Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiep. Șevciuc: "Se înșală cel care crede că domină regulile războiului, numai Dumnezeu ne poate salva"

de Salvatore Cernuzio

"Mulțumiri" repetă de atâtea ori arhiepiscopul major de Kyiv-Halyè, Sviatoslav Șevciuc. Mulțumiri papei, pentru că a alertat lumea cu privire la "amenințarea globală" pe care o reprezintă conflictul care se desfășoară în Ucraina exact de șase luni. Mulțumiri tuturor preoților, călugărilor, episcopilor care nu au abandonat poporul aflat sub bombe. Mulțumiri Europei, care a deschis ușile pentru refugiații ucraineni primindu-i uneori chiar în familiile lor. La telefon cu mass-media vaticane prin care trimite "binecuvântări de la Kiev", conducătorul Bisericii greco-catolice ucrainene relansează invitația la solidaritate internațională și, ridicând privirea la dimensiunea transcendentală a ceea ce papa a stigmatizat ca o barbarie, afirmă că războiul este un "mister al răului", în afara oricărei reguli și control uman. Chiar și al celui care l-a provocat. "Numai Dumnezeu - spune el - va putea deschide calea pentru a construi pacea în mijlocul acestui război".

Preafericite, în ce mod a continuat Biserica ucraineană să trăiască misiunea sa în război, să ducă în mod concret ajutor în zonele de luptă și mângâiere celui care i-a văzut murind pe proprii prieteni, vecini, rude?

Înainte de toate trebuie spus că Biserica face parte din poporul ucrainean: suntem poporul suferind, poporul care a fost agresat, victimă a acestei agresiuni nedrepte. În această conștiință, poporul ne-a dat mereu orientările cu privire la modul în care trebuie să desfășurăm misiunea noastră. Eu numesc asta sacramentul prezenței. Este foarte important pentru oamenii noștri, mai ales în zonele de lupte acum ocupate, prezența vizibilă a preoților, călugărilor, episcopilor. Am rămas cu ei. Și această prezență a Bisericii pentru oamenii simpli reprezintă prezența Domnului. Pentru că prima întrebare a populației a fost: "Dar unde este Domnul? În aceste condiții dramatice, când în fiecare zi ne omorau, unde este Dumnezeu?". La această întrebare existențială, prezența Bisericii a dat un răspuns. Și această prezență duce mereu la o acțiune pastorală: am reușit să creăm o rețea de comunicare precum și căile pentru a trimite ajutoarele umanitare. Am reușit să fim flexibili pentru a analiza în fiecare zi situația umanitară care se schimba rapid, pentru a răspunde după aceea în mod adecvat. Persoanelor care aveau nevoie să fie evacuate, le-am oferit transportul; celui care avea nevoie de alimente, i-am dat hrană și alte ajutoare; celor care aveau nevoie să fie protejate, le-am dat adăpost în bisericile noastre, în mănăstirile folosite ca refugii antiaeriene. Acesta a fost răspunsul nostru: unanim, spontan, fără comenzi explicite.

În șase luni de lupte dumneavoastră n-ați încetat niciodată să repetați că războiul "poate și trebuie învins cu pacea lui Dumnezeu" și că "astăzi acest cuvânt - pace - este egal cu cuvântul iubire". Ce înseamnă asta pentru un popor care în fiecare zi, așa cum spuneați, se confruntă cu bombele și cu moartea?

Ca păstori vedem că poporul este dominat de angoasă, de frică și de furie. Și sunt și din aceia care-l ispitesc alimentând ura față de cei care ne asaltează. De aceea noi, păstorii, predicăm evanghelia păcii. Tocmai răspunzând la aceste sentimente ale oamenilor, îl mărturisim pe Dumnezeu care este iubire, pe Dumnezeu care este izvorul păcii.

Și papa a pus Ucraina în centru încă din prima zi de război cu cereri continue de pace și inițiative de ajutor. Dar preocuparea principală a Papei Francisc este globală: întreaga lume, a spus el, este amenințată de această barbarie. Cum răsună aceste cuvinte în dumneavoastră?

Suntem foarte recunoscători Papei Francisc că devine glas în acest sens. Papa, ca succesor al lui Petru, are darul special de a vedea în situația pe care o trăim noi în Ucraina o amenințare globală. Pentru că războiul din Ucraina atacă însuși țesutul umanității; aceste delicte lovesc nu numai ucrainenii, ci întreaga lume. De aceea suntem cu adevărat recunoscători Sfântului Părinte pentru că este purtătorul nostru de cuvânt, și pentru a zdruncina conștiințele Occidentului și ale lumii cerând rugăciuni pentru Ucraina și solidaritate universală cu poporul.

Dumneavoastră înșivă în aceste șase luni, chiar sub bombardamente, nu ați încetat să vă faceți simțit glasul și sprijinul cu mesajele zilnice adresate ucrainenilor și nu numai. Personal, ce v-a dat forță în această tragedie?

Forța care mi-a fost dăruită în aceste luni este cea a responsabilității pastorale: m-am simțit responsabil nu numai pentru mine, ci mai ales pentru popor. De aceea am încercat înainte de toate să salvez persoanele. Și cu mesajele pe care zilnic le difuzăm, noi însoțim oamenii noștri. Mulți au spus că aceste mesaje sunt pentru ei izvor de încurajare.

Ucraina a văzut milioane dintre conaționalii săi trăind angoasa fugii și în același timp solidaritatea și primirea în atâtea țări. Ce simțiți să spuneți celor care au deschis ușile pentru familiile ucrainene?

Din adâncul inimii noastre iese un cuvânt de recunoștință: mulțumiri. Îmi dau seama că este prea puțin a spune numai "mulțumiri", dar suntem cu adevărat foarte recunoscători pentru această deschidere. În Europa există lagăre pentru ucraineni, dar atâția oameni au deschis înainte de toate inimile lor, după aceea ușile caselor, familiile lor și astfel solidaritatea s-a dovedit o valoare creștină prin excelență. Îl rugăm pe Domnul pentru ca să-i binecuvânteze pe toți cei care au știut să întindă o mână poporului ucrainean suferind în acest moment.

"Omul - ați spus mereu dumneavoastră în diferite ocazii - din păcate, știe cum să înceapă războaiele, dar după aceea devine sclav al războiului". Ce sperați să pună capăt acestei sclavii?

Noi experimentăm în mod direct că războiul este mysterium iniquitatis despre care vorbea Sfântul Paul: este cu adevărat un mister al răului care se deschide larg în această lume. Acel agresor care începe războiul, trăiește iluzia că poate domina regulile războiului, dar este, întocmai, o iluzie. Pentru că deja de la primul glonț războiul iese în afara controlului uman. Și însuși agresorul devine sclav al demonului pe care l-a scos din inima sa. De aceea în fiecare zi în rugăciunea Tatăl nostru spunem "ne mântuiește de cel rău". Dumnezeu este izvorul păcii, este Domnul păcii. Credem că numai el poate pune capăt acestui mister al fărădelegii.

(După Vatican News, 23 august 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 403.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat