Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Administrarea Mirului

Marți, 16 august 2022, de bâlcișor și la 10 ani de la sfințirea noii biserici din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, comunitatea parohială a sărbătorit cu multă bucurie primirea sacramentului Sfântului Mir, când 200 de copii și tineri l-au primit pe Sfântul Duh cu darurile sale, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop de Iași, ajutat de pr. Sebastian Bilboc, decan de Roman.

Am fost 200 de adolescenți și tineri nerăbdători să-l primim pe Duhul Sfânt cu darurile sale în inima noastră. 200 de suflete cu care nu a fost ușor de lucrat, dar datorită răbdării de care au dat dovadă părintele paroh Alois Farțadi și părintele vicar Gabriel-Iulian Cocianga am reușit să ne organizăm frumos și să facem această sărbătoare mult mai specială. Le mulțumim pentru toată munca depusă, care doar ei știu cât de grea a fost, iar noi suntem mândri că avem asemenea păstori în parohia noastră, care fac tot posibilul ca învățăturile lui Cristos să ajungă la urechile și în inimile tuturor oamenilor.

16 august. Ziua cea mare. Ziua așteptată de noi toți. Ziua pentru care ne-am pregătit cu atâta drag. Emoțiile se citeau pe chipurile noastre pentru că aveam să-l primim chiar pe Duhul Sfânt.

Cerul era senin, iar razele soarelui parcă se întindeau spre noi cu o lumină mai strălucitoare ca niciodată. Se auzeau glasuri vesele, clipele treceau și se pierdeau în imensitatea bucuriei inimii în așteptare. Sufletele noastre erau pregătite să confirme credința noastră în Dumnezeu-Tatăl și în marea lui milostivire. Era momentul să acceptăm mandatul care, cu iubire și bunătate, ne era oferit de Duhul Sfânt. Primind darurile sale să putem fi călăuziți pe calea sacră a învățăturilor divine, să îl cinstim și să îl lăudăm cu toată ființa noastră pe Domnul; la fiecare răsărit și apus de soare, să mergem pe cărări fără spini și răutate, să vestim iubirea, pacea și armonia.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de episcopul nostru Iosif Păuleț care ne-a bucurat sufletul cu ale lui cuvinte de învățătură oferite la predică. Cuvinte care s-au întipărit în inimile noastre și care au făcut această zi mai specială, zi pe care nu o vom putea uita niciodată. Va rămâne o amintire mereu vie această zi pentru că l-am primit pe Duhul Sfânt într-un suflet curat și deschis. Suflet care dorim să-l păstrăm fără păcat cât mai mult timp ca să fie o locuință cât mai bună pentru cel care ne-a oferit darurile sale.

Sfântul Mir nu a însemnat doar pregătirea pentru un sacrament, ci și dorința de a reaprinde în noi scânteia dragostei pentru Dumnezeu. Acest lucru l-am înțeles de la cateheții noștri care timp de șapte luni ne-au purtat pe acest drum al cunoașterii catehetice. Au dorit ca noi să înțelegem mai bine catehismul, să vedem dincolo de acele cuvinte și noțiuni teoretice și să intrăm în profunzimea iubirii lui Dumnezeu care a făcut și face atât de multe pentru noi fiindcă ne iubește cu o iubire de Tată; fiindcă în Isus, fiul său, vedem cât de departe merge iubirea lui pentru oameni; fiindcă în Duhul său Sfânt el continuă să iubească și astăzi. Iubire pe care o găsim în tot ce ne înconjoară pentru că a creat totul din iubire față de oameni. Iubire la care suntem chemați și noi să avem aportul nostru trăind ca adevărați creștini maturi. Și pe această cale mulțumim tuturor cateheților pentru tot efortul depus și pentru toată disponibilitatea oferită ca să reaprindă scânteia credinței în sufletul nostru, scânteie care dorim să rămână aprinsă mereu, făcând dragostea și entuziasmul pentru Cristos tot mai mari.

Loredana Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 august: Pildești: Administrarea Mirului


 

lecturi: 1933.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat