Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrarea hramului Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

Catedrala romano-catolică nouă din Iași, închinată Sfintei Fecioară Maria, Regină, și-a sărbătorit hramul printr-o Sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, luni, 22 august 2022. Au fost prezenți la altar PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, precum și preoți din episcopie și din parohiile învecinate. Înaintea credincioșilor adunați a predicat pr. Egidiu Condac, econom diecezan. Cântările sfinte au fost animate de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae", care la momentele principale ale Liturghiei a interpretat "Missa brevis", de Luigi Bordese.

În ritmul înălțător al cântecului "Tu peste cer Regină ești", cu intonarea repetată a refrenului "Salve, salve, Regina!" și-a făcut intrarea în catedrală procesiunea cu episcopii și preoții adunați pentru a celebra hramul catedralei noi.

Salutându-i pe toți cei prezenți la sărbătoare, părintele paroh Daniel Iacobuț a ilustrat în cuvintele sale însemnătatea spirituală a acestei sărbători: "După ce pe data de 15 august am sărbătorit misterul împărtășirii Sfintei Fecioare Maria din lumina învierii Fiului său, întrucât a fost ridicată cu trupul și cu sufletul la cer, astăzi ne bucurăm cu toții de împărtășirea Sfintei Fecioare Maria din domnia lui Cristos asupra tuturor, acea domnia a iubirii, a păcii și a harului... Astăzi o sărbătorim pe Mama noastră cerească drept Regină".

După proclamarea lecturilor sfinte din Cartea profetului Isaia și din Apocalips, s-a făcut auzită relatarea Bunei-Vestiri la evanghelie, care vorbește despre disponibilitatea și umilința Mariei, slujitoarea eminentă a Domnului.

În predica sa, pr. Egidiu Condac a vrut să evidențieze trei ipostaze ale Mariei, care se pot contempla în episodul Bunei-Vestiri: receptivitatea, umilința și slujirea Mamei lui Isus. Fecioara din Nazaret, interpelată de înger, se arată receptivă la mesajul ei, iar acest lucru e posibil datorită umilinței care stăpânește ființa Mariei și care în unele vitralii se vede mai ales în albul transparent prin care este redat chipul Mariei. Acestea două predispun la slujire.

Indicând spre mozaicul din altar, părintele predicator a vorbit despre cea încoronată în cer și înconjurată de îngeri: "Dacă privim în centrul altarului această frumoasă reprezentare în mozaic, vedem cum îngerii o înconjoară în cer pe Fecioara Maria Regină, formând în jurul ei o coroană. Dar, în același timp, și noi, toți cei prezenți la Liturghie, sub cupola în formă de coroană a acestei catedrale, formăm împreună coroana Mariei pe care o construim zi de zi prin viața noastră de credință, pentru a o prezenta Domnului, când ne va chema în patria cerească." Avem nevoie de aceste stări fundamentale care caracterizează sufletul Mariei. De aceea, a fost binevenit și îndemnul din finalul predicii: "Să cerem Domnului astăzi, prin mijlocirea reginei cerului, să ne călăuzească și pe noi pe drumul pământesc spre ceruri, unde ea domnește alături de Fiul ei. Să ne învețe adevărata receptivitate a mesajului lui Dumnezeu. Să ne fie însoțitoare în viața noastră care să fie marcată de un adevărat spirit de umilință și de slujire în activitățile noastre de multe feluri. Să ne inspire în a putea acumula în această viață tot ceea ce poate fi demn de a purta în fața tronului regesc al Fiului său. Amin."

După împărtășirea credincioșilor și rugăciunea finală, PS Iosif Păuleț le-a mulțumit celor prezenți pentru participarea la sărbătoare. "O cinstim ca Mamă și Regină a noastră! Vom continua să cântăm toată viața noastră ceea ce Biserica ne îndeamnă și cântă de veacuri: «Toată frumoasă ești, Maria, și prihană strămoșească nu este în tine!» S-o cinstim, s-o iubim, s-o prețuim!"

Din mâinile Reginei cerești să primească Isus, Domnul nostru, rugăciunile și pietatea credincioșilor, a tuturor celor care invocă ocrotirea Mariei și se inspiră din slujirea și umilința ei.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iași: Celebrarea hramului Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei:


 

lecturi: 814.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat