Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Profesiune solemnă în rândul surorilor carmelite

Sâmbătă, 20 august 2022, ora 11.00, în biserica mănăstirii fraților carmeliți de la Luncani, în cadrul Sfintei Liturghii prezidate de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, a profesat voturile solemne sora Mihaela Tiba, călugăriță de la mănăstirea carmelită de clauzură "Sfântul Paul al VI-lea", luând numele de sora Ana Mihaela a Preasfântului Sacrament.

"M-ai chemat, iată-mă, Doamne!" Cu aceste cuvinte a început celebrarea ritualului profesiunii solemne prin care inima sorei Ana Mihaela a Preasfântului Sacrament s-a dăruit în întregime și definitiv lui Cristos, Mirele Ceresc.

Evenimentul a avut loc în prezența surorilor carmelite din Italia, la care au luat parte și preoți din diferite regiuni din Romania, surori din câteva congregații și numeroșilor credincioși, veniți pentru a se uni, într-o singură inimă și un singur cuget, aducând laudă lui Dumnezeu cu multă emoție pentru bucuria unui suflet care se dăruiește necondiționat și nelimitat în slujba Bisericii, în tăcere, rugăciune și contemplație.

A fost un moment deosebit de emoționant atunci când surorile carmelite, însoțite de episcop și de preoți, au pornit în procesiune de la mănăstirea lor de clauză spre biserică. Această procesiune trimite și spre o imagine spirituală, vorbindu-ne despre drumul Bisericii care, în frunte cu episcopul, înaintează preoții, călugării și mulțimea credincioșilor spre sigurul lor scop, spre Dumnezeu, spre sanctuarul său veșnic, în care își găsesc odihna. În aceasta își are împlinirea fiecare vocație.

În predica sa, Preasfințitul a subliniat misiunea de triplă comuniune la care este chemată sora: comuniunea cu Biserica, comuniunea cu surorile ei și comuniunea cu poporul lui Dumnezeu. În slujirea Bisericii, spunea Preasfințitul, este nevoie de pescari și de țesători de năvoade. Iar rolul slujirii în clauzură este acesta de "a țese năvoade" pentru cei care pescuiesc. Apostolii depun efortul pentru "a pescui suflete", iar surorile de clauzură se roagă neîntrerupt pentru reușita acestora. Cât despre comuniunea cu surorile, Excelența Sa a amintit de faptul că nimeni nu se poate sfinți și mântui de unul singur.

Deși o călugăriță de clauzură trăiește fizic închisă în mănăstirea ei, spiritual ea este mai liberă ca oricând și nimic nu o împiedică să trăiască această comuniune în mod deplin. În ochii lumii, o astfel de chemare pare de neînțeles, lăsând impresia unei îngrădiri obositoare a libertății, însă, în realitate, adevărata libertate abia atunci începe. Pereții mănăstirii se închid și o ascund pe călugărită, însă se deschide cerul... Pereții vin în sprijinul sufletului, protejând de vanitățile lumii, pentru ca sufletul să se poată înălța nestingherit spre cer.

Simbolul vocației contemplative este uliul, care ne vorbește despre zborul plin de curaj și avânt al acestuia, fără limite și fără piedici. Își face cuib pe înălțimi, în solitudine, iar uneori coboară pentru a ridica cu el ceva de pe pământ. Acest simbol din urmă semnifică misiunea sufletului contemplativ de a ridica și alte suflete spre Dumnezeu.

Rolul chemării la acest fel de viață este de mare importanță și necesitate pentru bunul mers al Bisericii și al lumii întregi. Suflete tăcute, ascunse și tăinuite, care renunță la bucuriile efemere ale lumii, pentru a deveni ambasadori ai lui Dumnezeu pentru cei din lume. Mijlocesc cu iubire și dăruire de sine pentru toate nevoile Bisericii și ale lumii. Dar acest mod de viață este, totodată, și răspunsul la chemarea plină de iubire a lui Cristos care dorește aceste suflete doar pentru sine, devenind, în același timp, și împlinirea unicului dor al sufletului care tânjește doar după unirea cu Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie, sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească într-o atmosferă de mare bucurie și comuniune.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru marea sa iubire prin care a chemat-o pe sora noastră în Cristos la o viață de profundă comuniune cu Isus din Preasfântul Sacrament, și ne rugăm ca el să fie glorificat prin întreaga ei viață.

Sr. Josefa-Maria, OV

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 august: Luncani: Profesiune solemnă în rândul surorilor carmelite


 

lecturi: 1812.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat