Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (11 septembrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi ne prezintă cele trei parabole ale milostivirii (cf. Lc 15,4-32); se numesc astfel pentru că arată inima milostivă a lui Dumnezeu. Isus le relatează pentru a răspunde murmurărilor fariseilor și cărturarilor, care spun: "Acesta îi primește pe păcătoși și mănâncă cu ei" (v. 2). Se scandalizau pentru că Isus era printre păcătoși. Dacă pentru ei acest lucru este scandalos din punct de vedere religios, Isus, primindu-i pe păcătoși și mâncând cu ei, ne revelează că Dumnezeu este chiar așa: Dumnezeu nu exclude pe nimeni, pe toți îi dorește la ospățul său, pentru că îi iubește pe toți ca fii, pe toți, niciunul exclus, pe toți. Așadar, cele trei parabole rezumă inima evangheliei: Dumnezeu este Tată și vine să ne caute de fiecare dată când ne pierdem.

De fapt, protagoniștii parabolelor, care îl reprezintă pe Dumnezeu, sunt un păstor care caută oița rătăcită, o femeie care găsește moneda pierdută și tatăl fiului risipitor. Să ne oprim asupra unui aspect comun la acești trei protagoniști. Toți trei, în fond, au un aspect comun, pe care l-am putea defini astfel: neliniștea datorită lipsei - că îți lipsește oița, că îți lipsește moneda, că îți lipsește fiul -; neliniștea lipsei, toți trei în aceste parabole sunt neliniștiți pentru că le lipsește ceva. Toți trei, în fond, dacă ar face un pic de calcule, ar putea să stea liniștiți: păstorului îi lipsește o oaie, dar are alte nouăzeci și nouă - "Să se piardă..." -; femeii îi lipsește o monedă, dar are alte nouă; și Tatăl are un alt fiu, ascultător, căruia să i se dedice: de ce să se gândească la acesta care a plecat pentru ca să ducă o viață dezmățată? În schimb, în inima lor - a păstorului, a femeii și a tatălui - este neliniștea pentru ceea ce lipsește: oaia, moneda, fiul care a plecat. Cel care iubește se preocupă de cel care lipsește, are nostalgie de cel care este absent, îl caută pe cel care s-a rătăcit, îl așteaptă pe cel care s-a îndepărtat. Pentru că vrea ca nimeni să nu se piardă.

Fraților și surorilor, Dumnezeu este așa: nu este "liniștit" dacă ne îndepărtăm de el, este îndurerat, freamătă în interiorul său; și se pune în mișcare pentru a veni să ne caute, până când ne readuce în brațele sale. Domnul nu calculează pierderile și riscurile, are o inimă de tată și de mamă și suferă datorită lipsei fiilor iubiți. "Dar pentru ce suferă dacă acest fiu este un nenorocit, dacă a plecat?". Suferă, suferă. Dumnezeu suferă pentru distanța noastră și, atunci când ne rătăcim, așteaptă întoarcerea noastră. Să ne amintim: Dumnezeu ne așteaptă mereu cu brațele deschise, oricare ar fi situația vieții în care ne-am pierdut. Așa cum spune un psalm, el nu ațipește, mereu veghează asupra noastră (cf. 121,4-5).

Acum să privim la noi înșine și să ne întrebăm: noi îl imităm pe Domnul în asta, adică avem neliniștea lipsei? Avem nostalgie pentru cel care este absent, pentru cel care s-a îndepărtat de viața creștină? Purtăm această neliniște interioară, sau suntem senini și nederanjați între noi? Cu alte cuvinte, cel care lipsește în comunitățile noastre ne lipsește cu adevărat, sau ne prefacem și nu ne atinge inima? Cine lipsește în viața mea lipsește cu adevărat? Sau ne simțim bine între noi, liniștiți și fericiți în grupurile noastre - "merg la un grup apostolic foarte bun..." -, fără a nutri compasiune față de cel care este departe? Nu este vorba numai de a fi "deschiși față de alții", este evanghelie! Păstorul din parabolă nu a spus: "Am deja nouăzeci și nouă de oi, cine mă pune să merg ca s-o caut pe cea pierdută ca să pierd timp?". În schimb a mers. Așadar să reflectăm asupra relațiilor noastre: eu mă rog pentru cel care nu crede, pentru cel care este departe, pentru cel care este amărât? Noi îi atragem pe cei distanți prin stilul lui Dumnezeu, care este apropiere, compasiune și duioșie? Tatăl ne cere să fim atenți față de fiii care îi lipsesc mai mult. Să ne gândim la vreo persoană pe care o cunoaștem, care stă lângă noi și care eventual nu a mai auzit pe nimeni care să-i spună: "Știi? Tu ești important pentru Dumnezeu". "Dar eu sunt în situație iregulară, am făcut acest lucru urât, acel lucru urât..." - "Tu ești important pentru Dumnezeu", a spune asta, "tu nu-l cauți dar El te caută".

Să ne lăsăm neliniștiți - să fim bărbați și femei cu inima neliniștită - să ne lăsăm neliniștiți de aceste întrebări și s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria, mamă care nu încetează niciodată să ne caute și se aibă grijă de noi fiii săi.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Poimâine voi pleca într-o călătorie de trei zile în Kazahstan, unde voi lua parte la Congresul conducătorilor religiilor mondiale și tradiționale. Va fi o ocazie pentru a întâlni atâția reprezentanți religioși și a dialoga ca frați, animați de dorința comună de pace, pace de care lumea noastră este însetată. Aș vrea să adresez de pe acum un salut cordial participanților, precum și autorităților, comunităților creștine și întregii populații din acea țară foarte întinsă. Mulțumesc pentru pregătirile și pentru munca făcută în vederea vizitei mele. Cer tuturor să însoțească acest pelerinaj de dialog și de pace cu rugăciunea.

Să continuăm să ne rugăm pentru poporul ucrainean, pentru ca Domnul să dăruiască întărire și speranță. În aceste zile cardinalul Krajewski, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Carității, este în Ucraina pentru a vizita diferite comunități și a mărturisi concret apropierea papei și a Bisericii.

În acest moment de rugăciune îmi este drag să o amintesc pe sora Maria de Coppi, Misionară Comboniană, ucisă la Chipene, în Mozambic, unde a slujit cu iubire timp de aproape șaizeci de ani. Mărturia sa să dea forță și curaj creștinilor și întregului popor mozambican.

Doresc să adresez un salut special și iubitului popor din Etiopia, care astăzi celebrează tradiționalul său An Nou: asigur rugăciunea mea și urez fiecărei familii și întregii națiuni darul păcii și al reconcilierii.

Și să nu uităm să ne rugăm pentru studenți, care mâine sau poimâine încep din nou școala.

Și acum vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări: familii, grupuri parohiale, asociații. Îndeosebi, salut militarii din Columbia, grupul venit din Costa Rica și reprezentanța feminină din Argentina la Forumul Economic Mondial. Salut tinerii de la mărturisirea de credință din Cant?, credincioșii din Musile de Piave, Ponte a Tressa și Vimercate, și membrii din Mișcarea Nonviolentă și tinerii Neprihănitei.

Vă urez o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 306.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat