Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Două zile de pelerinaj alături de Sfânta Fecioară Maria

În zilele de 14 și 15 august 2022 a avut loc la Sanctuarul național marian de la Cacica pelerinajul prilejuit de hramul Adormirea Maicii Domnului. Mii de pelerini au participat cu credință și bucurie la programul de rugăciune pregătit la Cacica, iar printre ei s-au numărat ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Predicile la celebrările de anul acesta au fost pregătite de pr. Petru-Sebastian Tamaș, director al Oficiului pentru Pastorația Școlară în Dieceza de Iași.

Duminică, 14 august, de la ora 10.00 a avut loc celebrarea penitențială, oficiată de pr. Cristian Pal, OFMConv. A fost și momentul în care pr. Petru-Sebastian Tamaș a prezentat prima predică din cadrul pelerinajului, care a avut ca scop să trezească în cei prezenți căința, pentru a face o spovadă bună. Părintele predicator a încercat să răspundă la două întrebări, "De ce să ne spovedim?" și "Cum să facem o spovadă bună?", subliniind faptul că păcatul ne împiedică să devenim sfinți.

La ora 12.00 a urmat Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului. Celebrarea a fost prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al OFMConv. În cea de-a doua predică, pr. Tamaș a vorbit despre importanța umilinței în viața unui creștin, virtute atât de prezentă în viața Mariei. Părintele predicator ne-a invitat să lăsăm la o parte mândria și să urcăm în camera de sus cu Sfânta Fecioară Maria, să stăm în genunchi alături de ea, dar să învățăm și a sta cu cei cu care nu mai stă nimeni. Finalul acestei sfinte Liturghii a coincis cu sosirea tinerilor care au participat la Pelerinajul păcii până la sanctuar, însoțiți de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și de pr. Felix Roca, director al Oficiului pentru Pastorația Tinerilor în Dieceza de Iași.

Programul de după-amiază a continuat cu două momente intense de rugăciune la care pelerinii de la Cacica au participat cu multă evlavie. La ora 16.00 a fost Calea sfintei cruci, condusă de pr. Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv., iar la ora 17.00 a fost adorația euharistică, oficiată de pr. Nicu-Daniel Butacu și pregătită de frații novici din Ordinul Franciscan.

La ora 18.00 a fost Sfânta Liturghie animată de tineri, seminariști și persoane consacrate, celebrată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași. La predică, pr. Tamaș s-a oprit la două expresii rostite de Sfânta Fecioară Maria și ascultate în episodul evanghelic al nunții din Cana: "Nu mai au vin" și "Faceți tot ce vă va spune". O altă întrebare la care ne-a invitat părintele predicator să răspundem fiecare a fost "Care este lecția pe care trebuie să o învăț din experiența pe care o trăiesc acum, fie ea frumoasă, fie de încercare?".

Și anul acesta privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 a constituit pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Prin cântecele și rugăciunile înălțate la ceas de seară, în fața Bazilicii Minor de la Cacica, sub cerul înstelat, cei prezenți au dorit să își exprime devoțiunea către Fecioara Maria, cea care este o puternică mijlocitoare la Tronul lui Tatălui Ceresc. La celebrarea care a fost prezidată de PS Iosif Păuleț s-au alăturat numeroșilor pelerini ÎPS Aurel Percă, PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel.

"Cu lumânarea în mână, cu rozariul în mâini, așa se roagă copiii Maicii Sfinte la Cacica" spunea pr. Petru Tamaș la începutul predicii în care ne-a vorbit despre importanța rugăciunii Sfântului Rozariu. Pornind de la misterele pe care le medităm când ne rugăm Rozariul, părintele predicator ne-a încredințat trei secrete pentru a ajunge "în slavă", pentru a deveni sfinți, bucuria, lumina și durerea: "Când veți lua în mâini rozariul, această armă, să vă amintiți: creștinul e omul-bucuriei, pentru că știe să spună mulțumesc; creștinul e omul-lumină, pentru că el aduce soarele în viața celorlalți; creștinul e omul-durerii, pentru că drumul spre Înviere trece prin Cruce".

Ziua de luni, 15 august, a început cu Sfânta Liturghie de dimineață, celebrată la ora 06.00 de pr. Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan Iași. La predică pr. Petru Tamaș a prezentat legătura care există între Sfânta Fecioară Maria și Sfânta Euharistie.

A urmat Liturghia de hram, care a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, cu participarea PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel, Mons. Ionuț Strejac, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, pr. Ciprian Antălucă, paroh și decan de Suceava, a preoților prezenți și a credincioșilor sosiți în pelerinaj la Cacica. Părintele Petru Tamaș, la predică, ne-a invitat pe toți la "o revoluție a harului și a iubirii, o revoluție pe trei fronturi: în adorație, în fața Sfântului Sacrament, cu rozariul în mână; în grija pentru cei săraci, practicând faptele de milostivire; dând mărturie despre credința noastră, ca toți să îl cunoască și să îl iubească pe Dumnezeu".

La finalul sărbătorii, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv., rectorul sanctuarului, a mulțumit tuturor celor care au făcut ca sărbătoarea de la Cacica să fie una cu folos pentru toții pelerinii prezenți și pentru cei care au urmărit celebrările de la distanță. Ca în fiecare an, o mulțumire aleasă s-a îndreptat voluntarilor din dieceză care au contribuit la buna organizare a hramului, voluntari coordonați de pr. Felix Roca. Cântările au fost susținute de un cor dirijat de Antonela Târnovan, la orgă fiind Daniel Nesimuca.

Credincioșii care nu au reușit să ajungă anul acesta la sanctuar au putut urmări celebrările de la Cacica transmise în direct de echipa ERCIS FM la Radio ERCIS FM și la televiziunea catolică Angelus TV.

Alexandra Măriuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 august: Cacica: Două zile de pelerinaj alături de Sfânta Fecioară Maria

* * *

Înregistrări ale transmisiunilor în direct:

Pelerinaj la Cacica 2022 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului (15 august 2022)

Pelerinaj la Cacica 2022 - Sfânta Liturghie de dimineață (15 august 2022)

Pelerinaj la Cacica 2022 - Priveghere mariană și procesiunea cu lumânări în jurul bazilicii

Pelerinaj la Cacica 2022 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate (14 august 2022

Pelerinaj la Cacica 2022 - Calea Sfintei Cruci și Adorație Euharistică (14 august 2022)

Pelerinaj la Cacica 2022 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului (14 august 2022)

Pelerinaj la Cacica 2022 - Celebrare penitențială (14 august 2022)


 

lecturi: 989.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat