Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Campus jubiliar la Luncani

În perioada 21-24 iulie 2022 la Mănăstirea Carmelitană din Luncani a avut loc Campusul unitar jubiliar al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași. Cu mic cu mare, copii, tineri și adulți ne-am adunat pentru a sărbători cei 30 de ani de activitate a Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași.

Joi, 21 iulie, în jurul orei 16:00 primii participanți pășeau timizi, dar plini de energie pragul mănăstirii de la Luncani. Pentru a prinde puțin curaj la ora 18:00 am participat împreună la Sfânta Liturghie și apoi, dorind să ne împrietenim am continuat cu un joc de cunoaștere. Și pentru că doream să știm numele tuturor, ne-am creat un ecuson pe care era notat numele nostru și câte o calitate în dreptul fiecărei litere a numelui. Tare ne-am distrat, mai ales cu numele mai lungi. La sfârșitul serii am dat startul Poștei Acțiunii Catolice, unde fiecare participant a avut ocazia, de-a lungul întregului campus, să lase câte un mesaj de încurajare sau pur și simplu un gând bun pentru o persoană pe care a cunoscut-o aici.

Vineri, 22 iulie, ziua a început cu un moment de rugăciune pregătit de sectorul adulți. Prin această rugăciune am încredințat lui Isus toate activitățile noastre și întregul campus.

A urmat deschiderea oficială a campusului cu salutul președintelui Acțiunii Catolice, doamna Cristina Mare, a asistentului spiritual general, părintele Felix Roca și a întregului Consiliu diecezan care ne-au urat "Bun venit" și ne-au asigurat că vom petrece patru zile deosebite ghidați de bucuria credinței și forța comuniunii. Și pentru că ne place să ne jucăm, am început cu jocul Oglinda. Participanții erau rugați să recunoască persoana din așa zisa fotografie, dar, de fapt în cutia unde ar fi trebuit să fie pozele se afla o oglindă. Mare le-a fost uimirea participanților să-și vadă propriul chip. Expresiile lor au fost memorabile.

Momentul formativ care a urmat s-a bazat exact pe prima parte a temei campusului și anume bucuria credinței. Pr. Felix Roca ne-a îndrumat spre a fi mai atenți la bucuria pe care o transmitem celorlalți și la importanța manifestării credinței noastre, prin semne aparent mici, dar atât de semnificative, cum ar fi semnul Sfintei Cruci.

După acest moment de-a dreptul edificator ce ne-a încărcat cu energie pentru întreaga zi, fiecare sector s-a întâlnit separat pentru a continua mărturisirea bucuriei credinței.

Astfel, sectorul copii însoțiți de responsabilii: Celina Dumitru, Bianca Dogariu, Ramona Gherguț și Andrei Bereșoaie au pornit împreună într-o călătorie plină de surprize. Copiii au dezvăluit în detaliu și cu mult amuzament ceea ce aduce bucurie vieții lor. La acestea s-au adăugat bansuri, distracție și îmbrățișări.

Sectorul tineri, avându-i alături pe Antonina Ambăruș, Andreea Vințilă, Eduard Gherghelucă, Laurențiu Dîncă și părintele Liviu Focioroș au aprofundat tema zilei și anume bucuria credinței printr-o cateheză care i-a provocat să discute despre dificultățile pe care le întâmpină în mărturisirea credinței. A fost un moment profund ce i-a ajutat să realizeze că ține doar de fiecare dintre noi dacă ceilalți văd credința noastră ca pe o bucurie sau ca pe o povară.

Sectorul adulți plin de elan și avânt au pornit pe un drum aparte cu ajutorul unei cateheze cu pedagogia Kett despre Zaheu intitulată: "Isus a intrat în casa mea". S-a citit pasajul biblic și s-a meditat asupra lui. Analizând personalitatea lui Zaheu, participanții și-au pus întrebări diverse, descoperind: Cine era? Cum era? Ce-i lipsea? Cum era privit de oameni? De ce a simțit nevoia să-l vadă pe Isus? Apoi, s-au apropiat și de Isus valorificând și comportamentul său prin întrebări precum: Cum l-a privit Isus? Ce i-a spus? Cum l-a tratat? Luând exemplul lui Zaheu i-au spus lui Isus cu toții, cu numele proprii, că: "Astăzi vreau să vin în casa ta". Concluzia a fost exprimată de fiecare participant prin răspunsul la următoarele întrebări: Care sunt bogățiile din viața mea? Ce mă face fericit? Ce mă împlinește? Acest moment deosebit a fost organizat de responsabilii sectorului adulți: Maria Andrici, Mariana Sofronie și Ana Bordea.

Bineînțeles că în centrul zilei a fost Sfânta Liturghie, la care împreună ne-am încărcat spiritual și ne-am rugat pentru ploaie și pace în lume. Ziua a continuat cu un moment special de rugăciune, când, împreună, mici și mari am parcurs Calea Sfintei Cruci și nu oricum, ci prin pădure, cărând fiecare pe umerii noștri crucea lui Isus.

În a doua parte a zilei, participanții s-au împărțit din nou pe sectoare, punând în practică toate cele învățate de-a lungul zilei.

Așadar, copiii au descoperit bucuria că fiecare este o piesă importantă și nelipsită dintr-un puzzle mai mare. Astfel au plecat în căutarea comorii, având de identificat pe un traseu piesele din puzzle. În final au descoperit că nu competiția le aduce bucuria, ci trăirea credinței și a faptului că fiecare contribuie la un plan mai mare, o inimă din care făceau parte și adulții și tinerii.

Tinerii au fost provocați la un joc de cultură generală intitulat: "Am întrebat 100 de acționari". Cu bucurie au răspuns la întrebări sau au îndeplinit provocările presărate în joc, dezvoltându-și spiritul de echipă și credința că împreună pot reuși. Asemenea copiilor, tinerii au primit câte o piesă de puzzle pentru fiecare răspuns corect, la sfârșit realizând că puzzle-ul nu este complet, deoarece trebuiau alipite părțile adulților și ale copiilor.

Adulții au continuat să aprofundeze tema zilei meditând la momentele când Isus a intrat în casa noastră. Acestea au devenit mărturii scrise care au format o carte: "Astăzi vreau să vin în casa ta! - Mărturii". De asemenea, au format partea lor de puzzle care urma să se alăture celorlalte sectoare.

După aceste activități sectoriale a urmat momentul de adorație, unde a fost prezentată în fața lui Isus și inima pe care împreună, copii, tineri și adulți au construit-o, înțelegând cât este de important ca toți să fim un singur trup și un singur suflet.

Ziua s-a încheiat într-o notă veselă, împreună participând la un escape room. Participanții împărțiți pe echipe trebuiau să găsească indiciile pentru a putea "evada" din camera în care au fost închiși. Cred că nu mai este nevoie să menționez că râsetele și voia bună au fost la ele acasă. Totuși, înainte să plecăm la somn, ne-am delectat împreună cu un film religios intitulat "Fatima".

După o noapte odihnitoare sau scurtă după cum ar zice unii, a venit și ziua de sâmbătă. Am început prin a-i mulțumi Domnului pentru toate momentele frumoase petrecute împreună și l-am rugat să ne protejeze în ziua ce tocmai începuse.

După aceasta a urmat un moment formativ unitar susținut de părintele Felix Roca care ne-a arătat cât de importantă este forța comuniunii. Biserica suntem noi, împreună și fiecare are rolul său la fel de semnificativ. Nu doar preoții au misiunea de a transmite cuvântul lui Dumnezeu, ci și fiecare dintre noi, cu mijloacele pe care le avem la îndemână.

Păstrând în inimă cuvintele pe care tocmai le-am auzit, fiecare sector a pornit să-și îndeplinească misiunea.

Copiii au experimentat forța comuniunii și au înțeles importanța colaborării prin jocuri de echipă. Au descoperit că nu e ușor să țină pasul cu fiecare, dar în felul acesta își pun în joc abilitățile personale. Reușita a fost adusă de faptul că au înțeles că au un scop comun și anume de a fi împreună.

Tinerii au construit împreună casa în care crești frumos. Punându-și la bătaie capacitățile de lideri și spiritul de echipă, au comunicat, s-au sfătuit și respectând ideile tuturor au obținut rezultatul dorit. Această activitate i-a ajutat să înțeleagă cât de importantă este cooperarea și că atunci când știm cum să comunicăm, problemele se rezolvă mai ușor.

Sectorul adulți a aprofundat tema zilei printr-o meditație prin pedagogia Kett intitulată "Cina cea de Taină". Activitatea a reactualizat importanța momentului Împărtășaniei, moment ce trebuie trăit cu autenticitate, depășind riscul de a deveni o rutină. Fiecare a devenit parte din Cina cea de Taină și a conștientizat forța comuniunii divine, cea care este viață, hrană spirituală și trăire concretă în întâlnirea cu ceilalți. Ambele activități au îmbinat catehezele cu cântul, cu joaca și dansul biblic, toate într-o trăire a bucuriei și o umplere a sufletului.

Încununarea roadelor pe care le-am primit de-a lungul acestei zile s-a făcut prin celebrarea Sfintei Liturghii. Fiecare participant, copil, tânăr sau adult și-a încredințat gândurile, bucuriile și necazurile lui Isus.

După ce am înălțat ruga noastră lui Dumnezeu, pentru că suntem la ceas aniversar, întreaga Acțiune s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare și am imortalizat momentul printr-o sesiune foto specială. Ca totul să iasă bine, Adriana Mardare ne-a arătat cele mai bune unghiuri și a focalizat asupra bucuriei noastre de a sărbători 30 de ani de activitate a Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași.

După amiază, ne-am bucurat împreună de atelierele pregătite cu mare atenție și pasiune de către responsabili. Așadar, sectorul adulți a organizat atelierul de gătit, unde participanții au învățat cum să facă gogoși și clătite. Nu vă temeți, nu doar participanții au gustat din roadele dulci.

Un alt atelier propus de Cristina Mare și Bernadeta Moreanu a fost cel de creație, unde cei înscriși au pictat, au cusut și au realizat cutiuțe pentru bijuterii sau semne de carte, care mai apoi, la sfârșitul serii au fost vândute celor interesați prin organizarea unei licitații.

Nu putea să lipsească totuși și spiritul ludic, așa că Eduard Gherghelucă vicepreședinte al sectorului tineri a coordonat atelierul: "Distrează-te gândind!" Am făcut glume și ne-am amuzat teribil la acest atelier. Nu s-au auzit râsetele până acasă?

Sub îndrumarea balerinei noastre, Celina Dumitru, cei pasionați de mișcare au putut participa la atelierul de dans. Vals, salsa sau populară sunt unele dintre stilurile de dans pe care le-am putut învăța. Unii dintre noi chiar au prins curaj să se ridice de la masă mai des la petreceri.

Tot după amiază ne-am bucurat și de vizita surpriză a păstorului diecezei noastre Preasfințitul Iosif Păuleț, care a participat alături de adulți la atelierul de gătit, ocazie prin care gogoșile s-au înmulțit ca în Evanghelii, ajungând pentru toți și rămânând și pentru a doua zi.

După atâta dulce merge și puțină mișcare, așadar copiii și tinerii plini de entuziasm au participat la o bătaie cu apă. Stați liniștiți, nimeni nu a fost rănit, poate doar hainele ude leoarcă au avut de suferit.

Ziua s-a încheiat cu mult așteptata și binemeritata serată tradițională, prezentată de Bianca Dogaru și Andrei Bereșoaie. Dansul, voia bună și glumele au fost la ele acasă, dar în prim plan a fost talentul. Știați că acționarii au talent? Și eu aș spune chiar cu carul. Fiecare sector și-a pus în valoare talantul lăsat de la Dumnezeu și ne-a încântat cu momente de poezie, glume, dans sau cântec.

Duminică, triști pentru că urma să ne despărțim, dar bucuroși pentru roadele primite, ne-am adunat pentru a împărtăși ce a reprezentat pentru noi campusul. Toate gândurile au fost adunate într-o carte de amintiri "Bucuria credinței, forța comuniunii", care va putea fi răsfoită după ani și ani. Ne-am luat rămas bun mulțumind familiei carmelitane pentru ospitalitate și ne-am asigurat că ne revedem cât de curând.

Bineînțeles că nu am plecat înainte să participăm la Sfânta Liturghie, la care i-am mulțumit Domnului pentru zilele frumoase, ACtive, valoroase și unice pe care le-am petrecut împreună și am încununat campusul cu dansul Bucuriei.

Experiențele, prieteniile și emoțiile pe care le-am trăit de-a lungul acestui campus nu pot fi descrise în cuvinte, dar vă asigur că au fost momente ce le trăiești o dată în viață! Cred că vorbesc în numele tuturor când spun că: abia așteptăm următorul campus!

Andreea Vințilă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-24 iulie 2022: Acțiunea Catolică: Campusul jubiliar la Mănăstirea Carmelitană din Luncani
 


lecturi: 1121.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat