Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Cristian Dumitru Crișan:

Scrisoare deschisă
Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului
25 septembrie 2022

Excelențele Voastre,
dragi confrați preoți,
dragi colaboratori și susținători ai activităților în favoarea migranților și refugiaților,

Mărire Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt, Celui care ne-a creat, Celui care ne-a răscumpărat și Celui care face să fie viu și lucrător în noi harul mântuirii. Suntem recunoscători Domnului pentru că ne face părtași de Împărăția Sa, o împărăție care, așa cum spunea Sfântul Ioan Paul al II-lea, deși încă escatologică, deși se va vedea pe deplin la împlinirea timpurilor, "în același timp se află în noi".

Așadar, vă salutăm și vă îmbrățișăm cu drag pe toți, frați și surori, cetățeni ai Împărăției lui Dumnezeu, pentru că, deși această Împărăție nu a ajuns încă la împlinire, ea este prezentă în mijlocul omenirii prin intermediul nostru, al celor care am primit mântuirea, așa cum spune Sfântul Părinte în mesajul pentru cea de-a 108-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, zi care va fi celebrată anul acesta la data de 25 septembrie.

Nouă, membrilor Împărăției lui Dumnezeu, ni se adresează Papa Francisc anul acesta și ne invită, prin mottoul acestei zile, "A construi viitorul cu migranții și refugiații", să devenim protagoniști ai Cetății viitoare, "al cărei arhitect și constructor este Dumnezeu" (Evr 11,10). Acest proiect este o lucrare meticuloasă, ne spune același mesaj, care presupune atât convertirea personală, cât și transformarea realității, pentru ca acestea să corespundă "mai mult la planul divin". Prin ce se caracterizează acest proiect divin în mijlocul oamenilor?

1. Între zidurile cetății "va locui dreptatea" (2Pt 3,13) - căutând voința lui Dumnezeu, oamenii vor realiza ordinea divină, planul armonios din care sunt eliminate inegalitățile și discriminările. Toate acestea, însă, nu pot fi edificate fără răbdare, jertfă și determinare.

2. Nimeni nu se simte exclus - construirea Împărăției lui Dumnezeu presupune ca și cei de la periferiile existenței să fie incluși, fie că este vorba de migranți, refugiați, victime ale traficului de persoane sau alte categorii. Este "condiția necesară pentru a obține cetățenia".

3. Fiecăruia îi este recunoscută valoarea, bogăția - contribuția migranților și a refugiaților a fost și va rămâne în orice timp o bogăție. Exemple avem atât în Sfânta Scriptură (Is 60), cât și în părinții, frații, surorile, rudele sau prietenii noștri plecați în străinătate.

Împreună cu Papa Francisc, vă invităm să conștientizăm faptul că "Noi nu avem aici o cetate stabilă, ci o căutăm pe aceea care trebuie să vină" (Evr 13,14); și că pe acest drum, sensibili fiind la dramele oamenilor afectați de fenomenul migrației, ne vom ruga pentru ei și vom încerca a construi viitorul cu migranții și refugiații.

Sfânta Fecioară Maria, Mama Mântuitorului, să ne călăuzească pașii pentru a coopera la construirea viitorului. "Pentru că viitorul începe astăzi și începe de la fiecare dintre noi".

Ep. Cristian Dumitru Crișan
Comisia pentru Migranți
din cadrul Conferinței Episcopilor din România

 

 

 

 

 

* * *

Comisia pentru Migranți: Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului (25 septembrie 2022)


 

lecturi: 534.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat