Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Traducerea în limba română a scrisorii apostolice Desiderio desideravi a Papei Francisc

A apărut la Editura "Presa Bună" traducerea în limba română a scrisorii apostolice Desiderio desideravi a Papei Francisc, despre formarea liturgică a poporului lui Dumnezeu. Tradusă de pr. Mihai Pătrașcu, scrisoarea a devenit al 95-lea titlu din colecția "Documente", formatul fiind 14x21 cm, cu 42 de pagini.

Papa Francisc a publicat miercuri, 29 iunie 2022, o scrisoare despre Liturghie, la aproape un an după ce a emis motu proprio "Traditionis custodes", prin care a restricționat celebrarea Liturghiei latine tradiționale.

În scrisoarea apostolică Desiderio desideravi, papa a spus că dorește să invite "toată Biserica să redescopere, să păstreze și să trăiască adevărul și forța celebrării creștine".

Titlul scrisorii este preluat din textul latin din Luca 22,15: "Desiderio desideravi hoc Pascha manducare vobiscum, antequam patiar" - "Atât de mult am dorit să mănânc Paștele acesta cu voi înainte de pătimirea mea!"

Cea mai mare parte a noii scrisori a papei s-a concentrat pe a-i ajuta pe catolici să învețe să recunoască și să fie uimiți de marele dar al Liturghiei și al Euharistiei și de modul în care nu este pur și simplu o "punere în scenă" sau o "reprezentare" săptămânală a Cinei de Taină, ci permite cu adevărat oamenilor din toate timpurile și din toate locurile să se întâlnească cu Domnul răstignit și înviat și să mănânce trupul său și să bea sângele său. Papa a scris, de asemenea, despre importanța unui "ars celebrandi", "arta de a celebra" Sfânta Liturghie. "Să ne înțelegem: fiecare aspect al celebrării trebuie îngrijit (spațiu, timp, gesturi, cuvinte, obiecte, veșminte, cântare, muzică...) și fiecare rubrică trebuie respectată: ar fi suficientă această atenție pentru a evita să i se fure adunării ceea ce i se cuvine, adică misterul pascal celebrat în modalitatea rituală pe care Biserica o stabilește. Chiar dacă și calitatea, și norma acțiunii celebrative ar fi garantate, aceasta nu ar fi suficient pentru a face deplină participarea noastră", scrie la nr. 23. Și, a mai subliniat papa, este esențial să recunoaștem că Sfânta Liturghie nu aparține preotului sau vreunui credincios individual, ci lui Cristos și Bisericii sale.

Liturghia folosește "lucruri care sunt exact opusul abstracțiilor spirituale: pâine, vin, ulei, apă, parfum, foc, cenușă, piatră, stofă, culori, corp, cuvinte, sunete, tăceri, gesturi, spațiu, mișcare, acțiune, ordin, timp, lumină", scrie în textul documentului. Aceste lucruri concrete proclamă faptul că "toată creația este o manifestare a iubirii lui Dumnezeu". Cu toate acestea, cuvintele și gesturile și simbolurile care trebuie folosite sunt doar cele aprobate de Biserică.

Formarea liturgică trebuie să-i învețe pe oameni cum să citească și să înțeleagă simbolurile, a scris Papa Francisc.

"Să abandonăm polemicile pentru a asculta împreună ce anume Duhul spune Bisericii, să păstrăm comuniunea, să continuăm să ne uimim în fața frumuseții liturgiei", scrie la final Sfântul Părinte.

Ovidiu Bișog

* * *

Desiderio desideravi
Francisc, Ed. "Presa Bună", 2022, ISBN 978-606-95390-6-4, 14x21 cm, 42 p., 8 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 869.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat