Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vino să slujim pe ritmul fidelității! Campanie de promovare a Acțiunii Catolice

Septembrie este luna noilor începuturi: începutul anotimpului de toamnă, începutul anului școlar și, nu în ultimul rând, începutul unui nou an asociativ pentru Acțiunea Catolică. Pe perioada verii încetinim ritmul activităților și oferim timp trupului, minții și sufletului să așeze experiențele prin care am trecut de-a lungul anului asociativ. Astfel că, septembrie reia ritmul slujirii, al fidelității și al comunității, un ritm care vine dintr-o legătură de prietenie cu Cristos și din pasiunea pentru implicare.

În luna septembrie, ne dorim să reluăm cu încredere viața asociației, pregătindu-ne pentru anul asociativ 2022-2023, prin derularea mai multor activități de promovare a Acțiunii Catolice. Ne propunem să facem cunoscute mai bine asociația și specificul ei creând ocazii de reîntâlnire cu membrii asociației, dar și cu cei care doresc să descopere frumusețea slujirii, a fidelității și a comunității în cadrul Acțiunii Catolice.

Ce ne dorim prin această campanie de promovare?

1. Să reaprindem flacăra grupului parohial AC prin activități progresive care să reintroducă membrii pe drumul slujirii lui Cristos după specificul Acțiunii Catolice, în comunitatea din care fac parte.

2. Să încurajăm copiii, tinerii și adulții care sunt în căutarea unei modalități concrete de trăire a credinței să cunoască familia Acțiunii Catolice și să se alăture inițiativelor parohiale, zonale și diecezane.

3. Să atragem noi membri să adere la asociație și să își însușească valorile ei.

Pe parcursul campaniei de promovare vom descoperi valori esențiale despre asociația noastră. Sub îndemnul "Vino să slujim pe ritmul fidelității!" vom oferi un timp de înțelegere a comunității ca loc de slujire alături de copii, tineri și adulți și vom experimenta fidelitatea ca stil de viață, susținută de cele patru obiective ale Acțiunii Catolice: interioritatea, fraternitatea, responsabilitatea și eclezialitatea. După acest parcurs formativ în care am (re)descoperit forma de organizare a Acțiunii Catolice, vă invităm să luați parte la Alegerile parohiale și să preluați una dintre responsabilitățile consiliului parohial.

Pentru această campanie de promovare vă propunem:

- o ramă foto pe care să o folosiți la fotografia de profil;

- activități de promovare a Acțiunii Catolice în comunitatea parohială;

- împărtășiri ale activităților desfășurate, postate pe rețelele de socializare sub #ritmulfidelității, contribuind activ la promovarea Acțiunii Catolice.

Încurajăm grupurile parohiale ca, la aceste activități, membrii să aducă și prieteni de-ai lor care nu cunosc asociația. Este o ocazie potrivită să cunoască alți oameni, să-și facă prieteni noi, să fie încurajați să se alăture asociației AC.

I. E TIMPUL COMUNITĂȚII! (5 - 15 septembrie 2022)

În această perioadă ne dorim să descoperim comunitatea din care facem parte, semnele pe care le-am lăsat și conexiunile/rețelele pe care le-am construit. Vă propunem o activitate intersectorială, în care tinerii, copiii și adulții să se întâlnească pentru a experimenta diferite activități împreună.

Obiectiv: Să descoperim comunitatea ca loc privilegiat de mărturie.

Prima activitate Drojdie pentru comunitatea mea

Pentru această activitate se pregătește o bucată mare de aluat din care să poată lua fiecare participant câte o bucățică. Se oferă fiecărui participant câte o bucățică de aluat, o farfurie, un pahar cu apă și un pahar de făină. Acestea vor trebui să fie amestecate formând un nou aluat dar puțin mai mare, dând o formă bucății de aluat. Fiecare participant își va spune numele și ce formă a dat bucății de aluat. Aceste forme pot fi puse pe o tavă și coapte.

În final participanții vor putea răspunde la următoarele întrebări:

- Care este rolul acestui experiment?

- Ce legătură are cu comunitatea noastră?

- Care sunt ingredientele vieții comunității care te inspiră să fii drojdie pentru alții?

A doua activitate Prima înmulțire a pâinilor (Mt 14,13-21 - anexa 1)

Asistentul spiritual poate pregăti un scurt moment de cateheză pe baza acestui îndemn biblic, lansând la final o provocare sau o întrebare.

După acest moment de cateheză se poate invita un membru al Acțiunii Catolice care să dea mărturie despre fidelitatea în Acțiunea Catolică. Se poate lăsa timp ca participanții să adreseze întrebări după mărturie.

A treia activitate A lăsa un semn

Participanții sunt provocați să se gândească la traseul pe care îl fac zilnic de acasă la școală, biserică sau serviciu și să identifice două semne pe care cred că le-ar lăsa în urma lor. După ce prezintă fiecare aceste două semne, se va da posibilitatea ca acestea să fie oferite sau lăsate tuturor participanților, oferindu-se un moment special pentru aceasta.

Dacă timpul permite, se pot alege trei semne care vor fi lăsate ca simboluri ale Acțiunii Catolice. Participanții se vor împărți în 3 grupuri mici și fiecare grup va avea de construit un simbol al semnului primit. Acestea pot fi oferite la Ofertoriu la Sfânta Liturghie și apoi lăsate la locul unde s-a ținut activitatea ca semn al prezenței grupului pe acolo.

A patra activitate Rețeaua AC

Se oferă fiecărui participant 3 fire colorate: roșu, galben și verde (de aproximativ un metru). Fiecare participant va trebui să identifice în grup 3 persoane: o persoană de care îl leagă o experiență mai puternică, marcând acest fapt cu firul roșu (legându-se de mână), o persoană pe care o cunoaște mai puțin (firul galben) și o persoană pe care ar dori să o cunoască mai bine (firul verde). Astfel, se va crea o rețea între toți membrii grupului. Fiecare mișcare a unui membru va avea consecințe asupra celor cu care are o legătură.

!Este important să nu rupem firul colorat!

La final se va răspunde la următoarele întrebări:

- Cum ai procedat ca să nu rupi firul colorat?

Această întâlnire poate fi completată de Sfânta Liturghie și de un grătar sau picnic în natură.

II. E ALEGEREA MEA! (16-30 septembrie 2022)

Obiective:

- Să ajutăm membrii Acțiunii Catolice să redescopere valoarea fidelității ca atașament față de alegerea conștientă, zilnică, a oamenilor și a locurilor în care trăiesc, recunoscând frumusețea darurilor primite;

- Să cunoaștem și să aprofundăm "prin ochii fidelității" obiectivele Acțiunii Catolice așa cum sunt prevăzute în Proiectul Formativ: INTERIORITATE, FRATERNITATE, RESPONSABILITATE, ECLEZIALITATE.

Capacitatea de a trăi bine prezentul nu poate fi mai presus de capacitatea de a se simți legați de locurile în care fiecare este chemat să trăiască. De fiecare dată când cineva decide să trăiască în mod conștient acest timp și propriile spații, se realizează o alegere a fidelității. Fidelitatea este alegerea de a rămâne, o alegere care se reînnoiește zi de zi și care face ca oricine să poată să se (re)găsească în locuri cum ar fi o relație. Aceasta este una dintre valorile care mai mult decât orice, ne amintește că suntem chemați să avem aspirații înalte: să ne simțim legați de ceea ce se trăiește, să ne dorim să îngrijim cu consistență și tenacitate relațiile și deciziile noastre, implicând o privire instruită să recunoască frumusețea.

Este important ca prin această întâlnire, participanții să descopere că fidelitatea nu este niciodată un rod al constrângerii ci, dimpotrivă, este o alegere care se realizează cu libertate în lucrurile mici ale momentelor de zi cu zi. Fidelitatea este modul cel mai frumos de a răspunde încrederii acordate altora, plecând de la recunoștința față de manifestarea iubirii lui Cristos pentru fiecare. Practicată zilnic, poate deveni un mod de a fi.

FOCUS ON

Activitatea poate începe prin captarea atenției participanților alegând una sau toate variantele de mai jos, ținând cont de timpul necesar fiecărei propuneri:

- Text: La un moment dat, un tânăr, agitat și mereu indecis, întreabă pe maestrul său spiritual: ,,Cum pot ști ceea ce trebuie să fac?". Maestrul l-a luat cu el în grădină și în fața diferitelor soiuri de plante care erau cultivate în acel loc și îi spune: "Crescând în locul unde ești, în momentul în care trăiești, cu persoanele pe care le ai în jurul tău ... asemenea copacilor!" Viața este asemenea unui copac: pentru ca să crească are nevoie de timp; doar așa se poate înălța.

- Melodie: Quelli che restano (Elisa, Francesco de Gregori)

- Film: Hachiko - Povestea unui câine

ACTIVITĂȚI DE CUNOAȘTERE

Prima activitate Fidelitate în toate faptele proprii

Mă numesc.................... și sunt fidel/ă ............

Fiecare participant va scrie pe o foaie 3 acțiuni prin care se recunoaște fidel.

A doua activitate Fidelitatea, experiență de cunoaștere

Ești cu adevărat interesat să cunoști persoanele cu care relaționezi?

Se cere fiecărui participant să scrie patru persoane pe care consideră că le cunoaște foarte bine și evenimentele care au contribuit la această cunoaștere.

A treia activitate Cuvântul lui Cristos (Mt 6,19-24)

Se citește textul biblic, iar asistentul spiritual poate pregăti un scurt moment catehetic. Apoi, se împart pe grupuri să răspundă la câteva întrebări:

- Care sunt persoanele pentru care contez cu adevărat?

- Care sunt situațiile care mă distrag de la a avea grijă de relațiile mele?

Obiectivele prin intermediul cărora Acțiunea Catolică dorește să formeze laici conștienți de vocația lor sunt: interioritatea, fraternitatea, responsabilitatea, eclezialitatea. Vă propunem ca pe parcursul lunii octombrie să aprofundați fidelitatea prin intermediul celor patru obiective ale Acțiunii Catolice.

Interioritatea Prefer vs. Trebuie

Activitate: Se cere participanților să scrie 20 de acțiuni care completează fraza: În fiecare zi ... . După aceasta, se cere să aleagă acele activități care sunt făcute în mod automat și cele pe care trebuie să le facă, însemnându-le cu diferite culori. Apoi, li se cere participanților să descopere care sunt motivațiile care stau la baza acestor acțiuni cotidiene. După fiecare etapă, participanții pot împărtăși ceea ce au scris. Concluziile pot fi notate pe foaie de flipchart și să rămână la vedere pe tot parcursul anului asociativ.

În final se dorește a se înțelege că în spatele fiecărei situații este o alegere, că acțiunile nu se realizează doar din obișnuință, ci este nevoie să se alimenteze zilnic motivația care determină acțiunile noastre. E important să se întipărească în mintea celor care doresc să cunoască și să facă parte din Acțiunea Catolică, că aceasta practică este semn al fidelității noastre deoarece nimeni nu ne-o poate impune din exterior, și din această cauză devine expresie a libertății și a implicării, zi de zi.

Fraternitatea În ritm cu timpul

Activitate: Grupul se va împărți în patru subgrupe care vor reprezenta cele patru locuri de manifestare a fidelității: prietenia, dragostea, implicarea, cuvântul dat. Fiecare grup va trebui să descopere un set de indicii sau reguli cu ajutorul cărora, subiectul primit de fiecare grup are valoare în viața noastră.

Ex. Pe ce reguli se bazează prietenia? etc.

După aceasta, se pot prezenta concluziile fiecărui grup descoperindu-se aspectele comune celor patru locuri de manifestare a fidelității.

Responsabilitatea Este nevoie de o floare

Activitate: Participanții sunt încurajați să descopere spațiul bisericii ca o "casă comună". Fiecare să identifice un loc din biserică sau din curtea bisericii care consideră că are nevoie de îngrijire și pentru care și-ar lua această responsabilitate, spunând și două modalități prin care se va îngriji de locul ales. Pot fi invitați la o plimbare în curtea bisericii și chiar în biserică pentru a descoperi ceea ce se cere mai sus.

Eclezialitatea Mereu e mereu

Activitate: Împreună cu un asistent spiritual, participanții se vor gândi la personaje biblice care au făcut experiența fidelității dar și a infidelității față de Dumnezeu, ale căror acțiuni pot fi foarte apropiate de viața noastră de membri. Apoi, să descopere în viața de zi cu zi, prin care acțiuni reușesc să fie fideli lui Dumnezeu.

Concluziile zilei:

- Fidelitatea este o valoare care se experimentează zi de zi în relațiile și în locurile în care trăim.

- Fidelitatea cere implicare și grijă față de locurile în care trăim și față de persoanele care ne înconjoară.

- Fidelitatea cere să se descopere motivațiile care stau la baza deciziei de "a rămâne".

VINO SĂ SLUJIM PE RITMUL FIDELITĂȚII!

La sfârșitul lunii septembrie fiecare grup parohial este invitat să desfășoare alegeri responsabile pentru constituirea consiliului parohial. Acum este momentul deciziei, al mărturiei fidelității alegerii făcute. Acțiunea Catolică nu este doar pentru o activitate, pentru o zi sau o lună, este un stil de viață, este o școală a credinței, o familie în care fiecare poate sluji lui Cristos și Bisericii sale cu talanții cu care este înzestrat.

Urmăriți Anexa 2 referitoare la alegeri și călăuziți de Duhul Sfânt, propuneți, alegeți și răspundeți cu fidelitate chemării lui Cristos!

Președinții parohiali sunt rugați să ne trimită poze și impresii de la activitățile care se vor desfășura pe parcursul lunii de promovare și componența consiliului parohial pe adresa actiuneacatolica@gmail.com.

Vă dorim să petreceți timp frumos împreună!

Consiliul Diecezan al Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" Dieceza de Iași

* * *

Anexa 1

Prima înmulțire a pâinilor (Mt 14,13-21)

13 Când a auzit Isus, a plecat de acolo cu barca spre un loc pustiu și izolat; aflând, mulțimile l-au urmat pe jos din cetăți. 14 Coborând, [Isus] a văzut o mare mulțime, i s-a făcut milă de ei și le-a vindecat bolnavii. 15 La lăsatul serii, s-au apropiat de el discipolii, spunând: "Locul este pustiu și ora e deja târzie. Dă drumul mulțimilor ca, mergând prin sate, să-și cumpere de mâncare!". 16 Dar Isus le?a zis: "Nu-i nevoie să plece. Dați-le voi să mănânce!". 17 Ei însă i?au spus: "Nu avem aici decât cinci pâini și doi pești". 18 Atunci le-a zis: "Aduceți-mi-le aici!". 19 Poruncind mulțimilor să se așeze pe iarbă, a luat cele cinci pâini și cei doi pești, și-a ridicat privirea spre cer, a mulțumit, a frânt pâinile și le-a dat discipolilor, iar discipolii, mulțimilor. 20 Au mâncat toți și s-au săturat, iar din ceea ce a prisosit din bucăți, au strâns douăsprezece coșuri pline. 21 Iar cei care au mâncat erau cam cinci mii de bărbați, în afară de femei și copii.

*

Anexa 2

Pași în realizarea Adunării Generale parohiale

1. Stabilirea datei și a orei de desfășurare a Adunării Generale parohiale de către Consiliul director parohial, de comun acord cu asistentul spiritual parohial;

2. Convocarea Adunării Generale parohiale este realizată de către președintele parohial. La Adunarea Generală parohială participă toți adulții, tinerii și responsabilii sectorului copii (animatori și educatori) care și-au manifestat dorința de a fi membri în anul asociativ 2022-2023 completând cererea de adeziune, însoțiți de asistentul spiritual parohial.

3. Adunarea Generală parohială are rolul de:

- a alege președintele parohial, vicepreședintele, secretarul și administratorul, care fac parte din Comitetul director. Propunerea pentru președinte poate să fie făcută dintre membrii care sunt înscriși în asociație de cel puțin doi ani. În parohiile care depun adeziunea pentru prima sau a doua oară se va avea în vedere activitatea pe care persoana candidată a desfășurat-o în ultimii doi ani în parohie. În alegerea secretarului și a administratorului se va ține cont și de propunerea președintelui. În parohiile cu un număr mic de membri, o persoană poate cumula două funcții;

- a confirma responsabilii sectoarelor copii, tineri și adulți, care fac parte din Comitetul director. Acești responsabili sunt aleși de către fiecare sector.

- a alege responsabilii laturilor liturgică, formativă, caritativă, cultural-recreativă. Acești responsabili, împreună cu Comitetul director formează Consiliul parohial al Acțiunii Catolice. Procedura alegerilor este coordonată de secretarul parohial.

4. Modalitatea de vot:

- Alegerea poate avea loc pe bază de propuneri deschise și motivate. Votul se face în mod secret până se va întruni majoritatea cerută. Va fi redactat un proces-verbal cu privire la deciziile luate în Adunarea Generală parohială;

- Președintele parohial ales trebuie confirmat de către părintele paroh;

- Până luni, 3 octombrie 2022, președintele parohial este rugat să trimită datele de contact ale noului Consiliu director parohial pe adresa actiuneacatolica@gmail.com.

Respectarea normelor de mai sus contribuie la misiunea Acțiunii Catolice de a fi în slujba Bisericii într-un mod organizat, transparent și responsabil.

Mult succes!

Cristina Mare


 

lecturi: 380.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat