Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului"

Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a sărbătorit hramul luni, 15 august 2022, printr-o Sfântă Liturghie solemnă pontificală, prezidată de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București. Au fost prezenți în jurul altarului Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, unde a fost celebrată Liturghia de hram, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit. Alături au fost preoți care slujesc în episcopie, în parohiile din Iași și în diaspora românească. Cântarea a fost animată de corul mare al catedralei, care a interpretat "Missa brevis", de Jacob de Haan.

"În casa cerului avem o mamă, o mamă care este ridicată cu trupul și cu sufletul la cer. Astăzi primim marea bucurie de a contempla și de a retrăi aceste mister. Este o zi cu o însemnătate deosebită pentru biserica noastră. Se împlinesc 233 de ani de când catedrala noastră a fost sfințită și de când catolicii din Iași și din Moldova au primit-o pe Maica Sfântă, cea ridicată cu trupul și sufletul la cer drept ocrotitoare", au fost cuvintele de salut ale pr. Daniel Iacobuț, paroh și decan, care i-a urat "Bun venit!" ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București.

Adresându-se celor prezenți, arhiepiscopul a spus că a revenit cu bucurie în catedrală, "pentru a sărbători împreună cu dumneavoastră aceste momente frumoase și pentru a contempla frumusețea Preacuratei Fecioare Maria în împărăția lui Dumnezeu. Ce este mai frumos decât să avem și noi speranța că într-o bună zi vom ajunge să contemplăm frumusețea cerului?"

După proclamarea lecturilor și a evangheliei, credincioșii au ascultat cuvântul de învățătură sau predica în cadrul căreia ÎPS Aurel Percă a semnalat mai întâi faptul că Maria, în ciuda multor tradiții care au umplut ziua de 15 august și care au un caracter pregnant laic, lumesc, este adevăratul motiv al sărbătorii: "În centru sărbătorii stă adevărul de credință al ridicării la cer a Preacuratei Fecioare Maria... Lumea de rând, dincolo de a cunoaște textele Scripturii sau citatele din Sfinții Părinți, a considerat dintotdeauna că Sfânta Fecioară Maria, Mama lui Dumnezeu, această ființă, a fost scutită de putreziciunea care cuprinde trupul în mod obișnuit și că a fost ridicată cu trupul și sufletul la cer". Era firesc ca Maria, ca mamă a lui Isus, să fie răsplătită cu un asemenea privilegiu.

Arhiepiscopul de București a evocat textele biblice care se citesc în această zi, din Apocalips și din Scrisoarea întâi a Sfântului Apostol Paul către Corinteni, vorbind despre fecioara care era înveșmântată cu soarele și avea luna sub picioarele sale. Tot în Apocalips s-a amintit despre chivotul lui Dumnezeu, Maria devenind chivotul viu pentru Fiul lui Dumnezeu. Maria l-a urmat pe Fiul ei în înviere, iar noi avem speranța că vom ajunge unde este ea.

"Vă doresc să aveți mereu această bucurie a ocrotire Mariei, a aspirațiilor înalte cu care trebuie să ne încurajăm în fiecare zi, privind spre Maria", au fost cuvintele finale ale predicii arhiepiscopului de București.

Liturghia a continuat cu ofertoriul, moment în care credincioșii, printre care și trei copilași, au adus la altar daruri euharistice, flori și un tablou cu imaginea Mariei înălțate la cer, așa cum se află în catedrala istorică, veche. După ritul împărtășaniei și rugăciunea finală a luat cuvântul PS Iosif Păuleț, care i-a adresat urări de sănătate și binecuvântare ÎPS Aurel Percă pentru aniversarea zilei de naștere și mulțumiri tuturor participanților la sărbătoare: "O rugăm pe Fecioara Maria să mijlocească pentru Înaltpreasfințitul Aurel sănătate și putere de muncă în via Domnului ca arhiepiscop mitropolit de București.

"Avem atâtea motive să-i mulțumim lui Dumnezeu, iar Preacurata Fecioară Maria este profesoara noastră cea mai bună", a încheiat ÎPS Aurel Percă. De aceea i-a îndemnat pe cei prezenți să repete și ei cuvintele Mariei: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul". După binecuvântarea finală, întorși în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", preoții împreună cu episcopii au intonat cântul latin "Salve, Regina".

Sfânta Fecioară să-și arate iubirea față de orice suflet creștin, iar moartea celor care i se încredințează în rugăciuni și devoțiuni să fie ca o adormire în Domnul!

Înaltpreasfințitului Aurel Percă îi dorim înțelepciune în activitatea apostolică, spre edificarea în credință a celor care se află sub păstorirea lui.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Iași: Hramul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului"

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei:


 

lecturi: 1148.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat