele dintre noi și ne dăruiește puterea de a deschide drumuri de speranță dând ce-i mai bun din noi; este același drum pe care l-au început apostolii acum două mii de ani, fiind astăzi rândul nostru să dăm mărturie și să ne decidem să semănăm. Nu putem aștepta s-o facă alții; este rândul nostru. Noi suntem responsabili! Este rândul nostru!" (Papa Francisc, Discurs la întâlnirea mariană cu tineretul și cu familiile, Iași, 1 iunie 2019).

Aceste cuvinte ale Sfântului Părinte Papa Francisc s-au imprimat adânc în inimile tuturor creștinilor și ale oamenilor de bunăvoință prezenți în piața din fața Palatului Culturii din Iași, pe 1 iunie 2019. Mesajul puternic al urmașului Sfântului Petru nu și-a pierdut actualitatea, dimpotrivă. Prezența, gesturile și cuvintele Papei Francisc la Iași, care au atins atât de mult inimile noastre, devin un adevărat mandat pentru Biserica noastră locală. Privind la viitorul diecezei noastre și dorind să fim tot mai fideli misiunii pe care Dumnezeu ne-o încredințează, găsim în moștenirea lăsată de Sfântul Părinte un izvor nesecat de inspirație pentru trăirea bucuriei evangheliei.

Îndemnul Papei Francisc luminează calea pe care Biserica noastră locală o are de parcurs în viitor. Este vorba despre calea speranței care izvorăște din credința noastră în Isus Cristos și din iubirea pe care Duhul Sfânt o revarsă cu îmbelșugare asupra tuturor celor botezați. Însă Sfântul Părinte nu ne-a indicat doar calea, ci ne-a oferit și modalitatea de a o parcurge: împreună, ca familie a lui Dumnezeu. Într-adevăr, cu aceeași ocazie, el ne spunea: "Duhul Sfânt ne convoacă pe toți și ne ajută să descoperim frumusețea de a sta împreună, de a ne putea întâlni pentru a merge împreună" (Papa Francisc, Discurs la întâlnirea mariană cu tineretul și cu familiile, 1 iunie 2019).

Dorim ca parcursul următorilor trei ani pastorali ai diecezei noastre să fie călăuzit de mesajul Sfântului Părinte. Mai concret, în următorul trieniu pastoral, atenția tuturor va fi îndreptată spre trăirea mai intensă a apartenenței la familia lui Dumnezeu, Biserica, și spre mărturisirea cu bucurie a evangheliei lui Isus Cristos. De altfel, la nivelul Bisericii universale, anii 2022-2025 marchează, pe de o parte, aniversarea a 60 de ani de la celebrarea Conciliului Vatican al II-lea (1962-1965), precum și pregătirea pentru Jubileul speranței din anul 2025. Atât evenimentul conciliar din trecut, cât și evenimentul jubiliar din viitorul apropiat reprezintă adevărate momente de har, care, în puterea Duhului Sfânt, întăresc Biserica în fidelitatea sa față de evanghelie. Același Duh Sfânt însoțește și Biserica noastră particulară și ne cheamă să ne trăim viața de credință în comuniune cu întreaga Biserică Catolică, dar și cu o atenție sporită la necesitățile umane și spirituale ale poporului nostru credincios din Moldova.

Acest itinerar pastoral se va concentra pe următoarea temă: "Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!" Motoul ce ne va inspira provine din relatarea evenimentului Rusaliilor din cartea Faptele Apostolilor: "Toți erau împreună în același loc și au fost umpluți de Duhul Sfânt" (cf. Fap 2). Imaginea-simbol a acestui parcurs este mozaicul coborârii Duhului Sfânt asupra apostolilor uniți în rugăciune împreună cu Sfânta Fecioară Maria, care se regăsește în catedrala nouă din Iași, dedicată Sfintei Fecioare Maria, Regină.

Ne bucurăm, așadar, să prezentăm acest plan pastoral diecezan pentru anii 2022-2025, care este în mare parte rodul muncii și al colaborării dintre diferitele oficii ale Secțiunii Pastorație din dieceza noastră. Este de salutat faptul că elaborarea acestui plan s-a realizat în sintonie cu stilul sinodal pe care Papa Francisc ni l-a indicat tuturor la vizita sa în România prin motoul: "Să mergem împreună!" Este însă esențial ca implementarea acestui plan să se înfăptuiască în același stil și să implice pe toți membrii poporului lui Dumnezeu: episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși. De aceea, obiectivul central al acestui itinerar nu este neapărat acela de a adăuga noi activități în comunitățile noastre, ci de a promova un stil de viață creștină mai fratern și mai misionar. De altfel, și vizitele pastorale pe care le vom realiza în următorii ani se vor desfășura în același stil sinodal și comunitar, pentru ca toți să redescopere Biserica drept familia lui Dumnezeu și familia lor, iar fiecare creștin să își asume cu bucurie identitatea de discipol misionar al lui Cristos.

1. Contextul planului pastoral

Mandatul Papei Francisc încredințat nouă tuturor la Iași este, în esență, acela de a crește în comuniune cu Dumnezeu și între noi, căci "Domnul e primul care ne lansează provocarea și care ne spune că ce-i mai rău vine atunci când «nu mai este cărare de la vecin la vecin», când vedem mai multe tranșee decât drumuri" (Papa Francisc, Discurs la întâlnirea mariană cu tineretul și cu familiile, 1 iunie 2019).

Acest mandat a fost extins la Biserica universală prin propunerea unui parcurs sinodal spre cea de-a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, care ne oferă oportunitatea de a experimenta "moduri participative de a exercita responsabilitatea în vestirea evangheliei și în angajarea pentru a construi o lume mai frumoasă și mai locuibilă" (Document pregătitor al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, 2).

În Dieceza de Iași, parcursul sinodal al Bisericii Universale a fost anticipat de inițiativa "Glasul tău în Biserică", care a reprezentat o experiență de sinodalitate trăită. Reflecțiile și propunerile oferite, atât de răspunsurile la chestionarul "Glasul tău în Biserică", cât și în cadrul și în urma tuturor întâlnirilor sinodale, au confirmat faptul că, în mod sigur, "capacitatea de a imagina un viitor diferit pentru Biserică și pentru instituțiile sale, la înălțimea misiunii primite, depinde în mare parte de alegerea de a demara procese de ascultare, dialog și discernământ comunitar, la care toți și fiecare să poată participa și contribui" (Document pregătitor al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, 9). Uniți în familia lui Dumnezeu, suntem chemați să continuăm aceste procese!

Pandemia de COVID-19 a agravat diferite crize, a declanșat altele noi și continuă să provoace mari suferințe și dificultăți, deoarece consecințele sunt în desfășurare. La această criză s-a adăugat spectrul războiului din Ucraina. Acest context ne face mai conștienți că fiecare dintre noi este chemat să fie artizani al acelei "fraternități deschise, care permite oricui să recunoască, să aprecieze și să iubească fiecare persoană dincolo de apropierea fizică, dincolo de locul din lume în care s-a născut sau unde locuiește (Papa Francisc, Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, 1).

Viața comunităților noastre este caracterizată de o varietate de aspecte, unele dintre ele reprezentând adevărate provocări în trăirea credinței. Responsabilitatea de a vesti evanghelia ne stimulează să intrăm în contact și cu celelalte Biserici și comunități creștine, în special cu Biserica Ortodoxă, cu care împărtășim aceleași valori și aceeași credință în Cristos, aceeași evanghelie, același Botez. De aceea, suntem conștienți de chemarea de a ne deschide tot mai mult dialogului ecumenic consolidând, totodată, identitatea noastră de creștini catolici așa cum a fost evidențiat în documentul final al Sinodului Diecezan din 2004 (Cartea sinodală, nr. 120-125).

După anul 1989, și Dieceza de Iași s-a confruntat cu fenomenul migrației. Astfel, mulți credincioși din comunitățile noastre au plecat în alte țări în căutarea unui trai mai bun. Acest fenomen social a adus cu sine urmări semnificative, care s-au răsfrânt asupra comunităților din Biserica noastră locală: emigrarea multor familii tinere, îmbătrânirea populației locale, scăderea demografică, dificultatea multor persoane rămase acasă singure sau bolnave, carențe în educația copiilor, rămași, în multe cazuri, în grija rudelor. Conștienți de amploarea acestui fenomen și de necesitatea credincioșilor români plecați în străinătate de a beneficia de asistență spirituală, episcopii Diecezei de Iași au simțit datoria de a trimite preoți care să asigure grija pastorală pentru aceste persoane.

O altă față a fenomenului migrației este întoarcerea în țară a unor familii care au emigrat în trecut. Acestea au nevoie de o însoțire atentă pentru a fi integrate în parohiile noastre, astfel încât să simtă căldura și grija unei comunității de credință.

Fragilitatea familiilor, educația tinerelor generații, consecințele pandemiei de COVID-19, diferitele forme de singurătate și neliniște, nesiguranța creată de conflictele la nivel mondial, influența mijloacelor de comunicare și a noilor tehnologii - toate acestea și multe altele ne pun în fața unor noi provocări din punct de vedere pastoral.

În ultimii ani, dieceza noastră a trăit diferite evenimente, precum vizita Sfântului Părinte la Iași, procesul de înnoire al instituțiilor diecezane, consultarea "Glasul tău în Biserică", parcursul sinodal etc. Toate acestea sunt expresia unei Biserici recunoscătoare lui Dumnezeu pentru numeroasele daruri, dar și conștientizarea propriei responsabilități de a parcurge drumul de unitate și de comuniune tinzând spre aceeași viziune izvorâtă din evanghelie.

2. Viziune

Biserica locală de Iași își propune să fie tot mai mult o comunitate catolică misionară, înrădăcinată în Cristos, ancorată în realitate, aproape de oameni și angajată în mărturisirea credinței prin trăirea iubirii.

Așa cum reiese din textul coborârii Duhului Sfânt din Faptele Apostolilor, Biserica vede lumina zilei ca o comunitate misionară ce merge spre ceilalți pentru a le oferi tuturor vestea bună a mântuirii în Cristos. La Rusalii, Biserica a primit drept orizont al misiunii sale toate neamurile și fiecare persoană în parte. Aceasta este viziunea primită în dar de la Dumnezeu, în virtutea căreia apostolii și-au desfășurat activitatea lor misionară.

De fapt, nicio activitate umană importantă nu este doar produsul unui plan bine pus la punct, ci mai ales rodul unei chemări interioare sau a unei viziuni care atrage, stimulează și provoacă inima și mintea omului. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește edificarea împărăției lui Dumnezeu. La început, apostolii nu au avut un plan, ci pur și simplu au răspuns unei chemări care a marcat identitatea lor de ucenici. Apoi au intrat în viziunea lui Isus Cristos despre împărăția lui Dumnezeu și astfel a început procesul participării lor la misiunea Mântuitorului. Ei nu erau stăpânii misiunii lor, ci doar slujitorii ei. Doar după pătimirea, moartea și învierea lui Isus din morți și după acțiunea de transformare a Duhului Sfânt, ei au început să pășească cu mult curaj pe calea indicată de către Cristos.

Este important ca și planul nostru pastoral să propună, înainte de toate, orizontul către care dorim să ne îndreptăm, cu alte cuvinte, viziunea lui Dumnezeu asupra umanității în general, și în special asupra porțiunii poporului lui Dumnezeu care trăiește în această parte a României.

3. Prioritate

Din viziunea care inspiră și motivează drumul comunității noastre diecezane decurg și prioritățile principale ale activității sale. Ascultând glasul Sfântului Părinte Papa Francisc, precum și pe acela al membrilor Bisericii noastre locale, prioritatea principală a parcursului pastoral în următorii trei ani va fi:

creșterea comuniunii în Biserică prin acțiuni concrete de apropiere între toți membrii, care să conducă spre un stil de viață înrădăcinat în evanghelie și la o mărturie credibilă în societate.

Calea către însușirea și realizarea acestei priorități va fi călăuzită de textul din Noul Testament care relatează evenimentul Rusaliilor (Faptele Apostolilor 2) și de tema generală care îmbrățișează toți cei trei ani pastorali.

4. Moto: "Toți erau împreună în același loc și au fost umpluți de Duhul Sfânt" (Fapte 2)

Biserica este un permanent eveniment al Rusaliilor, căci acțiunea revărsării Duhului este mereu actuală. Datorită acțiunii Duhului Sfânt, Biserica rămâne mereu unită cu Domnul Isus Cristos și poate să înalțe către Dumnezeu Tatăl aducerea de mulțumire pentru darul mântuirii. De aceea, este important să plecăm la drum pornind de la evenimentul Rusaliilor relatat în cartea Faptele Apostolilor (Fap 2,1-13). De fapt, la Rusalii descoperim originea Bisericii, precum și puterea care o îndreaptă spre viitorul ei misionar. În ziua Rusaliilor, prima comunitate creștină a experimentat o revelație specială a lui Dumnezeu, care s-a comunicat ucenicilor lui Isus ca o realitate interioară de lumină, ce i-a schimbat, le-a dat putere și i-a făcut disponibili pentru misiune.

În acel moment - cunoscut în Vechiul Testament sub numele de Sărbătoarea Săptămânilor sau Rusaliile -, "toți erau adunați împreună în același loc" (Fap 2,1). Sfântul Luca subliniază că erau în rugăciune, în așteptarea venirii Duhului, după cum și Isus era în rugăciune când Duhul a coborât asupra lui (cf. Lc 3,21s; Fap 1,14). Textul ne spune că "toți" erau împreună, dar nu specifică cine erau. Așadar, pe primul loc este comunitatea adunată, nu neapărat numărul sau identitatea lor, ci faptul că erau împreună. La origine, comunitatea creștină este caracterizată de o unitate fundamentală care-i conferă identitatea sa profundă. Acest fapt reiese și din descrierea efectelor coborârii Duhului: nu doar unii dintre cei prezenți reușesc să înțeleagă cele spuse în propria limbă, ci toți (cf. Fap 2,6-8). La Rusalii, avem, așadar, o prefigurare a adunării tuturor credincioșilor în unicul popor al lui Dumnezeu. În acest sens, suntem chemați să redescoperim bucuria că toți formăm poporul lui Dumnezeu, că am primit darul unității, care ne cere să-l manifestăm prin modalități cât mai concrete la toate nivelurile vieții noastre creștine: în mărturisirea credinței, în celebrarea sfintelor sacramente și în acțiunile de slujire caritativă.

Un prim efect al acțiunii divine este că "toți au fost umpluți de Sfântul Duh" în vederea misiunii la care au fost chemați (cf. Lc 24,49; Fap 1,8). Această revărsare nu privilegiază pe unii dintre ucenicii lui Cristos în pofida altora, ci este dăruită tuturor în vederea realizării misiunii primite. De fapt, Dumnezeu oferă plinătatea vieții care umple inima fiecărui om. Orice dar sau experiență îl lasă pe om nesatisfăcut pe deplin, dacă nu este umplut de Dumnezeu, singurul care poate răspunde în totalitate exigențelor omului. Parcursul pastoral din anii 2022-2023 va fi o binecuvântată ocazie pentru a trăi această convingere și pentru a lăsa ca Duhul Sfânt să îi umple pe toți credincioșii cu puterea iubirii sale.

În al doilea rând, efectul imediat al acțiunii transformatoare a Duhului se manifestă prin darurile limbilor. Duhul, care construiește unitatea, a dat întâlnire acestor mulțimi la Ierusalim, un spațiu deschis în care se află toate popoarele. Darul primit este vorbirea pe înțelesul tuturor. Cei de față sunt uimiți nu atât de mult de ceea ce se spune ("lucrările mărețe ale lui Dumnezeu" - v. 11), ci de faptul că ei pot înțelege ceea ce spun acești galileeni (cf. v. 7). Și Biserica noastră locală dorește să vorbească pe înțelesul tuturor pentru a dărui fiecărei persoane bucuria evangheliei lui Isus Cristos. Dar e important să nu ne oprim doar la planul dorințelor sau al intențiilor, ci și să realizăm acele acțiuni concrete care să ne permită înțelegerea tuturor.

Interesant este și faptul că unitatea se construiește în multitudinea de limbi: "îi auzim vorbind în limbile noastre despre faptele mărețe ale lui Dumnezeu" (v. 11). Biserica s-a născut universală-catolică și misiunea ei transcende toate diviziunile de limbă și cultură. Acțiunea Duhului realizează unitatea în diversitatea persoanelor. Închiderile noastre față de ceea ce este diferit din punct de vedere cultural nu sunt dictate de Duhul Sfânt care tinde să formeze un singur trup, fără deosebire de iudeu sau grec, sclav sau liber, femeie sau bărbat. De aceea, este fundamental să descoperim că unitatea în Biserică nu este uniformitate, ci o comuniune a iubirii care integrează tot ceea ce este bun, adevărat și frumos, adică toate darurile lui Dumnezeu. Ne dorim ca itinerariul pe care îl vom parcurge împreună să aducă un plus de vitalitate comuniunii pe care Dumnezeu o plăsmuiește mereu între noi și Cristos prin darul Duhului Sfânt.

5. Tema generală: Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!

Pentru a ne însuși și a aprofunda tema planului pastoral, aceasta va fi împărțită în cei trei ani ai parcursului pastoral după cum urmează:
 

Uniți

în familia lui Dumnezeu,

trăim bucuria evangheliei!

anul 2022-2023

"Uniți în Duhul Sfânt"

anul 2023-2024

"Biserica, familia lui Dumnezeu"

anul 2024-2025

"Discipoli misionari ai lui Cristos"

6. Direcții de acțiune și obiective

Tema generală a planului pastoral, împreună cu temele specifice ale fiecărui an pastoral, va fi aprofundată conform unor direcții de acțiune ce stabilesc cadrul general al activităților obișnuite din dieceză. La rândul lor, direcțiile de acțiune se vor concretiza în urmărirea unor obiective specifice fiecărui an pastoral.

Anul pastoral 2022-2023

Direcție de acțiune:
Conștientizarea misiunii Duhului Sfânt în realizarea unității Bisericii

Obiective:

  1. Să descoperim persoana și acțiunea Duhului Sfânt în viața Bisericii și în viața personală
  2. Să promovăm însușirea discernământului spiritual la nivel individual și comunitar
  3. Să oferim posibilitatea unor experiențe concrete de unitate și fraternitate
  4. Să identificăm noi acțiuni și modalități concrete la nivel parohial și diecezan pentru realizarea obiectivelor următorilor doi ani pastorali

Anul pastoral 2023-2024

Direcție de acțiune:
Descoperirea frumuseții de a sta împreună ca familie a lui Dumnezeu

Obiective:

  1. Să ne îngrijim ca toți membrii comunității să participe activ la celebrările liturgice
  2. Să promovăm întâlnirile între generații
  3. Să identificăm căi de apropiere față de cei care simt cu dificultate apartenența la Biserică
  4. Să însoțim persoanele în situații de criză

Anul pastoral 2024-2025

Direcție de acțiune:
Asumarea și trăirea cu bucurie și fidelitate a propriei misiuni

Obiective:

  1. Să însoțim persoanele în descoperirea și asumarea propriei misiuni în Biserică
  2. Să propunem itinerarii de formare pentru diferitele categorii de membri și pentru organismele pastorale ale Bisericii
  3. Să oferim modele de mărturisire a credinței în viața cotidiană
     

7. Activități pentru anul pastoral 2022-2023 - "Uniți în Duhul Sfânt"

  1. Plecând de la experiența fazei diecezane a Sinodului episcopilor și de la cele 10 teme care au fost aprofundate în grupurile sinodale parohiale, dorim să propunem pentru acest an 10 tematici care să însoțească activitățile catehetice și întâlnirile de formare ale comunităților din dieceza noastră.

    Cele 10 nuclee tematice:

    1. Duhul Rusaliilor, puterea pentru a parcurge drumul pastoral
    2. Duhul Sfânt, darul Tatălui și al Fiului
    3. Duhul Sfânt, sufletul Bisericii
    4. Duhul Sfânt, mângâietorul vieții creștine
    5. Discernământul, darul Duhului Sfânt
    6. Discernământul individual
    7. Discernământul comunitar și apostolic
    8. Unitatea, darul Duhului Sfânt
    9. Unitate în fraternitate
    10. Unitate în diversitate
  2. Alături de activitățile de tip catehetic, un rol important îl vor avea activitățile de Lectio Divina care vor avea în centrul lor relatarea evenimentului Rusaliilor, precum și prima predică a Sfântului Petru după Rusalii din capitolul al II-lea al cărții Faptele Apostolilor.

  3. Diferitele momente ale anului liturgic din următorul an pastoral pot să ofere ocazia unor întâlniri de rugăciune sau adorații euharistice care să țină cont de prezența și lucrarea Duhului Sfânt în Biserică. Astfel, vor fi propuse adorații sau momente de rugăciune comunitară ce țin cont de tema anului, dar și de momentul specific al anului liturgic.

    • Sfârșitul timpului de peste an 2022
      Duhul Sfânt este duhul creator, Domnul și de viață dătător.
      Intenția rugăciunii: a recunoaște prezența Duhului Sfânt în orice făptură
      Texte biblice: Gen 1,1-3; Gen 2,7; Ps 104,29-30.
      Texte magisteriale: Gaudete et exultate 6.9; Evangelii gaudium 23.24.84.

    • Advent și Crăciun
      Duhul Sfânt și întruparea lui Cristos, lumina vieții
      Intenția rugăciunii: a ne lăsa conduși de Duhul Sfânt pentru a-l oferi pe Cristos celorlalți
      Text biblic: Lc 1,26-37
      Texte magisteriale: Gaudete et exultate 32.33; Evangelii gaudium 119.

    • Timpul de peste an 2023 până la Postul Mare
      Duhul Sfânt ni-l descoperă pe Fiul lui Dumnezeu
      Intenția rugăciunii: a căuta înainte de toate Împărăția lui Dumnezeu punând în practică Cuvântul.
      Texte biblice: Lc 3,15-22; Lc 4,17
      Texte magisteriale: Gaudete et exultate 25; Evangelii gaudium 37.233

    • Postul Mare 2023
      Duhul Sfânt ne călăuzește în încercări
      Intenția rugăciunii: a trece prin încercări cu încredere în Duhul Sfânt
      Text biblic: Lc 4,1-14
      Texte magisteriale: Gaudete et exultate 60-62; Evangelii gaudium 280

    • Timpul pascal 2023
      Duhul celui Înviat ne adună în comuniunea Bisericii și ne dăruiește puterea de a fi misionari
      Intenția rugăciunii: a avea grijă unii de alții pentru a face spațiu iubirii celui Înviat
      Text biblic: Fap 2,4
      Texte magisteriale: Gaudete et exultate 142-145; Evangelii gaudium 275.276

    • Timpul de peste an după Rusalii
      Duhul Sfânt ne transformă în fii care trăiesc în spiritul fraternității
      Intenția rugăciunii: a ne deschide tuturor pentru a crea mici oaze de fraternitate în Cristos
      Text biblic: Fap 1,8; Mt 28
      Texte magisteriale: Gaudete et exultate 21; Evangelii gaudium 21. 178.

  4. Alte activități formative, culturale, caritative au recreative care să reflecteze tema anului pastoral în funcție de necesitățile comunităților parohiale.

8. Concluzie

Întregul itinerar pastoral din următorii trei ani este înainte de toate un drum spiritual de deschidere la lucrarea Duhului Sfânt din Biserica sa. Iar modelul oricărui credincios de colaborare cu voința lui Dumnezeu și lucrarea Duhului Sfânt este Sfânta Fecioară Maria. În acest sens este esențial ca rugăciunea către Maica Domnului să însoțească toate activitățile ce vor fi desfășurate. La Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile de la Iași, Papa Francisc a consacrat Biserica noastră Sfintei Fecioare Maria și ne-a oferit o rugăciune care a devenit izvorul rugăciunii către Maica Bisericii ce va însoți și drumul pastoral din anii 2022-2025.

Rugăciunea către Sfânta Fecioară Maria, Maica Bisericii

Sfântă Marie, înaintea chipului tău luminos ne lăsăm învăluiți de privirea ta plină de iubire și îți oferim cu bucurie actul nostru de încredințare. Maica lui Dumnezeu, îți consacrăm bărbații și femeile care trăiesc în această binecuvântată grădină a ta. Întinde mantia ta de lumină asupra fiecăruia dintre ei! Reînnoiește în fiecare cămin familial încrederea în milostivirea lui Dumnezeu Tatăl, întărește speranța în viața Fiului Înviat și, mai ales, reaprinde iubirea Duhului Sfânt. Prin puternica ta mijlocire familiile noastre să fie unite în iubire pentru ca tinerii și copiii să poată crește gustând bucuria evangheliei. Maica Bisericii, rămâi cu noi și susține credința noastră în Fiul tău mort și înviat. Ajută-ne să mergem împreună cu încredere spre Soarele care răsare din înălțime și nu mai apune, Isus Cristos, Mântuitorul nostru. Amin.


 

lecturi: 2239.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat