Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Mariapolis 2022 - Iubirea învinge tot!

Pentru trei zile, 29-31 iulie 2022, Liceul Teologic "Sf. Francisc de Assisi" din Roman s-a transformat în orașul Mariei - Mariapolis, în care toate generațiile din Mișcarea Focolarelor din zona Moldovei și nu numai, s-au reîntâlnit pentru a înțelege tot mai bine cum putem face împreună o călătorie sfântă.

Au fost prezente persoane din Iași, Răducăneni, Huși, Bâra, Roman, Sagna, Cordun, Tămășeni, Săbăoani, Bacău, Valea Mare, Horgești, Piatra-Neamț, Ditrău, Miercurea Ciuc, Tg. Mureș, Cluj-Napoca, Sângiorz-Băi, Republica Moldova, Italia, romano-catolici, dar și greco-catolici și ortodocși, vorbitori de limba română, limba maghiară și italiană, preoți, persoane consacrate, familii, tineri, adolescenți și copii, într-un cuvânt, persoane în unicitatea și diversitatea lor, formând împreună un popor - poporul Chiarei Lubich.

Ne-au ghidat în aceste zile mottourile: "Să avem o inima în ascultare", "Să ascultăm acea voce", "Călătoria sfântă", cât și tema centrală: Iubirea învinge tot! și îndemnul zarului iubirii pe care copiii l-au utilizat zilnic pentru ca viața noastră să fie cât mai asemănătoare cu a lui Isus.

În prima zi, am ascultat cuvântul președintei Mișcării Focolarelor, Margaret Karram. Ne îndemna să avem o inimă gata să-l asculte pe fratele, chiar dacă avem păreri diferite sau nu putem să rezolvăm problemele pe care ni le prezintă, să-l ascultăm pentru a înțelege, pentru a ne pune în situația lui, iar el să plece de la noi având o povară mai ușoară. Ne-am interogat și am comunicat între noi despre cum ne-am simțit când am fost ascultați și obstacolele în calea ascultării aproapelui.

Am continuat această zi cu tema despre dialog, împărtășire și iertare și a fost o emoționantă și profundă împărtășire a experiențelor trăite despre iertarea în familie. Adolescenții și copiii au avut parte de jocuri, ateliere, bansuri, filme, momente de comuniune, experiențe ale copiilor care au devenit sfinți. Tinerii și adolescenții au trăit un moment de experimentare a întunericului din societatea noastră de azi și au împărtășit între ei cum s-au simțit și reflecțiile lor: să fim felinare în întunericul lumii. Seara, toți împreună, am trăit un moment de intimitate cu Isus euharisticul.

Am continuat în cea de-a doua zi să înțelegem cum putem fi un popor al păcii, ascultând discursul Chiarei Lubich la Unesco cu ocazia conferirii premiului pentru pace și, de asemenea, o meditație a Chiarei: "Noaptea mea nu are întuneric." Am ascultat mărturii despre susținerea ucrainienilor care au fugit din calea războiului, despre răspunsul la chemarea lui Dumnezeu, despre cum putem depăși dificultăți precum bullyingul, despre modul în care și părinții pot învăța de la copiii lor.

Ne-am bucurat de prezența episcopului emerit Petru Gherghel, care a adus salutul Preasfințiților Iosif Păuleț și Petru Sescu, și care a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu preoții prezenți, la care ne-a îndemnat să formăm o familie, trăind cu bucurie și entuziasm ceea ce ne-a învățat Chiara.

Tema abordată după-amiază a fost despre rugăciune în familie (dar nu numai) ca mod de dialogare cu Dumnezeu și de ascultarea a vocii sale. Mărturiile pe acest subiect au continuat în grupul de comuniune, dar și în pauză.

Adolescenți, copii, tineri și adulți, cât și copii rromi de la Asociația "Iubire și speranță" din Roman, am pornit în căutarea comorii: a prieteniei și a iubirii față de toți, prin intermediul unui joc în care am fost antrenați. Seara am încheiat-o printr-o premiere a grupelor care au participat la joc și un spectacol în care au fost prezentate momente de dans, cântece vocale și instrumentale, bansuri, prezentarea costumelor tradiționale, scenete.

Duminică ne-am reînnoit angajamentul de a risca trăind după cuvântul lui Dumnezeu, încrezându-ne în El, renunțând la mentalitatea lumii. Copiii le-au făcut o surpriză bunicilor prezenți la întâlnire. Am încheiat aceste trei zile încărcate de emoții cu Sfânta Liturghie în care i-am prezentat lui Dumnezeu tot ceea ce am trăit aici, rugându-ne ca El să aducă roade în inimile celor prezenți și primind binecuvântarea unui preot nou sfințit. La finalul întâlnirii, mulțumirile au fost îndreptate către Dumnezeu, către gazdele acestei întâlnirii, către cei prezenți.

Iuliana Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29-31 iulie: Roman: Mariapolis 2022 - Iubirea învinge tot!
 


lecturi: 1231.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat