Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (18 septembrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Parabola pe care ne-o prezintă Evanghelia de la liturgia de astăzi (cf. Lc 16,1-13) ne apare un pic greu de înțeles. Isus relatează o istorie de corupție: un administrator necinstit, care fură și după aceea, descoperit de stăpânul său, acționează cu viclenie pentru a ieși din situația aceea. Ne întrebăm: în ce constă această viclenie - este un corupt care o folosește - și ce vrea Isus să ne spună?

Din relatare vedem că acest administrator corupt ajunge în necazuri pentru că a profitat de bunurile stăpânului său; acum va trebui să dea cont și își va pierde locul de muncă. Dar el nu se lasă învins, nu se resemnează cu destinul său și nu devine victimă; dimpotrivă, acționează imediat cu viclenie, caută o soluție, este întreprinzător. Isus se inspiră din această istorie pentru ne lansa o primă provocare: "Fiii veacului acestuia - spune el -, în generația din care fac parte, sunt mai înțelepți decât fiii luminii" (v. 8). Adică se întâmplă ca, acela care se mișcă în întuneric, conform anumitor criterii lumești, știe să se descurce și în mijlocul necazurilor, știe să fie mai viclean decât alții; în schimb, discipolii lui Isus, adică noi, uneori suntem adormiți, sau suntem naivi, nu știm să luăm inițiativa pentru a căuta căi de ieșire în dificultăți (cf. Evangelii gaudium, 24). De exemplu, mă gândesc la momentele de criză personală, socială, dar și eclezială: uneori ne lăsăm învinși de descurajare, sau cădem în plângere și în victimism. În schimb - spune Isus - am putea să fim și isteți conform Evangheliei, să fim treji și atenți pentru a discerne realitatea, să fim creativi pentru a căuta soluții bune, pentru noi și pentru ceilalți.

Dar există și o altă învățătură pe care ne-o oferă Isus. De fapt, în ce constă viclenia administratorului? El decide să facă o reducere pentru cei care sunt datori, și astfel și-i face prieteni, sperând că îl pot ajuta atunci când stăpânul îl va alunga. Mai înainte acumula bogății pentru el însuși, acum le folosește pentru a-și face prieteni care să-l poată ajuta în viitor. Pe aceeași cale, furând. Și Isus, atunci, ne oferă o învățătură cu privire la folosirea bunurilor: "Faceți-vă prieteni din mamona nedreaptă, pentru ca ei să vă primească în corturile veșnice atunci când veți duce lipsă" (v. 9). Adică, pentru a moșteni viața veșnică, nu este de folos a acumula bunurile din această lume, dar ceea ce contează este caritatea pe care am trăit-o în relațiile noastre fraterne. Iată, așadar, invitația lui Isus: nu folosiți bunurile din această lume numai pentru voi înșivă și pentru egoismul vostru, ci folosiți-vă de ele pentru a genera prietenii, pentru a crea relații bune, pentru a acționa în caritate, pentru a promova fraternitatea și a exercita grija față de cei mai slabi.

Fraților și surorilor, și în lumea de astăzi există istorii de corupție ca aceea din Evanghelie; conduite necinstite, politici nedrepte, egoisme care domină alegerile fiecăruia și ale instituțiilor, și atâtea alte situații întunecate. Dar nouă, creștinilor, nu ne este permis să ne descurajăm sau, și mai rău, să lăsăm să meargă așa, să rămânem indiferenți. Dimpotrivă, suntem chemați să fim creativi în face binele, cu prudența și istețimea Evangheliei, folosind bunurile din această lume - nu numai cele materiale, ci toate darurile pe care le-am primit de la Domnul - nu pentru a ne îmbogăți pe noi înșine, ci pentru a genera iubire fraternă și prietenie socială. Acest lucru este foarte important: cu atitudinea noastră să generăm prietenia socială.

S-o rugăm pe Maria Preasfântă, ca să ne ajute să fim ca și ea săraci în duh și bogați în caritate reciprocă.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru călătoria pe care am putut s-o fac în zilele trecute în Kazahstan, cu ocazia celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Îmi propun să vorbesc despre asta la audiența generală de miercurea viitoare.

Sunt îndurerat pentru recentele lupte între Azerbaidjan și Armenia. Exprim apropierea mea spirituală de familiile victimelor și îndemn părțile să respecte încetarea focului în vederea unui acord de pace. Să nu uităm: pacea este posibilă atunci când tac armele și începe dialogul! Și să continuăm să ne rugăm pentru poporul ucrainean martirizat și pentru pacea în fiecare țară însângerată de război.

Doresc să asigur rugăciunea mea pentru locuitorii din Marche loviți de o inundație violentă. Mă rog pentru răposați și pentru cei din familiile lor, pentru răniți și pentru cei care au suferit daune grave. Domnul să dea forță acelor comunități!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări. Îndeosebi, salut Călugărițele Mariei Neprihănite din diferite comunități din Africa, America Latină, Asia și Europa; precum și credincioșii din Siviglia și Grupul Secular Stăpâna noastră a Cenacolului.

Salut grupul din Caturano, dieceza de Capua; tinerii de la Mir din Gazzaniga (Bergamo) și cei din Soliera (Modena); membrii comunității "Fii în cer"; Pro Loco din Lazio și grupul de medici veterinari din provincia Verona, cu cei din familiile lor. Salut și tinerii de la "Economy of Francesco", care sunt astăzi în piață: mergeți mereu înainte! Ne vom vedea în curând la Assisi.

Un gând special adresez săracilor și voluntarilor de la "Casa lui Zaheu", la Mesagne: Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă păzească.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 347.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat