Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Profesiunea perpetuă în Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi"

Sora Ionela-Florentina Pal, din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi", a făcut profesiunea perpetuă, la Liturghia celebrată sâmbătă, 17 septembrie 2022, în Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești.

"Binecuvântează suflete al meu pe Domnul și nu uita nicicând de darurile sale!" (Ps 102). Acestea sunt cuvintele pe care sora Ionela le-a ales ca moto pentru această zi specială din viața ei: profesiunea perpetuă.

În ziua de 17 septembrie, întreaga Familie Franciscană își amintește de Sfântul Francisc, care în anul 1224, pe Muntele Verna, în timpul rugăciunii a primit în trupul său rănile Mântuitorului. Poate ne întrebăm ce legătură există între această sărbătoare cu o nuanță de suferință și profesarea sfaturilor evanghelice? Legătura este aceasta: în orice consacrare, în orice stare de viață am fi, suntem chemați să ne asemănăm cu Isus Cristos răstignit, căci noi toți am fost răscumpărați și mântuiți prin rănile sfinte al Mântuitorului.

Pentru noi, Surorile Franciscane Misionare de Assisi, a fost o zi cu o semnificație cu totul aparte pentru că am avut bucuria de a trăi momentul consacrării definitive a sorei Ionela Florentina Pal, moment celebrat în cadrul Sfintei Liturghii în satul natal al acesteia, Nisiporești.

Printr-un DA ferm spus pentru totdeauna chemării lui Dumnezeu, sr. Ionela, în fața sr. Bernaveta Ciobanu, superioara provincială, și a celor prezenți, s-a angajat să trăiască sfaturile evanghelice de ascultare, sărăcie și castitate, urmându-l pe Isus sărac și răstignit.

Liturghia a fost celebrată de pr. Emilian Dumea, vicar provincial OFMConv, împreună cu alți preoți concelebranți, printre care îl amintim pe pr. Cristinel Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru viața consacrată în Dieceza de Iași.

La această celebrare a luat parte și un număr mare de surori din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi", rude, terțiari și consăteni, care au însoțit-o pe sora Ionela cu rugăciunea și afecțiunea lor.

Cuvântul de învățătură a fost proclamat de pr. Bogdan Balașcă, OFMConv., care a explicat în trei puncte ceea ce celebrăm: cine vrea să îl urmeze pe Isus este chemat zilnic la o dăruire totală de sine care presupune și o renunțare la sine și la siguranțele proprii. Acest lucru poate fi văzut și ca o modalitate de a trăi sărăcia. Părintele predicator ne-a îndemnat, apoi, să ne întrebăm în fiecare zi: pe cine urmăm, pe Isus sau propriile alegeri și capricii? Putem să-l alegem pe Isus numai dacă pășim pe urmele sale, dacă ne luăm în fiecare zi crucea, dacă o primim și îi dăm un sens, așa cum a făcut și Sfântul Francisc.

Suntem recunoscătoare părintelui paroh de Nisiporești, pr. Fabian Blaj, și tuturor acelora care au ajutat la buna organizare a acestei sărbători.

Mulțumim Tatălui ceresc pentru darul sorei Ionela și o încredințăm mijlocirii Sfintei Fecioare Maria și a Părintelui nostru, Sfântul Francisc de Assisi, pentru a rămâne fidelă iubirii lui Cristos și pentru a avea mereu curaj să trăiască fiecare zi cu bucurie și generozitate în slujirea încredințată.

Pace și bine!

Sr. Monica și sr. Bernadeta, SFMA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 septembrie: Nisiporești: Profesiunea perpetuă în Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi"


 

lecturi: 1592.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat